-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Odeta Bložienė: Ar atostogos – tai būtinosios išlaidos?

Gerėjantys orai ir besibaigiantys mokslo metai primena apie artėjantį atostogų sezoną. Vis dėlto dalis lietuvių vasarą neatostogaus. Pernai atliktos apklausos duomenimis, šalies didmiesčiuose tokių buvo daugiau nei dešimtadalis. Neretai pinigus, kurie būtų skiriami atostogoms, verčiau renkamės investuoti į naujesnį automobilį ar buitinę techniką, manydami, kad toks pinigų panaudojimo būdas yra racionalesnis. Tačiau ar išties prasminga iš biudžeto išbraukti visavertį poilsį, teisinantis prasta finansine padėtimi?
Odeta Bložienė
Odeta Bložienė / Asmeninio albumo nuotr.

Žmonių, abejojančių turiningo poilsio nauda, ko gero, yra nedaug. Pailsėję tampame energingesni ir jaučiame didesnį pasitenkinimą gyvenimu. Taigi ne tik dirbame produktyviau, bet ir geriau sutariame su kolegomis ir šeimos nariais.

Turbūt esate ne kartą girdėję ar skaitę apie žmones, kurie po atostogų ėmėsi drastiškų pokyčių asmeniniame gyvenime, darbe ar įgyvendino seniai galvoje subrandintą verslo idėją. Taip yra dėl to, kad leidus smegenų ląstelėms pailsėti, aplanko ir geresnės idėjos. Tai tik keletas priežasčių, kodėl visavertis poilsis yra būtinas kiekvienam žmogui. Taigi atostogas turėtume vertinti kaip investiciją į save ir biudžete jas įrašyti tarp būtinųjų išlaidų.

Atostogų sau neleidžiantys žmonės dažnai argumentuoja, kad kokybiškam poilsiui vien noro neužtenka – reikia ir nemažai lėšų.

Žinoma, prieštaravimų šiai minčiai sulaukti nesunku. Taip jau yra, kad kaltę dėl praleistų progų atsipūsti esame įpratę suversti savo plonai piniginei.

Atostogų sau neleidžiantys žmonės dažnai argumentuoja, kad kokybiškam poilsiui vien noro neužtenka – reikia ir nemažai lėšų.

Atskaičius išlaidas maistui, mokesčiams, sumokėjus būsto kredito įmokas, dažnai šeimos biudžete lieka tik „trupiniai“, o už juos savaitės Kretoje nenupirksi. Tačiau ar gali ši piniginė papilnėti, jei nuovargiu skundžiamės ryte vos išlipę iš lovos?

Esu įsitikinusi, kad pavertus atostogas konkrečiu tikslu šeimos biudžete, galimybių jomis mėgautis būtų kur kas daugiau. Tiesa, reikės prisiminti elementarias finansinio planavimo taisykles ir koreguoti atostogų planavimo įpročius.

Pirmoji taisyklė – laiku atlikti namų darbai. Planuodami atostogas, iš anksto įvertinkite savo šeimos galimybes: įsivardykite, kokio ilgio atostogas galite sau leisti ir kiek lėšų prireiks poilsiui. Taip pat nuspręskite, kuriame mieste ar šalyje norėtumėte atostogauti, ir iš anksto planuokite atostogų detales.

Nepagailėkite skirti laiko įvairių transporto, nakvynės, maitinimo ir pramogų galimybių įvertinimui. Galbūt turite galimybę keliauti ne sezono metu, kai nakvynės kainos yra pigesnės, maistą ruošti išnuomotuose apartamentuose, o laisvalaikiui rinktis nemokamus užsiėmimus ir renginius?

Pasiūlymų gausa internete leidžia atostogas susiplanuoti kiekvienam pagal savo kišenę. Jei savo atostogas organizuosite patys ir laiku, turite galimybių sutaupyti. O jei patiems sunkoka susigaudyti galimybių sraute, į pagalbą pasikvieskite draugus ar giminaičius, kurie įpratę atostogas planuoti patys.

Pasiūlymų gausa internete leidžia atostogas susiplanuoti kiekvienam pagal savo kišenę. Jei savo atostogas organizuosite patys ir laiku, turite galimybių sutaupyti.

Iš anksto susiplanavę atostogų kryptį ir apskaičiavę biudžetą, imkitės kito žingsnio – lėšų kaupimo.

Idealiu atveju grįžus iš vienų atostogų, reikėtų pradėti planuoti kitas: kas mėnesį atsidedant bent dešimtadalį pajamų, susidarytų nemenka suma.

Tačiau jei iš anksto pinigų neatsidėjote, o atostogauti norite bent vasaros pabaigoje, apkarpykite išlaidas, skirtas ne pirmo būtinumo sritims: naujiems drabužiams, avalynei ir pramogoms. Apribojus šias išlaidas, net ir per porą mėnesių galima sukaupti sumą, kurios užtektų jei ne atostogoms Ispanijoje, tai bent kelių dienų poilsiui prie Baltijos jūros.

uk atostogos visų pirma yra aplinkos pakeitimas ir nauja veikla, o ne skrydžiai ankštuose lėktuvuose. Svarbiausia – laiku save ir šeimos narius disciplinuoti ir pinigų klausimo nepalikti paskutinei minutei.

Nepaisant to, ar atostogas planuojate Lietuvoje, ar užsienyje, reikėtų nepamiršti ir dar vienos taisyklės – atsakingo pinigų valdymo poilsio metu. Būtent šioje srityje esame linkę daugiausiai „atveržti diržus“, todėl ir išleidžiame daugiau nei galime sau leisti, o po atostogų dar ir skolas kartais turime grąžinti.

Norėdami geriau kontroliuoti atostogų išlaidas, iš anksto numatykite dienos limitą ir šios sumos stenkitės neviršyti.

Tad jei šeimos biudžetas ribotas, verčiau savo finansinės situacijos nepamiršti ir poilsiaujant. Norėdami geriau kontroliuoti atostogų išlaidas, iš anksto numatykite dienos limitą ir šios sumos stenkitės neviršyti.

O jeigu nutiktų taip, kad atostogų pabaigoje turėsite laisvų eurų, juos iš karto atidėkite kitoms atostogoms – turėsite pirmąjį įnašą ir paskatinimą toliau taupyti.

Susiplanavus atostogas pagal savo finansines galimybes ir kaupiant iš anksto, jos tampa nesunkiai pasiekiamu tikslu.

Odeta Bložienė yra „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius