Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ieva Kilienė: Mokytojo diena – vaikų ugdymui reikia ne pinigų, o smegenų

Klausimas: ką daryti, kad švietimo situacija Lietuvoje taptų geresne, šiandien jau tapęs nuolatiniu ir labai retoriniu. Nors daugumai atrodo, atsakymas aiškus - pinigai. Reikia didinti finansavimą. Todėl jau kuris laikas švietimo projektams skiriamos didžiulės lėšos, šimtai tūkstančių eurų išmaniosioms lentoms, robotams. Kam dar?
Ieva Kilienė
Ieva Kilienė / Manto Bartaševičiaus nuotr.
Temos: 2 Mokytojai Pedagogai

Gerai, jei šie pinigai būna išleisti sukuriant sąlygas, kad vaikams klasėse būtų šilta, lauko aikštelėse saugu, bet dauguma išlaidų tampa tik laiko, pinigų ir energijos švaistymu, kuris veda į dar didesnį švaistymą. Juk reikia pasivyti vieniems kitus! Negalima turėti mažiau išmaniųjų lentų ar robotų nei kaimynai, tačiau ar tai tikrai gerina vaikų rezultatus?

Ir taip, aš pati prieš mėnesį įgyvendinau projektą už keliolika tūkstančių skirtų švietimui. Ką pirkom? Sėdmaišius, baldus, galybę konstruktorių, muzikos instrumentų ir taip, šiek tiek išmanumo: robotus, kompiuterius bei šviečiančius stalus (bet tik kaip vieną iš daugelio priemonių). Pas mus nerasite išmaniosios lentos, projektas tai tikrai būtų finansavęs, bet dar niekas man neįrodė tos lentos realios naudos. Gal kas gali? Tiesa, kiekvieną kartą pas mus užėję rasite kartono, kokių nors kruopų ir kažką lipnaus bei klampaus, taip pat daugybę daiktų, kurie skleidžia muziką. Šios priemonės ne tik suteikia laisvę kurti, lavina analitinį mąstymą, bet ir kuria santykį tarp mokinio ir mokytojo.tarp dviejų vienas kitą vertinančių ir gerbiančių, lygiaverčių asmenybių.

Geriausia ką galime duoti mokiniams yra geri mokytojai. Protingi, atsidavę, mylintys savo darbą.

Pavyzdžiui, mano dukra girdėjo grojant pasaulinio lygio pianistę, lankėsi spektakliuose kūdikiams, būdama dvejų ji kalbina edukacinį robotą kaip draugą, bet valanda kai ji daugiausia išmoko buvo ta, kai mes abi išėjom į mišką su termosu arbatos. Ji matė kempinę augančią ant medžio, ieškojo kur gyvena voverės, pastebėjo ropojantį vabalą, klausėsi kas yra aidas, griuvo ir išsipurvino. Tam nereikia pinigų, bet reikia suvokimo, kad vaikui būtina duoti savo laiką, ausis, žvilgsnį ir pasitikėjimą.

Prisiminkite jums daugiausiai davusį mokytoją. Šypsotės? Leiskit atspėsiu, jis pasakojo ne tik apie savo dalyką, turėjo keistų tik jam būdingų savybių, žinojo keletą mokinių paslapčių ir kažkokiu būdu jus įtraukdavo. Kaži ar jis turėjo kažkokių ypatingų priemonių, bet nuoširdžiai bendravo su jumis ir mylėjo savo darbą.

Geriausia ką galime duoti mokiniams yra geri mokytojai. Protingi, atsidavę, mylintys savo darbą. Turime suteikti jiems sąlygas dirbti, tobulėti, laiką ruoštis pamokoms, laiką ilsėtis, laiką kalbėtis su mokiniais apie filmus ir gyvenimą. Ir čia pagrindinį vaidmenį atlieka ne pinigai, bet protas ir asmenybė. Nereikia švietimo apkrauti gausybe šviečiančių, grojančių ir intelektualų turinį kuriančių žaislų, tereikia atvirai, nuoširdžiai pažvelgti ir pasistengti duoti ką nors tikresnio.

Ieva Kilienė yra STEAM centro Rokiškyje įkūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius