Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jekaterina Rojaka: BVP augimas vilčių nepateisino

Viltis, jog Lietuvos ūkis pagaliau grįžta į spartesnio augimo vėžes, teks atidėti bent jau iki 2016 metų pavasario. Trečiąjį ketvirtį realaus Lietuvos ekonomikos augimas išliko santūrus ir siekė 1,8 proc. Palyginti su pirmojo pusmečio augimo trajektorija, BVP pokytis šiek tiek ūgtelėjo, tačiau lūkesčių dėl spartesnio ekonomikos atsigavimo nepateisino.
Jekaterina Rojaka
Jekaterina Rojaka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kokie veiksniai stūmė Lietuvos BVP į viršų trečiąjį ketvirtį, o kas tempė žemyn?

Atsigavusios investicijos ir vartojimas. Nepaisant tvyrančio neapibrėžtumo, verslo investicijos atkuto. Tačiau plėtros planus vadovai vertina dar itin atsargiai ir ekonominių vertinimo rodiklis per metus pagerėjo tik 2 punktais.

Didesnė konkurencija Lietuvoje ir užsienyje uždeda apynasrį spartesnei plėtrai. Kita vertus vartojimas, augančių atlyginimų ir defliacijos fone, stiprina pozicijas. Tai rodo ir geresni prekybininkų lūkesčiai bei nuosaikiai didėjantis optimizmas gyventojų gretose.

Tvarus statybos ir žemės ūkio augimas. Tradiciškai, trečiąjį ketvirtį šios veiklos turi didesnį svorį skaičiuojant BVP nei kitais laikotarpiais. Palankios oro sąlygos, augantys pasėlių plotai ir gerėjantis derlingumas prisidėjo prie rekordinio derliaus šiemet.

Tačiau puikūs rezultatai ir kitose šalyse, tad kainos ūkininkų nedžiugina. O statybų srityje besitęsiantį renesansą įkvėpia tiek inercija, tiek ir besibaigiantis ES paramos pasisavinimo periodas. Nuotaikos statybos sektoriuje blogėja jau keli mėnesiai iš eilės, tad tikėtis impulso iš šių sričių artimiausiu metu irgi neverta.

Eksportas lūžio taško dar nepasiekė. Didžiausią smūgį Lietuvos ekonomikai šiemet sudavė eksportas. Eksporto rodiklių atsispyrimui nepadėjo net šiek tiek žemesnė palyginamoji bazė, praėjus metams nuo Rusijos embargo. Be to, sustingusį eksportą stipriai lenkia importo plėtra, o tai neigiamai veikia užsienio prekybos indėlį į BVP.

Akivaizdu, kad nors daugelyje ekonominių veiklų pridėtinė vertė per metus didėjo, atsverti praradimų eksporto rinkoje nepavyksta. Vien stipresnis vartojimas tvaraus ekonominio augimo negarantuoja, o kitų komponenčių „priedas“ kol kas išlieka kuklus. Taigi, nepasiteisinus lūkesčiams, Lietuvos ūkio augimo prognozes teks koreguoti žemyn.

Jekaterina Rojaka yra DNB banko vyr. ekonomistė Baltijos šalims

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius