Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Petras Auštrevičius: Pirmojo Laisvės premijos laureato žodžius prisimenant

„Svarbiausias mūsų veiklos stimulas buvo gėda. Mes tiesiog norėjome save gerbti“, – apie sovietmetį ir pasipriešinimą 2012 metų sausį kalbėjo Lietuvoje viešėjęs pirmosios Laisvės premijos laureatas, Rusijos disidentas ir žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Paprasti ir tikslūs žodžiai, kuriuos verta prisiminti šiandien, sausio 13-ajai artėjant. Man, kaip vienam Laisvės premijos steigimo iniciatorių, šis apdovanojimas, kaip ir bet koks kitas, nėra vien įvertinimas. Tai valstybingumo, valstybinio mąstymo simbolis. Taip pat – ir egzaminas.

Galvodamas apie minėtos premijos įkūrimą nesitikėjau, kad vieną dieną ji „suksis“ politinėje ruletėje. „Iš“ laisvės ir „su“ laisve nelošiama. Todėl kreipiuosi į parlamentines šalies partijas ir jų lyderius, balsavusius prieš naujosios premijos skyrimą – pripažinkime klaidas ir tapkime konstruktyvaus sprendimo dalyviai. Neizoliuokime savęs nuo istorijos.

Pakartotinis balsavimas dėl Laisvės premijos skyrimo, mano įsitikinimu, yra būtinas – ypač jei norime atsikratyti cinizmo, išplaunančio mūsų vertybinius pamatus. 25 metus gyvename laisvėje ir esam stiprūs tuo, kad iš kartos į kartą perdavėm laisvės idėją, išmokome didžiąją pamoką. Galime ir turime tai pratęsti. Be susiskaldymo, oriai, pakelta galva.

Petras Auštrevičius yra Europos Parlamento narys, Liberalų sąjūdžio kandidatas į užsienio reikalų ministrus, Laisvės premijos steigimo iniciatorius

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius