Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irena Šiaulienė: Baltarusijoje plėtojantys verslą lietuviai renkasi patys

Parama Lietuvos gamintojams reikalinga visomis kryptimis, čia ir dabar. Rusijos paskelbtos sankcijos, kariniai veiksmai kaimyninėse valstybėse sujaukė mūsų eksportuotojų planus ir rinkas. Jei nebus iš naujo suderintos ir subalansuotos mūsų eksportuotojų galimybės, naujos sąlygos, Lietuvai gali būti diagnozuotos ekonominio didžiosios kaimynės smūgio pasekmės. Juk kol kas dėl nutraukto eksporto į Rytus perdirbėjai ar ūkiai neskelbia darbuotojų atleidimų ar bankrotų.
Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė / LSDP nuotr.

Rinkų ieškoma ir randama. Jau atverti eksporto vartai mėsos ir pieno produktams per Honkongą. Po premjero Algirdo Butkevičiaus vizito į JAV teigiamai vertinama lietuviškos mėsos kontrolės sistema, gauti leidimai į Saudo Arabiją (žuvies produktams), Libaną (jautienai ir žuviai) ir Serbiją (kiaulienai). Priimtas ritualinio gyvulių skerdimo įstatymas, svarbus arabų šalims.

Neseniai Premjero Algirdo Butkevičiaus vizito į Mogiliovo verslo forumą Baltarusijoje metu iškelti Lietuvos verslui svarbūs klausimai. Vyriausybės vadovas įvykdė pažadą Lietuvos verslui – ieškoti kelių, kaip bent kiek sumažinti praradimus, patirtus dėl Rusijos draudimų.

Jubiliejiniame 10-ajame Mogiliovo verslo forume susitikęs su Baltarusijos premjeru Algirdas Butkevičius aptarė klausimus, kurie rūpi mūsų verslui, bendradarbiaujančiam su Baltarusija jau daugelį metų.

Lietuvos įmonės pačios renkasi, kur joms nutiesti verslo tiltus. Vyriausybės pareiga padėti juos statyti.

Baltarusija turi senas ekonominių prekybinių santykių su Lietuva tradicijas. Pastaraisiais metais jie tik intensyvėjo. Verslininkai patys įvertina verslo riziką užsienio šalyse, taip pat ir Baltarusijoje. Lietuvos verslo investicijos – žygiai į kaimyninės šalies rinką – rodo, kad Baltarusija darosi vis patrauklesnė mūsų verslininkams.

Tokie projektai kaip medžio apdirbimo kompleksas Mogiliove, kalakutų auginimo kompleksas, prekybos centras „Bonus“ Minske, pastatyta atliekų perdirbimo gamykla – tai vis augančių Lietuvos verslo investicijų Baltarusijoje pavyzdžiai. Lietuvos įmonės pačios renkasi, kur joms nutiesti verslo tiltus. Vyriausybės pareiga padėti juos statyti.

Žemės ūkio produktų eksportas į Baltarusiją irgi yra ta amortizacinė, nutrūkusio eksporto į įprastas Rytų rinkas, ašis. Premjeras A.Butkevičius Lietuvai jau paskelbė stebinančius skaičius – rugpjūtį pieno produktų eksportas į Baltarusiją išaugo 153 kartus! Tokį kelią rinkosi patys mūsų eksportuotojai.

Lietuvos Vyriausybės darbas – rūpintis mūsų verslu, todėl viešėdamas Mogiliove A.Butkevčius kėlė klausimus, kurie svarbūs eksportuojamoms iš Lietuvos prekėms – cementui, stiklui, alui. Joms Baltarusija buvo įvedusi kvotas ir minimalią kainą, kad apsaugotų savo rinką. A.Butkevičius sugrįžo su Baltarusijos premjero pažadu nepratęsti tokių mūsų verslą diskriminuojančių ribojimų. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip vyriausybiniu lygiu sprendžiami verslo santykių klausimai.

Skeptikų bandymai Lietuvos premjero vizitą į kaimyninę šalį nuspalvinti neigiamais politiniais atspalviais nepadeda mūsų šalies ekonomikai, kuri dabar susidūrusi su bendru ekonomikos lėtėjimu dėl jau minėtų geopolitinių iššūkių.

Beje, Vyriausybės vadovo A.Butkevičiaus vizitas buvo derinamas su prezidentūra ir Užsienio reikalų ministerija. Be to, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, kaip vieną prioritetų kėlėme Rytų Partnerystę. Baltarusija yra ta šalis, kuri gali judėti Rytų Partnerystės su Europa link, darydama savo namų darbus.

Irena Šiaulienė yra Seimo LSDP frakcijos seniūnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius