Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Ko išsigando dešiniųjų ekspertai?

Jau dabar aišku, kad būsimoji Vyriausybė neįtiks būsimai opozicijai, kuri, dar būdama valdžioje, visus kaltino, tik ne save. Savikritiškumas, dėl to turbūt neprieštaraus net bankiniai ekspertai, A.Kubiliaus Vyriausybei nebuvo būdingas bruožas. Greičiau priešingai. Net ir pralaimėję rinkimus, dešinieji galvoja, jog kalta tauta, kad ne tuos pasirinko.

Neįtiks naujos Vyriausybės programa ir Laisvosios rinkos institutui, bankiniams ekspertams, kas yra suprantama. Ši programa rūpinasi ne bankų ir fondų pelnais, bet pirmiausia Lietuvos žmonėmis. Todėl patys gerokai išsigandę, bankininkai ir laisvos rinkos ekspertai mėgina gąsdinti visuomenę, esą viskas bus blogai, ir infliacija, ir investuotojai trauksis ir pan.

Šių baimės komentarų viršūnė yra teiginys, neva Lietuva pasuks Graikijos keliu.

Taip neatsakingai kalba ne kas nors kitas, o būtent banko ekspertas N.Mačiulis. Jei taip kalbėtų ne ekspertas, o koks nors populistas, dar suprasčiau. Politikai visko prišneka, ypač rinkimų metu. Neadekvačiai kritikuoja programą ir niekaip valdžios pagirių neįveikiantys konservatoriai. Tačiau ekspertai, todėl ir ekspertai, kad bent jau pigiai  nepolitikuotų.

Tik priminsiu, jog Lietuva niekada, jau nuo pat 2000-jų, neturėjo nei pagal kokį nors vieną Mastrichto parametrą problemų, bent kiek panašių į Graikijos. Neabejoju, kad ekspertas N.Mačiulis tai žino. Tai kodėl skleidžia panašius gandus?

Turiu tik vieną paaiškinimą – bankų ekspertai supranta, jog A.Butkevičiaus Vyriausybė nešokinės pagal komercinių bankų dūdelę.

Negi kairiųjų Vyriausybės baimė tokia didelė? Turiu tik vieną paaiškinimą – bankų ekspertai supranta, jog A.Butkevičiaus Vyriausybė nešokinės pagal komercinių bankų dūdelę, nesiskolins, kaip darė A.Kubiliaus kabinetas, beprotiškai brangiai, kad tik užsienio bankų pelnai nesumažėtų. Pats paskirtasis premjeras tai ne sykį pabrėžė.

Jokiu būdu neteigiu, jog komercinių bankų "sveikata" Vyriausybei nerūpės. Tačiau Vyriausybei ne mažiau  svarbu ir daugelis kitų valstybei ir tautai gyvybiškų klausimų bei problemų sprendimai. Negali tik bankai ir finansinės rinkos lemti visus mūsų sprendimus ir gyvenimą. Bent jau kairieji taip galvoja  ir todėl jų programa kitokia.

Todėl šiuo atveju tai yra gerai, kad dešinieji ekspertai nepritaria šiai programai. Tai labai svarbus  požymis, nes būtų keista, jei dešiniųjų ideologai ir propagandininkai pritartų kairiųjų  programai. Vadinasi, ši programa kitokia, ji tikrai kairioji, tokia, kokios norėjo Lietuvos žmonės, demokratiškai pasirinkę naują Seimą ir Vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius