Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rimantas Jonas Dagys: Lėšų pensijoms didinti galima rasti jau šiandien

Val­dan­čio­ji dau­gu­ma, ap­sisp­ren­du­si di­din­ti at­ly­gi­ni­mus val­di­nin­kams, mo­ty­vuo­da­ma, kad toks yra Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo (KT) rei­ka­la­vi­mas, la­bai aiš­kiai at­sklei­dė pri­ori­te­tus. Ir jie to­li gra­žu – ne pen­si­nin­kų, o dau­giau­sia už­dir­ban­čių val­di­nin­kų nau­dai. Par­adok­sa­lu, ta­čiau net pats Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo tei­sė­jas Dai­nius Ža­li­mas kons­ta­ta­vo, kad bu­vo ga­li­ma ras­ti ir ki­to­kių spren­di­mų šiam KT nu­ta­ri­mui įgy­ven­din­ti.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys


Da­bar vals­ty­bė 250 mln. li­tų tu­rės at­sei­kė­ti ir taip daug už­dir­ban­čių aukš­čiau­sio ly­gio val­di­nin­kų at­ly­gi­ni­mams pa­di­din­ti. Ta­čiau val­dan­čio­ji dau­gu­ma taip ir ne­su­ra­do pa­pil­do­mų lė­šų pen­si­joms pa­di­din­ti ar per eko­no­mi­kos kri­zę su­ma­žin­tai pen­si­jų da­liai grą­žin­ti.
 
Skai­čiuo­jant vi­du­ti­nį se­nat­vės pen­si­jos, kai tu­ri­mas bū­ti­na­sis sta­žas, san­ty­kį su vi­du­ti­nė­mis apd­raus­tų­jų mė­ne­sio pa­ja­mo­mis, nuo ku­rių skai­čiuo­ja­mos vals­ty­bi­nio so­cia­li­nio drau­di­mo įmo­kos, 2011 me­tais jis bu­vo 43,9 proc., 2012-ai­siais – 47,1 proc., o 2013 me­tais pla­nuo­ja­ma, kad bus 44,8 pro­cen­to. Kaip ma­to­me, šis san­ty­kis ma­žė­ja ir, de­ja, vėl ne pen­si­nin­kų nau­dai. Par­adok­sa­lu, ta­čiau eko­no­mi­kos kri­zės są­ly­go­mis pen­si­jos ar­tė­jo prie at­ly­gi­ni­mų vi­dur­kio, o eko­no­mi­kai at­si­gau­nant vėl ėmė nuo jo tol­ti.

Ko­dėl taip yra? To­dėl, kad da­bar­ti­nė val­dan­čio­ji dau­gu­ma, pri­si­deng­da­ma tuo, jog ieš­ko bū­dų, kaip at­kur­ti per kri­zę su­ma­žin­tas pen­si­jas, ir ne­va rem­da­ma­si KT nu­ta­ri­mu di­din­ti at­ly­gi­ni­mus val­di­nin­kams, ig­no­ruo­ja bū­ti­ny­bę jau da­bar per­žiū­rė­ti pen­si­jų dy­dį. Dar ci­niš­kiau tai at­ro­do ži­nant, jog da­bar pen­si­joms pa­di­din­ti, kad jos ne­at­si­lik­tų bent jau nuo inf­lia­ci­jos ir au­gan­čių at­ly­gi­ni­mų, rei­kia be­veik 10 kar­tų ma­žiau lė­šų nei joms grą­žin­ti, ir tai su­da­ry­tų apie de­šim­tą­ją da­lį dėl eko­no­mi­kos au­gi­mo at­si­ra­du­sių pa­pil­do­mų įplau­kų į biu­dže­tą.

Pen­si­jų grą­ži­ni­mo pro­ce­sas aps­kri­tai sken­di mig­lo­je, nes jo­kiu Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mu ar ko­kiu nors tei­sės ak­tu jis nė­ra įtei­sin­tas.

Ma­ža to, pen­si­jų grą­ži­ni­mo pro­ce­sas aps­kri­tai sken­di mig­lo­je, nes jo­kiu Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mu ar ko­kiu nors tei­sės ak­tu jis nė­ra įtei­sin­tas. Yra tik val­dan­čių­jų po­li­ti­kų pa­ža­dai, ku­riais ga­li­ma ti­kė­ti ar­ba ne­ti­kė­ti.
 
Ir dar, jei pa­žvelg­tu­me į šių me­tų „Sod­ros“ biu­dže­tą, pa­ma­ty­tu­me, kad jam pri­skir­ta dau­ge­lis ne­bū­din­gų vals­ty­bės iš­lai­dų. Pir­ma – Lie­tu­vos dar­bo bir­žos fi­nan­sa­vi­mas, ku­ris pa­gal anks­čiau pri­im­tus Sei­mo spren­di­mus tu­rė­jo bū­ti fi­nan­suo­ja­mas iš vals­ty­bės biu­dže­to. Tai su­da­ro 71 mln. li­tų.
 
An­tra, pra­ėju­siais me­tais dėl pen­si­nio am­žiaus il­gi­ni­mo „Sod­ra“ su­tau­pė 52 mln. li­tų, ir jie tu­rė­jo bū­ti skir­ti pen­si­joms di­din­ti. Kar­tu su­dė­ję šiuos du šal­ti­nius jau tu­rė­tu­me apie 16 li­tų di­des­nę pen­si­ją per mė­ne­sį kiek­vie­nam.
 
Tre­čia, „Sod­rai“ už­krau­tas pa­lū­ka­nų mo­kė­ji­mas už ta­ria­mai vals­ty­bi­nio so­cia­li­nio drau­di­mo pa­da­ry­tas sko­las. Pri­min­siu, kad ne „Sod­ra“ įsis­ko­li­na, o jos įsko­las le­mia po­li­ti­kų pri­im­ti spren­di­mai, ne­pa­deng­ti rea­liais pi­ni­gais. Tai ne „Sod­ros“ sko­los, o po­li­ti­kų įsi­pa­rei­go­ji­mų sko­los. Užuot bū­tų įtrau­kia­mos į vals­ty­bės sko­lą, jos per­me­ta­mos „Sod­ros“ biu­dže­tui ir tuo pat me­tu maž­daug 585 mln. li­tų už­krau­na­ma ant „Sod­ros“ mo­kes­čius mo­kan­čių­jų pe­čių. O tai yra dau­giau kaip 70 li­tų, ne­iš­mo­kė­tų kiek­vie­nam pen­si­nin­kui pa­pil­do­mai. Ne­ga­na to, Vy­riau­sy­bė at­si­sa­kė kom­pen­suo­ti „Sod­rai“ per­ve­di­mus į pri­va­čius kau­pia­muo­sius fon­dus. Anks­tes­nė Vy­riau­sy­bė kom­pen­suo­da­vo, o tai su­da­ro apie 454 mln. li­tų.
 
Su­su­ma­vus vi­sa tai, ką val­dan­tie­ji leng­va ran­ka per­me­tė „Sod­rai“, jos biu­dže­tas jau da­bar bū­tų be­veik su­ba­lan­suo­tas. De­ja, da­bar pi­ni­gų ne­per­ve­di­mo į „Sod­rą" sąs­kai­ta mes fi­nan­suo­ja­me ki­tas vals­ty­bės reik­mes. Aiš­ku, tai par­odo val­dan­čio­sios dau­gu­mos pri­ori­te­tus – tai­gi pen­si­nin­kai jiems rū­pi ma­žiau­siai.

Tai ne „Sod­ra“ įsis­ko­li­na, o jos įsko­las le­mia po­li­ti­kų pri­im­ti spren­di­mai, ne­pa­deng­ti rea­liais pi­ni­gais. Tai ne „Sod­ros“ sko­los, o po­li­ti­kų įsi­pa­rei­go­ji­mų sko­los.

Sa­vo­tiš­kai nu­skam­bė­jo ir val­dan­čių­jų ra­gi­ni­mai ne­sid­raus­ti pa­pil­do­mai pen­si­jos kau­pia­ma­jai da­liai, o juk tai ir­gi su­teik­tų vil­ties tu­rė­ti so­tes­nę se­nat­vę.

Gy­ven­to­jai iki šio mė­ne­sio pa­bai­gos dar ga­li ap­sisp­ręs­ti, skir­ti šiam tiks­lui 1 proc. pa­ja­mų ar ne. Nu­spren­du­sie­ji tai da­ry­ti iš vals­ty­bės biu­dže­to dar gaus ir vals­ty­bės do­ta­ci­ją. Pa­vyz­džiui, gau­nan­tie­ji mi­ni­ma­lų 1000 li­tų at­ly­gi­ni­mą kiek­vie­ną mė­ne­sį į kau­pia­mą­ją sąs­kai­tą su­mo­kės 10 li­tų, o vals­ty­bė prie jų dar pri­dės 22 li­tus. Tai­gi kiek­vie­nam, nu­spren­du­siam skir­ti 1 proc. sa­vo pa­ja­mų pa­pil­do­mai pen­si­jos da­liai, vals­ty­bė kas mė­ne­sį mo­kės po 22 li­tus. Nuo ki­tų me­tų pa­pil­do­mai pen­si­jos da­liai bus ski­ria­mi 2 proc. sa­vo pa­ja­mų, o vals­ty­bė pri­si­dės mo­kė­da­ma 44 li­tus. Tė­vams, au­gi­nan­tiems vai­kus ir gau­nan­tiems mi­ni­ma­lų at­ly­gi­ni­mą, vals­ty­bė mo­kės 44 li­tus, o nuo ki­tų me­tų – 88 li­tus.
 
Ši sąs­kai­ta yra pa­vel­di­ma, pi­ni­gai jo­je vi­są lai­ką kaup­sis ir nie­kur ne­dings.
 
Net jei­gu ma­ny­tu­me, kad ne­bus sėk­min­gai in­ves­tuo­ja­ma ir su­kaup­tų lė­šų su­ma ne­di­dės, kur dar ga­li­ma ras­ti to­kią fi­nan­sų ins­ti­tu­ci­ją, kai įneš­ti pi­ni­gai jums duo­tų di­vi­den­dus, jū­sų įmo­kė­tą su­mą vir­ši­jan­čius du kar­tus. To­kių pa­lū­ka­nų jūs ne­gau­si­te ir jo­kia­me ban­ke.
 
Man re­gis, net ir kvai­liui tu­rė­tų bū­ti aiš­ku, kad kaup­ti pa­pil­do­mai pen­si­jos da­liai ti­krai ap­si­mo­ka. At­si­sa­ky­da­mi to­kios ga­li­my­bės, at­si­sa­ky­tu­me vals­ty­bės siū­lo­mų 16 tūkst. li­tų, ku­riuos ji jums no­ri pa­do­va­no­ti. Bū­tent tiek su­si­da­ry­tų kau­piant pa­pil­do­mai pen­si­jos da­liai po 30 me­tų.

At­si­sa­ky­da­mi to­kios ga­li­my­bės, at­si­sa­ky­tu­me vals­ty­bės siū­lo­mų 16 tūkst. li­tų, ku­riuos ji jums no­ri pa­do­va­no­ti.

Nu­spren­du­sių­jų pa­si­lik­ti „Sod­ros“ sis­te­mo­je lau­kia la­bai ne­apib­rėž­ta pa­dė­tis. Eu­ro­pos Są­jun­ga (ES) dra­ma­tiš­kai sens­ta, dir­ban­čių­jų ir pen­si­nin­kų san­ty­kis kei­čia­si la­bai grei­tai. Po 30 me­tų ES san­ty­kis tarp dir­ban­čių­jų ir pen­si­nin­kų bus maž­daug 1,7: 1. Va­di­na­si, ma­žiau ne­gu du dir­ban­tys žmo­nės tu­rės iš­lai­ky­ti vie­ną pen­si­nin­ką.
 
„Sod­ros“ sis­te­ma par­em­ta so­li­da­riu pen­si­jos mo­kė­ji­mu, kai su­ren­ka­mi pi­ni­gai iš dir­ban­čių­jų ir pers­kirs­to­mi pen­si­nin­kams. Ar jūs įsi­vaiz­duo­ja­te, kad Eu­ro­pai taip sens­tant bus kam iš­lai­ky­ti vy­res­nius žmo­nes? Gal Eu­ro­pa ir pla­nuo­ja pri­sik­vies­ti im­ig­ran­tų, bet ar tie im­ig­ran­tai iš tre­čių­jų ša­lių no­rės mo­kė­ti mums pen­si­jas – ir­gi klau­si­mas.
 
Vi­sos su in­ves­ti­ci­jo­mis su­si­ju­sios sis­te­mos tu­ri ri­zi­kos, bet leng­vai at­si­sa­ky­ti ko­fi­nan­sa­vi­mo sis­te­mos kau­piant pa­pil­do­mai pen­si­jos da­liai bū­tų vi­siš­kai ne­iš­min­tin­ga. O vi­sų mū­sų aukš­čiau­sių par­ei­gū­nų mė­gi­ni­mai su­jauk­ti žmo­nių pa­są­mo­nę, ma­no gal­va, grei­čiau­siai yra su­sie­ti su vie­nu da­ly­ku – jiems tie­siog gai­la vals­ty­bės pi­ni­gų mū­sų at­ei­ties pen­si­joms, nes jų rei­kės pri­dė­ti iš vals­ty­bės biu­dže­to. Tuo­met šių lė­šų val­džia ne­ga­lės iš­leis­ti abe­jo­ti­niems pro­jek­tė­liams, prog­ra­moms ar „žva­kių fab­ri­kė­lių“ sta­ty­boms.

Rimantas Jonas Dagys yra Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius