-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Liudas Liutkevičius: Idėja Lietuvai – tapkime pirmaujančia žaliosios ekonomikos šalimi

Gerovę šaliai daugeliu atveju atneša gebėjimas pirmauti kurioje nors perspektyvioje ir vertę kuriančioje srityje. Šiandien tokia drąsiai galima laikyti ekologijos sektorių, todėl mano idėja Lietuvai – tapti žaliosios ekonomikos šalimi. Tikiu, kad išplėtotas atsinaujinančių išteklių energetikos sektorius, žaliosios inovacijos, į ekologiją orientuota transporto sistema, aktyvus naudojimasis dalinimosi platformomis gali Lietuvą paversti klestinčia šalimi.
Liudas Liutkevičius
Liudas Liutkevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Sakysite, šioje srityje yra labiau pažengusių valstybių? Galbūt. Tačiau galime tokias šalis pasivyti ir aplenkti. Atsikratykime mažos šalies sindromo ir judėkime į priekį. Juolab, kad stiprus ekologijos sektorius mūsų šaliai turėtų visokeriopos naudos.

Leistų pritraukti investicijų

Lietuva taip pat galėtų tapti atsinaujinančios energetikos, žaliųjų technologijų tyrimų ir inovacijų kraštu, jei tik užsibrėžtų tokį tikslą.

Dažnai manoma, kad ekologijos sektorius yra svarbus tik žvelgiant iš aplinkosaugos, klimato kaitos procesų stabdymo perspektyvos. Vis tik žaliosios ekonomikos suteikiamos galimybės yra daug platesnės. Be abejo, buvimas kovos su visam pasauliui nerimą keliančios klimato kaitos problemos priešakyje mūsų šaliai būtų labai naudingas ir įvaizdžio prasme. Tačiau dar svarbiau, kad tai leistų mums pritraukti investicijas, kompetencijas ir žinias, nes būtent žalioji energetika bei žalioji ekonomika apskritai šiandien turi vienas didžiausių galimybių tai padaryti.

Prisiminkime, Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kvietimą JAV žaliosios srities mokslininkams, inovatoriams ir verslininkams atvykti dirbti į jo šalį po to, kai Jungtinės Valstijos kontraversišku prezidento Donaldo Trumpo sprendimu pasitraukė iš Paryžiaus klimato susitarimo. Savo šalies duris tokiems mokslininkams Prancūzijos prezidentas atvėrė puikiai suprasdamas žaliojo sektoriaus svarbą ir naudą šiandienos pasaulyje. Ar nevertėtų to padaryti ir mums?

Nauda ekonomikai

Lietuva taip pat galėtų tapti atsinaujinančios energetikos, žaliųjų technologijų tyrimų ir inovacijų kraštu, jei tik užsibrėžtų tokį tikslą.

Jei mūsų Baltijos kaimynai estai gali save pristatyt pasauliui skaitmeninėje srityje pirmaujančia šalimi (e-Estonia), tai mes tikrai galėtume būti ambicingiausi visame, kas susiję su atsinaujinančia energetika ir žaliąja ekonomika (Green Lithuania).

Pavyzdžiui, atsinaujinanti energetika – tai ne tik kilnūs tikslai kurti tvarią aplinką ir kovoti su klimato kaitos grėsme. Tai taip pat ir ekonominė nauda. Visų pirma investicijos į žaliąją energetiką ir žaliuosius sprendimus praktiškai visuomet atsiperka ir ilgainiui leidžia sutaupyti. Taip yra dėl to, kad atsinaujinančios energijos šaltiniai yra neišsenkantys. Saulės šviesa ar bioskaidžios medžiagos patys savaime nieko nekainuoja, todėl, priešingai vis mažiau patraukliam iškastiniam kurui, tai yra neribotas ir pigus resursas.

Aukštą vertę kuriantis sektorius

Tai ne vienintelė priežastis, kodėl ekologijos sektoriuje daugelis ekspertų mato bene didžiausias ekonominio augimo perspektyvas. Specialistai prognozuoja, kad Europoje žaliasis sektorius iki 2030 bus vienas svarbiausių Bendrijos ekonomikoje, o jam teks maždaug 2 mln. naujų darbo vietų. Žaliojo sektoriaus darbuotojai (green collar) gali tapti vienu svarbiausių ekonomikos variklių. Būkime pirmieji, kurie šį variklį užves, o savo žinias, patirtį bei ekspertiškumą eksportuokime į kitus kraštus. Būkime tie, kurie ekologijos srityje konsultuosime kitas valstybes ir kuriuos kitos šalys kviesis pas save įgyvendinti žaliuosius projektus.

Juk ekologijos sektorius ne tik kuria darbo vietas, bet drauge su aukštųjų technologijų bei inovacijų industrijomis yra pripažįstami šiandien bene didžiausią vertę kuriančiomis ekonomikos sritimis. Taigi išplėtotas žaliasis sektorius – lygu daug sukurtos vertės – lygu aukštesnis pragyvenimo lygis mūsų šalyje.

Svarbu ugdyti talentus

Be abejo, norint turėti pirmaujantį ekologijos sektorių mums reikės ir geriausių šios srities ekspertų. Čia užduotis tenka ir mūsų šalies švietimo sistemai bei aukštojo mokslo įstaigoms. Vaikams svarbu nuo mažų dienų ugdyti pasitikėjimą, kad galime ir turime būti eko šalimi, nes tai perspektyvu. Žaliojo sektoriaus verslai taip pat neturi likti nuošalyje ir laukti, o pats aktyviai prisidėti prie jaunų specialistų ugdymo, remti mokslą bei suteikti galimybes ir priemones šioje pakankamai naujoje srityje būsimiems specialistams įgyti praktinių žinių.

Taigi išplėtotas žaliasis sektorius – lygu daug sukurtos vertės – lygu aukštesnis pragyvenimo lygis mūsų šalyje.

Beje, žaliosios srities bei atsinaujinančių išteklių energetikos specialistų neturėtume bijoti pasikviesti ir iš svetur. Savus specialistus leiskime išvykti dirbti kitose šalyse. Jei sudarysime tinkamas sąlygas, įgytą patirtį ir naujas idėjas jie vis tiek kada nors parsiveš į Lietuvą ir panaudos mūsų žaliojo sektoriaus stiprinimui. Be to, jie galėtų tapti savotiškais mūsų šalies žaliojo sektoriaus ir mūsų pasiekimų jame ambasadoriais kitose valstybėse.

Tam, kad Lietuva iš tiesų taptų pirmaujančia žaliosios ekonomikos šalimi, reikia verslo įmonių aktyvių veiksmų. Tuomet laukia nuoseklus darbas, kurio rezultatai, tikiu, leistų Lietuvai papildyti pažangiausių ir klestinčių šalių gretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius