-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ramūnas Karbauskis: Turime imtis sisteminių sprendimų, ne gaisrų gesinimo

Socialdemokratų partijos frakcija šiandien paskelbė, kad Vyriausybei ir Seimui nuo spalio 1 d. siūlys įvesti lengvatinį PVM tarifą atšaldytai ir šviežiai mėsai. Kodėl ne daržovėms, vaisiams ar duonos gaminiams?
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Akivaizdu, kad taip siekiama apmalšinti visuomenės nepasitenkinimą kylančiomis maisto produktų kainomis, tačiau, kol mažmeninės prekybos rinkoje yra ribota konkurencija, toks sprendimas neatneštų jokios ilgalaikės naudos vartotojams.

Jau ne vieną kartą Lietuvos ir tarptautinių institucijų atlikti tyrimai parodė, jog PVM lengvatų įvedimas atskiriems maisto produktams labai ribotai prisideda prie kainų sumažėjimo galutiniam vartotojui. Lengvatinių PVM tarifų taikymą būtiniausiems maisto produktams galima būtų svarstyti tik reikšmingai sumažinus koncentraciją mažmeninės prekybos rinkoje ir atskyrus didmeninę bei mažmeninę prekybą.

Akivaizdu, kad jokie pažadai ar susitarimai su prekybininkais mažinti kainas mėsai, įvedus lengvatinį PVM tarifą, apie kuriuos kalba socialdemokratai, nėra konceptualus sprendimas siekiant maisto produktų kainų mažėjimo galutiniam vartotojui. Pirmiausia reikia nors iki 10 procentų sumažinti leidžiamą vieno prekybos tinklo koncentraciją rinkoje, taip užtikrinant konkurencijos įtaką prekyboje.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga atkreipia dėmesį į 2016 m. gegužės 5 d. laidoje „LRT forumas“ jos vedėjo E.Jakilaičio paskelbtą skandalingą informaciją apie galimai neleistinus ir konkurenciją varžančius didžiausio mažmeninės prekybos tinklo veiksmus, kurie gali daryti reikšmingą įtaką kainų vartotojams nustatymui.

Reikalaujame, kad atsakingos institucijos nedelsiant pradėtų tyrimą ir apie jo rezultatus informuotų Lietuvos visuomenę.

Ramūnas Karbauskis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius