Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Žukas: Atsakymas #‎verktiniams: kaip leisite 9 mėnesius

Viešojoje erdvėje vis dar pasitaiko nepasitenkinimo bei nepasitikėjimo atsitiktine karo prievolininkų atranka į privalomąją pradinę karo tarnybą. Dažniausia pateikiami keturi argumentai:
Jonas Vytautas Žukas
Jonas Vytautas Žukas / KAM nuotr.
  1. reiktų šaukti tik savanorius; 
  2. jei turi būti šaukiami, tai visi; 
  3. jei turi būti šaukiami, tai pirmiausia bedarbiai; 
  4. atsitiktinė atranka yra neskaidri.

Pirmiausia norėčiau priminti, kad šalies ‪‎gynyba‬ yra kiekvieno šalies piliečio teisė ir pareiga, įteisinta LR Konstitucijoje. Sprendimus dėl Lietuvos kariuomenės struktūros ir komplektavimo, įskaitant piliečių šaukimą atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, priima politinė vadovybė (Seimas ir Prezidentas). Detalią šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą tvarką yra patvirtinęs krašto apsaugos ministras.

Tik savanorių nepakaks

Manantiesiems, kad į privalomąją tarnybą reikėtų šaukti tik savanorius, atsakau: jei savanoriškai ateinančiųjų tarnauti į Lietuvos kariuomenę būtų užtektinai, jei kariniuose vienetuose netrūktų profesinės karo tarnybos karių, iš viso nebūtų prireikę atnaujinti šaukimo į privalomąją pradinę karo tarnybą tvarkos. Būtų tinkama ir egzistavusi rezervo rengimo sistema, tik galbūt būtume ją labiau išplėtoję.

Be to, nuo 2011 m. Karo prievolės įstatyme numatyta, kad į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pirmiausia šaukiami jaunuoliai, kurie patys pareiškia norą atlikti tarnybą. Tik nesurinkus nustatyto skaičiaus savanoriškai atvykusiųjų atlikti karo tarnybos, toliau šaukiama privaloma tvarka.

Žinoma, galima sakyti, kad reikėjo daugiau investuoti į reklamą, į kariuomenės įvaizdžio ir tarnybos sąlygų gerinimą, bet, manau, visi suvokiate, kad per ekonominę krizę, lyginant su kitomis sritimis, dėl daugiausia nukentėjusio krašto apsaugos sistemos finansavimo tokie dalykai nukelti gana toli į prioritetų sąrašo pabaigą. Tuo laikotarpiu vos sugebėjome išlaikyti turimą personalą, infrastruktūrą, ginkluotę bei techniką, ką jau kalbėti apie „kažko“ plėtrą ar gerinimą.

Kodėl nešaukiamos moterys

Manantiesiems, kad turi būti šaukiami visi, norėčiau pasakyti kad šiuo metu Lietuvos ‪‎kariuomenė‬ tiesiog nėra pajėgi priimti tarnauti visų tinkamų tarnybai karo prievolininkų. Šauktinių ribiniai skaičiai (kasmet 3000–3500) buvo nustatyti preliminariai įvertinus dabartines mūsų galimybes pašaukti, atrinkti, priimti, apginkluoti, pamaitinti ir aprūpinti.

Realybė parodė, kad ir šiuo metu nustatytas šauktinių skaičius mums yra šioks toks iššūkis: teko perskirstyti turimus finansinius, materialinius ir žmogiškuosius išteklius, iš naujo įvertinti infrastruktūros panaudojimo galimybes, prašyti padidinti civilių darbuotojų pareigybių skaičių ir kt.

Skirtingus moterų ir vyrų karo prievolės atlikimo atvejus numato Karo prievolės įstatymas ir tai neprieštarauja Moterų ir vyrų lygių teisių įstatymo nuostatoms.

Kai kurie privalomosios tarnybos skeptikai vyrai nepraleidžia progos užsiminti, kad jei jau privalomai šaukiami jie, vienoda tvarka turėtų būti šaukiamos ir moterys. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad skirtingus moterų ir vyrų karo prievolės atlikimo atvejus numato Karo prievolės įstatymas ir tai neprieštarauja Moterų ir vyrų lygių teisių įstatymo nuostatoms.

Beje, vienintelė Europos valstybė, kurioje į pradinę karo tarnybą privalomai šaukiamos ir moterys, yra Norvegija, tačiau ir šioje šalyje tokia tvarka įsigaliojo tik nuo šių metų.

Kodėl bedarbiai nešaukiami pirmiausia

Nemažai esama įsitikinusiųjų, kad šaukiama turėtų būti ne atsitiktine tvarka, kaip dabar, o pagal tai, pvz., ar karo prievolininkas turi darbą, yra teistas, turi šeimą ir pan. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad atrankos į tarnybą metu toks karo prievolininkų skirstymas būtų ne kas kita, kaip Lygių galimybių įstatymo pažeidimas.

Egzistuojanti tvarka užtikrina, kad visi LR piliečiai, nepaisant jų socialinio statuso ar padėties, turėtų lygias galimybes būti pašaukti atlikti savo pilietinę pareigą.

Atranka – itin skaidri

Baigiant – apie karo prievolininkų atrankos procedūros skaidrumą. Atsitiktinės atrankos į privalomąją pradinę karo tarnybą metodas buvo pasirinktas todėl, kad šalyje nėra organizuojamas visuotinis šaukimas, o taikomas mišrus kariuomenės personalo komplektavimo modelis. Tokį atrankos metodą naudoja ir kitos šalys, taikančios mišrų kariuomenės modelį, pvz., Danija, Estija.

Atsitiktinės karo prievolininkų atrankos metodas Lietuvoje nebuvo pasirinktas staiga ir neapgalvotai. Tokia tvarka buvo įteisinta dar 2011 metais atnaujintame Karo prievolės įstatyme. Galimybė taikyti automatizuotą atsitiktinę karo prievolininkų atranką atsirado krašto apsaugos sistemoje įdiegus elektroninį LR karo prievolininkų registrą, kuris leido efektyviau tvarkyti karinę įskaitą.

Atsitiktinės karo prievolininkų atrankos metodas Lietuvoje nebuvo pasirinktas staiga ir neapgalvotai.

Iki to laiko karo prievolininkų atranką į privalomąją tarnybą savarankiškai vykdė 60 savivaldybių atrankos komisijos. Reikia pripažinti, kad tokia sistema nebuvo skaidri, nustatyta korupcijos faktų, tokią sistemą buvo kur kas sunkiau kontroliuoti. Automatizuota atranka, kokią naudojame šiuo metu, mano manymu, leidžia mums būti kuo skaidresniems, objektyvesniems ir nešališkiems.

Siekdami užtikrinti, kad karo prievolininkų sąrašų sudarymo metu būtų laikomasi skaidrumo, objektyvumo ir nešališkumo principų, šį procesą šiemet gegužės 11 d. stebėjo speciali visuomenės atstovų komisija, sudaryta iš Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos, Lietuvos atsargos karininkų sąjungos, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos, Lietuvos skautijos, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovų.

Be to, buvome visiškai atviri visuomenei – atrankos procese, kiek leidžia saugumo reikalavimai, dalyvavo ir gausus būrys žiniasklaidos atstovų. Tai mums buvo nauja, bet, manau, pasiteisinusi praktika.

#‎verktiniai‬, nebijokite

Atrinktus ir potencialius šauktinius KVIEČIU NEBIJOTI TARNYBOS. Neabejoju, kad devyni mėnesiai, praleisti kariuomenėje, ne tik bus naudingi jums asmeniškai, bet ir prisidės prie valstybės saugumo stiprinimo. Savo ruožtu stengsimės, kad būtų tinkamos tarnybos sąlygos, kad tarnyba būtų turininga, reikalaujanti pastangų, bet visiems įveikiama.

Per 9 tarnybos mėnesius turėsite dvejas savaitės trukmės mokamas atostogas, savaitgaliais būsite išleidžiami į namus, po pratybų ar užsiėmimų galėsite savarankiškai sportuoti, naudotis telefonais, internetu, biblioteka ir kt. 

Primenu, kad per devynis tarnybos mėnesius turėsite dvejas savaitės trukmės mokamas atostogas, savaitgaliais būsite išleidžiami į namus, po pratybų ar užsiėmimų galėsite savarankiškai sportuoti, naudotis telefonais, internetu, biblioteka ir kt.

Kitaip tariant, izoliuoti devyniems mėnesiams nuo šeimos, artimųjų ar nuo pasaulio tikrai nebūsite, tai tėra vienas iš sklandančių mitų, tobulėti tikrai nenustosite.

Kiek teko girdėti, didžioji dalis sklandančių mitų apie Lietuvos kariuomenę yra nepagrįsti konkrečiais faktais. Kyla jie iš nežinojimo, iš atsiminimų apie sovietinę kariuomenę ir jos kultūrą arba yra sukuriami tendencingai.

Manau, akivaizdu, kad jei Lietuvos kariuomenėje būtų paplitę nestatutiniai santykiai ar tarnybos sąlygos būtų nepakeliamos, šiuo informacinės visuomenės laikotarpiu tai nuslėpti būtų faktiškai neįmanoma.

#‎šauktiniai‬ ‪#‎verktiniai‬ ‪#‎kariai‬ ‪#‎tarnyba‬

Generolas majoras Jonas Vytautas Žukas yra Lietuvos kariuomenės vadas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius