-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kazys Starkevičius: Žemdirbiai grasina piketais

Seime užregistruota Akcizų įstatymo pataisa, kuria siūloma nustatyti žemdirbiams skirto vadinamojo „žaliojo dyzelino“ akcizą – 21 eurą už 1 toną. Jei parlamentas pritars, ši pataisa įsigalios nuo liepos 1 d.
Kazimieras Starkevičius
Kazimieras Starkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos ūkininkams tai kainuotų 7 mln. eurų. Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės aiškinimai, kad to reikalauja Europos Sąjungos (ES) direktyvos, nėra visiškai teisingi. 2014 m. buvo galimybė arba sutikti su ES direktyva, arba derėtis, kad būtų suvienodintos išmokos, kurių padidinimo seniai laukia žemdirbiai.

Visi žinome, kad ūkininkavimo sąlygos šalyse-narėse skirtingos, senbuvių ES valstybių ūkininkų padėtis nepalyginamai geresnė. Deja, šansas derėtis dėl šių problemų buvo praleistas.

Dėl Rusijos embargo, kurio pabaigos nematyti, per 11 praėjusių metų mėnesių, palyginti su tuo pačiu 2013 m. laikotarpiu, mūsų šalies žemės ūkio produkcijos gamintojų pajamos sumažėjo 133 mln. eurų, o naujasis akcizo mokestis dar labiau patuštins jų kišenes.

Valdantieji socialdemokratai ir jų koalicijos partneriai dar 2013 m. tvirtino, kad žemdirbiams jokie mokesčiai nebus didinami. Kas nutiko dabar?

Per visas siūles braškantis Lietuvos biudžetas, prieš savivaldos rinkimus papildytas naujais pažadais, metams nesibaigus gali griūti kaip kortų namelis. Panašu, kad gelbstint nerealius įsipareigojimus ne vienai ministerijai duotas nurodymas „pataupyti“. Tik kieno sąskaita? Juk „žaliojo dyzelino“ kiekį, skirtą gaminantiems žemės ūkio produkciją, nustato Vyriausybė...

Valdantieji socialdemokratai ir jų koalicijos partneriai dar 2013 m. tvirtino, kad žemdirbiams jokie mokesčiai nebus didinami. Kas nutiko dabar?

Pasaulio ekonomikos forume Davose buvo aiškiai išsakyta OPEC nuomonė, kad šalys neturi pildyti savo biudžetų didindamos degalų akcizus. Lietuva dar kartą demonstruoja „atskirąją nuomonę“.

Negavusi net kai kurių Seimo valdančiosios daugumos narių palaikymo, ministrė V.Baltraitienė sulaukė nepatenkintų ūkininkų reakcijos. Subruzdo visa Lietuva, žemdirbių savivaldos organizacijos. Kaip teigia Pasvalio ūkininkų sąjungos pirmininkas Vilhelminas Janušonis, šio rajono žmonės, gyvenantys iš žemės ūkio gamybos, susitaikyti su tokia sankcija neketina.

„Ūkininkai įpykę, kasdien sulaukiu vis ryžtingesnių siūlymų. Jie reikalauja rengti piketus prie Seimo, galiausiai – skelbti visuotinį streiką. Ypač sunerimę pienininkyste besiverčiantys žmonės. Tokio akibrokšto nesitikėjome, todėl ir atsakas gali būti adekvatus. Penktadienį, vasario 6 d., Lietuvos ūkininkų sąjunga spręs, kokių priemonių imtis. Jau kreiptasi raštu į žemės ūkio ministrę, premjerą Algirdą Butkevičių, finansų ministrą Rimantą Šadžių bei Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininką Saulių Bucevičių su prašymu kuo greičiau pakomentuoti priežastis, privertusias užregistruoti Akcizų įstatymo pakeitimo projektą,“ – sakė V.Janušonis.

Šiandieninėje situacijoje jokių kalbų apie akcizą „žaliajam“ dyzelinui negali būti. Ne tik nevienodos ūkininkavimo sąlygos ES, bet ir Rusijos embargas, afrikinio kiaulių maro pasekmės, perdirbėjų numuštos pieno supirkimo kainos, vangi naujų rinkų paieška žemės ūkio produkcijai jau gresia kaimo nuosmukiu, gamybos mažėjimu. Akcizų įstatymo pataisa užsimota į vieną jautriausių žemdirbiams pozicijų.

Kazys Starkevičius yra Seimo TS-LKD frakcijos narys, šešėlinės vyriausybės žemės ūkio ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius