Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laurynas Jarutis: Covid-19 akistatoje Tauragės ligoninės direktorius pagalbą medikams atmeta

Šiandien Lietuvoje skaičiuojame jau daugiau nei 800 užsikrėtusių koronavirusu atvejų, iš jų 14 mirčių ir tik 7 pasveikusius. Matydamas viruso plitimo greitį ir pats turėdamas medicininį išsilavinimą (gydytojas odontologas ir visuomenės sveikatos vadybos magistras) su Tauragės „Lions“ visuomenininkų klubo bendraminčiais suskubome kuo greičiau ieškoti ilgalaikės pagalbos savo miesto bendruomenei.
Laurynas Jarutis
Laurynas Jarutis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Koronaviruso (infekcijos COVID-19) akistatoje nutarėme, kad svarbiausia dabar investuoti į ilgalaikes priemones. Pagrindinė iš jų būtų dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai. Kadangi pats dirbu medicinos srityje ir nuolat kontaktuoju su medicininės įrangos pardavėjais, kiek įmanoma greičiau stengiausi sukontaktuoti ir susižinoti, ar dar būtų galimybė greitai įsigyti plaučių ventiliacijos aparatą, tokios techninės specifikacijos, kokius karantino laikotarpiu jau nupirko ir kiti pagalbos medikams fondai bei organizacijos, kaip Prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujamas COVID-19 fondas, įkurtas finansų ministro Viliaus Šapokos.

Sužinojęs, kad dar yra tokių galimybių, informavau ir Tauragės ligoninės direktorių, ir pasitarę skubėjome su aktyviais pilietiškais tauragiškiais iš „Lions“ klubo surinkti tam reikiamą sumą pinigų – 25 000 eurų. Kovo 19 dieną paskelbėme akciją „Pagarba ir parama Tauragės medikams“. Tikslas surinkti lėšas plaučių ventiliacijos aparatui, kuris būtų perduotas Tauragės ligoninei.

Tai yra įprasta ir gerai visiems kraštiečiams žinoma Tauragės klubo „Lions“ veikla. Visada remiame mūsų krašto bendruomenės narius, turinčius specialių poreikių, organizuodami paramos akcijas ar padėdami įsigyti reikiamas priemones.

2019 metais, man vadovaujant Tauragės „Lions“ klubui, esame surinkę lėšų ar padėję įsigyti 11 neįgaliesiems skirtų vežimėlių, 2 spec. poreikio kėdes, suolelį miestiečiams, organizavome lėšų rinkimą diabetu sergantiems Tauragės vaikams. Miesto bendruomenei ir klubo nariams visada viešai atsiskaitome už rengtas akcijas, panaudotas lėšas. Iki šiol nesame nei iš aukojusiųjų, nei iš klubo narių, nei iš paramą gavusiųjų sulaukę skundų dėl neskaidrumo.

Aš pats asmeniškai visada stengiuosi prisidėti prie visų miesto žmonėms ar socialiai jautrioms grupėms skirtų iniciatyvų ne tik organizaciniais darbais, bet ir asmeninėmis lėšomis. Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatui įsigyti iš savo asmeninės sąskaitos esu pervedęs 1000 eurų.

Šiuo metu Tauragėje užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija yra jau penki asmenys, vienas iš jų greitosios medicininės pagalbos darbuotojas, prieš tai neviešėjęs užsienyje, t.y. užsikrėtęs jau čia vietoje, gal net ir mūsų miesto bendruomenėje. Ne vienas Tauragės gydytojas – jau privalomoje saviizoliacijoje.

Dėl to kyla pagrįstas klausimas, KODĖL aktyvių miestiečių privačiai iniciatyvai geriau apsirūpinti medicinine įranga koronaviruso pandemijai įveikti priešinasi Tauragės ligoninės direktorius Liutauras Indriuška?

Jis, įpusėjus lėšų rinkimo akcijai plaučių ventiliacijos aparatui įsigyti, ir tauragiškiams jau suaukojus didesnę dalį reikiamos sumos, po poros savaičių, balandžio 3-ąją, per laikraščio „Tauragės kurjeris“ žurnalistus, netiksliai perteikdamas faktus, savo prielaidomis bando sumenkinti savanorystės ir visuomeninės veiklos idėją bei privačių žmonių pastangas padėti savo krašto žmonėms pandemijos įkarštyje, paskleisdamas, jog ir aš, Laurynas Jarutis, tokiu būdu neva norįs perparduoti jau įsigytą plaučių ventiliacijos aparatą savo prieš septynerius metus įkurtai odontologijos klinikai.

„Tauragės kurjerio“ tyrimas: graži paramos akcija – tik apgaulingas žaidimas?

Facta non verba, direktoriau, ... Faktai – ne žodžiai ... Jie kalba patys už save.

Mano vadovaujamam „Tauragės odontologijos centrui“, pagal jo paskirtį ir teikiamas paslaugas, nereikia ir niekada nereikėjo dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato. Niekada nesu tokio aparato nei pirkęs, nei užsakinėjęs savo gydymo įstaigai.

Norėdamas padėti ligoninei kuo greičiau apsirūpinti reikiama koronaviruso įveikimui medicinine įranga, t.y. plaučių ventiliacijos aparatais, apie dar esančią galimybę įsigyti šiuos aparatus nusiunčiau žinutę ir ligoninės direktoriui Liutaurui Indriuškai, kuris man kovo 18 dieną atsakė, kad tokius aparatus Tauragės ligoninei pirktų, už 10 tūkst. eurų kainą, net nematęs tų medicininių prietaisų specifikacijos... Kai nusiunčiau prietaisų techninę specifikaciją, ligoninės direktorius nieko daugiau neatsakė, niekaip kitaip nereagavo...

Ir staiga, įpusėjus privačiai iniciatyvai surinkti lėšas dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatui nupirkti šiandieninėje situacijoje mažiausia galima rinkos kaina, Tauragės ligoninės direktorius prabyla kitaip (citatos iš 2020 m. balandžio 3 d. „Tauragės kurjerio“ publikacijos):

„Šiuo metu iš viso turime 8 plaučių ventiliavimo aparatus. Mes nusipirkom tokius, kokių mums reikia, po 10 tūkstančių eurų jie tik kainavo, nes kam pirkti, ko galbūt nereikės. Ligoninei daugiau aparatų nereikia, nes visų pirma nėra vietos, kur juos pajungti, deguonies reikia turėti, reikia turėti žmonių, kurie turėtų teisę dirbti šiais aparatais ... Mes apsvarstėm ir atsakėm – ligoninei reikia narkozės aparato, kuris kainuoja apie 30 tūkstančių eurų“.

Hipokrato priesaikoje, suformuluotoje dar IV amžiuje prieš mūsų erą, jau daugybę amžių iki pat šių dienų skamba tokie mediko etikos principai:

„Sieksiu paciento gerovės, vengsiu bet kokio nehumaniško žingsnio, paciento klaidinimo ir korupcijos. ... Visada būsiu korektiškas savo kolegoms. Net ir verčiamas, nieku gyvu nesutiksiu, kad mano medicinos žinios būtų nukreiptos prieš žmogiškumą“.

Kaip žinia, Tauragės ligoninės direktorius neturi jokio medicininio išsilavinimo. Kaip yra deklaravęs viešai Vyriausiajai rinkimų komisijai, – baigęs vadybos mokslus Kauno technologijos universitete.

Privačių iniciatyvų padėti šalies ligoninėms ir gydymo įstaigoms ėmėsi ir žurnalistas Andrius Tapinas su „Laisvės TV“ komanda, gelbėdamas apsirūpinti reikiama medicinine įranga ir priemonėmis, ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis, su bendraminčiais įkurdamas pilietinę iniciatyvą „Stiprūs kartu“, padedančią senoliams apsirūpinti maistu ir medicininėmis priemonėmis, ir daugelis kitų.

Bet dar nei vieno miesto, nei vienos ligoninės gydytojas neatsistojo ir nepasakė, kad piliečių paramos ir pagalbos mums nereikia, mes viskuo apsirūpinę ar nupirkite mums ne koronaviruso pandemijai suvaldyti reikiamų priemonių...

Priešingai, esu sulaukęs ir Tauragės poliklinikos vadovo Donato Petrošiaus padėkos už karantino laikotarpiu neatlygintinai perduotas medicinines kaukes bei Kauno Veido ir žandikaulių chirurgijos klinikos prof. dr. Ričardo Kubiliaus teigiamų atsiliepimų už rūpestį tarpininkaujant A.Tapino pagalbos medikams komandai dėl respiratorių perdavimo.

Tauragės „Lions“ klubo paramos akcija „Pagarba ir parama Tauragės medikams“ su tikslu nupirkti plaučių ventiliacijos aparatą ir toliau vyks iki balandžio 15 dienos. Šiandien jau surinkta 16 000 eurų tauragiškių lėšų. Jeigu pagalbos nereikės Tauragės ligoninės direktoriui, pasitarę su suaukojusiaisiais, tikiu, rasime būdų padėti savo krašto žmonėms!

Laurynas Jarutis yra Tauragės „Lions“ klubo prezidentas, gydytojas odontologas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius