-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Remigijus Šimašius: Apie paplūdimį Lukiškių aikštėje, arba Išmokime džiaugtis laisvės pergale

Lukiškių aikštėje šniokščia žaidžiančių srovių fontanas, kuriame dūksta vaikai. Šį sezoną čia jau laukia ir paplūdimys, kuriame vaikai galės statyti smėlio pilis, o suaugę mėgautis atostogų dvelksmu pačiame Vilniaus centre.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Neatsitiktinai šis smėlis sukėlė tiek aistrų. Nuo tada, kai Lukiškių aikštė pradėta asocijuoti su laisve, išryškėjo du radikaliai skirtingi požiūriai į ją. Vieniems tai tik ir tik rimtis, susikaupimas, paradai ir reprezentacija. Kitiems – tai ir gyvenimo džiaugsmas, laimė, kad mes esame laisvi, o mūsų vaikai gali laisvai išdykauti laisvos šalies laisvoje ir kūrybingoje sostinėje.

Taip, yra žmonių, kurie pyksta, kai vaikai išdykauja aplink Vinco Kudirkos paminklą, čiuožia nuo Karaliaus Mindaugo paminklo postamento ar iki blizgesio čiupinėja Jono Basanavičiaus paminklo lazdelę. Tačiau tai yra miesto gyvybė. Tai yra pajautimas, kad visos kovos, už mūsų laisvę ir už mūsų žemę kovotos, nėra veltui. Jos pasiekė savo tikslą. Sudužo naciai, supuvo komunistai pašonėje, o mūsų laisvė yra gyva ir laimėjusi. Ji skleidžiasi ir žengia į ateitį. Lietuva neliko vienu puslapiu kitų tautų vadovėliuose – ji yra šios dienos veržlumo ir kūrybiškumo pavyzdys.

Per ilgus okupacijos dešimtmečius kelioms kartoms buvo bandoma įteigti, kad Lietuva gali pasigirti nebent šlovinga praeitim, o dabar tegali paklusti galiai iš išorės. Po Nepriklausomybės atgavimo irgi sekė pora dešimtmečių, kai vyravo istorinė nuostata, kad laisvė yra tik tai, dėl ko vargstama, aukojamasi ir garbingai pralaimima nelygioje kovoje. Laisvė tokiame supratime yra apie praeitį, ne apie dabartį ir ateitį. Tačiau ateina laikas išmokti džiaugtis laisvės pergale, pajusti jos skonį ir žinoti, ką turime branginti, dėl ko kovoti, jei tik prireikia.

Džiaukimės laisve – ji yra tokia, dėl kurios kovojo mūsų protėviai. Ji yra tokia, kokią gintume mes ir mūsų vaikai.

Remigijus Šimašius yra Vilniaus miesto meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius