Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neringa Ivanauskienė: Karantinas švelnėja. Kaip grįšime į darbo vietas?

Jau aštuonias savaites gyvename karantino režimu. Namuose krykštauja vaikai, dažnas kiekvieną pasivaikščiojimą išnaudoja pramankštindamas kojas ne tik sau, bet ir savo augintiniui. Beje, kažkas juokais yra pavadinęs šią situaciją pasauliniu šuniukų sąmokslu – tai jie, labai stokodami šeimininkų dėmesio, išsikovojo papildomą laiką sau.
Doc. Dr. Neringa Ivanauskienė
Doc. Dr. Neringa Ivanauskienė / ISM nuotr.

Pastarąją savaitę vis girdime diskusijas ir vyriausybės sprendimus kaip turėtų švelnėti karantino režimas, kaip galime grįžti į savo darbovietes, biurus. Atrodo, visi esame pasiilgę darbo rutinos, iš kitos pusės, nuolat girdime, jog darbovietės mus pasitiks kitokios nei buvo iki pandemijos protrūkio.

Fizinis saugumas

Su tam tikru nerimu karantino pabaigos laukia ir organizacijų vadovai. Jiems teks atsakomybė užtikrinti darbuotojų saugumą darbo vietose. Įmonės jau įsigijo reikiamų rankų ir paviršių dezinfekcijos priemonių, veido kaukių ar skydelių darbuotojams, per nuotolį veikiančių termometrų, pirštinių.

Atrodo, visi esame pasiilgę darbo rutinos, iš kitos pusės, nuolat girdime, jog darbovietės mus pasitiks kitokios nei buvo iki pandemijos protrūkio.

Kai kurie biurų patalpų valdytojai ieško paslaugų tiekėjų, galinčių užtikrinti ne tik papildomą bendrųjų patalpų ir darbo vietų valymą keletą kartų per dieną, bet ir esant reikalui skubią patalpų dezinfekciją. Svarstoma, ar biurų pastatuose nederėtų paskirtis specialios patalpos darbuotojų bei į pastatą atvyksiančių klientų izoliacijai įtarus susirgimą.

Dažna įmonė jau priėmė sprendimus neleisti darbuotojams organizuoti susirinkimų ir pasitarimų darbo vietose, darbuotojus, net ir biuruose, skirstyti į atskiras pamainas ar ir toliau skatinti darbuotojus dirbti nuotoliniu būdu. Neabejotina, kad darbuotojų pamėgtos virtuvėlės biuruose greičiausiai dar ilgai liks uždarytos, teks atsisakyti ir bendrų kavos pertraukų. Taip pat kurį laiką darbo vietose nebus leidžiama naudotis bendro naudojimo įrenginiais (pavyzdžiui spausdintuvais, kavos aparatais arba juos teks dezinfekuoti po kiekvieno panaudojimo) ar netgi dalintis rašikliais pasirašant dokumentą.

Tenka tik apgailestauti, kad bendradarbystės erdvėmis paversti biurai greičiausiai bus transformuoti į uždaras, atskirtas viena nuo kitos darbo erdves.

Vienas iš svarbiausių uždavinių vadovams – jau dabar paruošti savo organizacijas veiklai naujų apribojimų laikotarpiu.

Procedūros ir procesai

Visi šie maži pokyčiai skatina vadovus galvoti apie naujas tvarkas ir procedūras, kuriose aprašoma kaip užtikrinti švarą ir saugumą, riboti kontaktus ir vengti užkrato plitimo darbo vietose. Iš kitos pusės, tai gera proga įvertinti ir pakeisti organizacijos veiklos procesus. Fizinio kontakto tarp darbuotojų ribojimas paskatins ir naujų technologinių sprendimų atradimus.

Pasiruošimas antrai bangai

Karantinui ir veiklos apribojimams organizacijos negalėjo pasiruošti iš anksto. Tačiau dabar COVID-19 susirgimų bangos, kad ir kiek jų ateityje būtų, nebegali mūsų užklupti netikėtai. Vienas iš svarbiausių uždavinių vadovams – jau dabar paruošti savo organizacijas veiklai naujų apribojimų laikotarpiu.

Doc. Dr. Neringa Ivanauskienė yra ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Vadovų mokyklos dekanė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius