-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Remigijus Žemaitaitis: Mokinukų ir darželinukų tėvai jau už įstatymo ribų?

Prieš prasidedant naujiesiems mokslo metams nuskambėjo griežta žinia – rinkliavos iš tėvų ugdymo įstaigose yra neteisėtos. Tokių rinkliavų nebeliks. Šią neramią žinią paskelbė teisininkas, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Bet ar po šių metų rugsėjo 1-sios tokių rinkliavų tikrai neliko?
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Mokyklose ir darželiuose jau įvyko pirmieji tėvų susirinkimai. Atvirai prisipažinkime: ar rinkliavų tikrai neliko? Ar „nebesimetė“ tėveliai būtiniausioms moksleivių klasės arba darželinukų grupės reikmėms, ekskursijoms, šventėms? Būtiniausioms priemonėms, kurių nesugeba pateikti valstybė?

Kaip sakė Albertas Enšteinas, galima galvoti, kad mėnulio nėra, kai į jį nežiūri, tačiau juk jis visvien yra. Ar tu žiūrėsi į jį ar nežiūrėsi. Aišku, fizikos mokytojai paprieštaraus, kad kvantinės mechanikos supratimu, mėnulio turėtų nebūti, jei į jį nežiūri. Tačiau jis yra. Gyvename ne kvantų mikropasaulyje, bet nūdienos realybėje.

Rinkliavos darželiuose bei mokyklose liko ir, net jei į jas nežiūrėsime, jos ne tik liko, bet dar ir padidėjo. Iš savo asmeninės bei draugų patirties žinau, kad Vilniaus darželiuose už vaiką tėvai „susimeta“ po 30-35 eurus, o kai kur net ir po visą šimtinę. Juk viskas brangsta. Už tuos pinigus tėvų komitetai perka vaikams būtiniausius reikmenis, apmoka ekskursijas, organizuoja šventes ir pan.

O dabar pamėginkime suskaičiuoti, kokios tai sumos, kurias „susimeta“ rūpestingi tėveliai. Jei Lietuvoje yra virš 326.000 moksleivių, o darželinukų – dar apie 100.000, tai tokių tėvelių, kurie turi „susimesti“, yra gerokai virš pusės milijono. Ar jie jau visi atsidūrė už įstatymo ribų? Juk rinkliavos – neteisėtos. Taip, rinkliavos – neteisėtos, pasakys meras, tačiau – savanoriškai meskitės, jei jau taip norite ir nebeturite kur tų pinigų dėti. Juk „mestis“ nėra reikalo. Ar tikrai? Dabar įsivaizduokime, kaip atrodys klasė, jei tėvų komitetas ničnieko nedarys ir neprisidės prie būtiniausių poreikių užtikrinimo. O ką veiks mažieji darželinukai be tėvų pagalbos? Galima įsivaizduoti įvertinus jau vien tai, patalynė vaikų darželiuose Vilniuje buvo nekeista net 20 metų.

Puikiai suprantu Vilniaus miesto merą ir net jį užjaučiu. Vos kartą per dvidešimt metų pakeista patalynė skamba ne tik nevalyvai, bet – siaubingai. Gyvename XXI amžiuje. Europos Sąjungoje. Kultūringoje valstybėje vaikams patalynė turėtų būti keičiama kur kas dažniau. O jei valstybė nesugeba to padaryti, tuomet kas gali imtis iniciatyvos? Tik tėveliai ir auklėtojai. Tokia realybė. Ir čia nei tėvelių nei mokytojų ar auklėtojų negalima kaltinti neteisėtais dalykus. O gąsdinimams, neva rinkliavos yra neteisėtos, šiandien nei meras nei premjeras neturi teisės.

Remigijus Žemaitaitis yra Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius