Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justinas Poderis: Naujo kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno teisėtumas – abejotinas

Liepos 12 dieną įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas, parengtas pagal naują kompensuojamųjų vaistų tvarką. Tačiau šio įvykio nelaukia ne tik farmacijos rinka, bet ir pacientus vienijančios organizacijos. Įvardinčiau šešias to priežastis.
Justinas Poderis
Justinas Poderis / Glimstedt nuotr.

Pirma, jau dabar aišku, jog, įsigaliojus kainynui, kompensuojamųjų vaistų sumažės, todėl pacientai vartojamus kompensuojamus vaistus turės keisti kitais. Kadangi dalis sudėtinių vaistų į kainyną nepatenka, pacientams, norintiems gauti visą reikiamą veikliąją medžiagą, gali tekti vartoti didesnį vaistų kiekį.

Antra, sumažinus vaistų kiekį kainyne, pacientams iš esmės atimama teisė rinktis, kurį kompensuojamąjį vaistą įsigyti ir vartoti. Pacientas, užuot turėjęs galimybę rinktis nuolat vartojamą vaistą ir už jį primokėti didesnę priemokos dalį (šis vaistas išliktų kainyne), šios galimybės netenka. Nuo liepos 12 dienos sprendimą už pacientą priima Sveikatos apsaugos ministerija, numatanti konkretų kompensuojamąjį vaistą.

Trečia, kainyno projektas ne kartą buvo keičiamas, į jį buvo įtraukiami ir išbraukiami numatomi kompensuoti vaistai. Iki pat liepos pradžios taip ir nebuvo aiškus galutinis planuojamų kompensuoti vaistų projektas. Nuolatiniai kainyno projekto keitimai tiesiogiai patvirtina, jog nėra aiškios ir tikslios vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų kainyną tvarkos ir sąlygų. Dar daugiau – nėra viešinama formulė, pagal kurią buvo sprendžiama, ar vaistinis preparatas įtrauktinas į kainyną, ar ne.

Ketvirta, bet koks ūkinės veiklos ribojimas turi būti aiškiai bei tiksliai apibrėžtas įstatymu. Šiuo atveju vaistų įtraukimą į kainyną lėmė naujai įsigaliojusios kompensuojamųjų vaistų tvarkos nuostatų interpretavimas, keliantis abejonių dėl jų taikymo teisėtumo.

Penkta, abejotinas ir Sveikatos apsaugos ministerijos poįstatyminių teisės aktų, reglamentuojančių kainyno sudarymą, teisėtumas, kadangi jie neatitinka Vyriausybės nutarimo bei Farmacijos įstatymo, reglamentuojančių vaistų kompensavimą, nuostatų.

Šešta, yra rizika dėl vaistų tiekimo patikimumo užtikrinimo. Vaistų gamintojai, kurių vaistai įtraukti į kainyną, įsipareigojo užtikrinti, kad vaistų rinkoje pakaks. Tačiau nėra reglamentuotas nei šio įsipareigojimo mastas (kiekiu), nei dėl jo neįvykdymo galimos kilti sankcijos.

Tik įsigaliojusį kainyną bus galima skųsti teismine tvarka. Ar pacientai bei farmacijos rinka ginčys kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno teisėtumą, bus galima įsitikinti jau netrukus.

Justinas Poderis yra advokatų kontoros „Glimstedt“ vyresnysis teisininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius