Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Robertas Povilaitis atviru laišku kreipėsi į generalinę prokurorę

Per sovietų agresiją 1991 metų sausio 13-ąją nužudytų laisvės gynėjų artimieji neseniai pateikė civilinį ieškinį Vilniaus teismui dėl buvusios Sovietų Sąjungos prezidento Michailo Gorbačiovo atsakomybės. Sausio 13-ąją tėvo netekęs Robertas Povilaitis viešu laišku kreipėsi į generalinę prokurorę Nidą Grunskienę.
Robertas Povilaitis
Robertas Povilaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gerbiama Generaline prokurore Nida Grunskiene, noriu padėkoti už Jūsų pasisakymą dėl Sausio 13-osios bylos. Kadangi Jūs reagavote į mano kaip nukentėjusiojo 2022 m. sausio 13 d. viešai išsakytas pastabas Generalinei prokuratūrai, noriu pasidalinti savo mintimis.

Esu ne vieną kartą sakęs, kad prokurorai nuveikė milžinišką darbą užbaigę didelę ikiteisminio tyrimo dalį dėl 67 kaltinamųjų (dabar jau nuteistųjų) ir perdavę bylą teismui. Šis darbas buvo labai svarbus ir už jį noriu dar kartą padėkoti prokurorams. Taip pat pritariu Jūsų išsakytai nuomonei, kad labai svarbu apginti prokurorus ir teisėjus nuo Rusijos Federacijos persekiojimo.

Taip pat norėčiau sureaguoti dėl M.Gorbačiovo vaidmens Sausio įvykiuose tyrimo. Būtent dėl šio aspekto ir išsakau didžiausią kritiką Generalinei prokuratūrai.

Jūs rašote, kad kategoriškai nesutinkate su priekaištais dėl neišnaudotos galimybės ikiteisminiame tyrime apklausti tuometinį Sovietų Sąjungos vadovą M.Gorbačiovą.

Noriu patikinti, kad neturiu nė menkiausio priekaišto, kad ikiteisminiame tyrime nebuvo apklaustas M.Gorbačiovas. Puikiausiai suprantu, kad Rusijos Federacijai atsisakant bendradarbiauti ieškant teisingumo M.Gorbačiovo apklausa yra neįmanoma. Tai, kad nebuvo galimybės apklausti M.Gorbačiovą juk neturėtų neleisti tirti jo galimų nusikaltimų. Noriu atkreipti dėmesį, kad dauguma nuteistųjų Sausio 13-osios byloje nebuvo apklausti Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros, tačiau jie sulaukė apkaltinamųjų nuosprendžių. Juk Lietuvos prokurorai neapklausė nei D.Jazovo, nei M.Golovatovo, nei daugumos kitų, tačiau jie juk buvo nuteisti. Tai buvo galimybė apklausti ar ne M.Gorbačiovą – tikrai nėra dalykas dėl kurio reikščiau nepasitenkinimą Generalinei prokuratūrai.

Leiskite patikslinti kokių pastabų turiu kaip nukentėjusysis, su advokatų pagalba besigilinantis į Sausio 13-osios bylą devynerius metus.

Pagrindinis nepasitenkinimas ir apmaudas kyla dėl to, kad prokurorai kategoriškai atsisakė tirti Baudžiamajame Kodekse 113-1 straipsnyje aprašytą nusikalstamą veiką – aplaidų vado pareigų vykdymą. Galima, aišku, nurašyti mano nuomonę kaip neišmanymą, tačiau panašios pozicijos kad prokurorai atsisakė tirti M.Gorbačiovo galimai nusikalstamą veiką laikosi VDU Teisės fakulteto dekanas prof. Dainius Žalimas.

Pateikiu prof. Dainiaus Žalimo komentarą iš publikacijos 15min.lt portale:

„Manau, kad nei Lietuvos prokuratūra, nei teismai savo darbo neatliko, nes M.Gorbačiovo veiksmai iš esmės netirti. Taigi liko vienintelė galimybė Lietuvos piliečiams kreiptis su civiliniu ieškiniu“, – 15min sakė D.Žalimas.

Prokurorai tris kartus slapta sustabdė Sausio 13-osios ikiteisminį tyrimą ir „užmiršo“ pranešti apie tai keliems šimtams nukentėjusiųjų.

Prokuratūros nutarime yra labai aiškiai suformuluota, kad prokuratūra atsisakė tirti aplaidų vado pareigų vykdymą.

Taigi, turime problemą. Jūs teigiate, kad prokurorai išnaudojo visas galimybes ištirti M.Gorbačiovo atsakomybę, o aš ir prof. Dainius Žalimas teigia, kad prokuratūra netyrė jo kaip vado atsakomybės ir aplaidumo.

Noriu paminėti dar pora aspektų apie Sausio 13 bylos tyrimą, kurio, manau visuomenė nežino ir tai yra aplinkybės, kurios garbės prokuratūrai tikrai nedaro.

Viename Generalinės prokuratūros atsakyme į mano kaip nukentėjusiojo (t.y. proceso dalyvio) raštą dėl M.Gorbačiovo atsakomybės aš buvau perspėtas, kad už kišimąsi į prokuratūros veiklą ar mėginimą paveikti prokurorus yra numatyta atsakomybė. Man atrodo, kad labai netinkamas prokurorų elgesys buvo grasinti nukentėjusiam atsakomybe už keliamus nepatogius klausimus. Proceso dalyviai turi pilnas teises gilintis į baudžiamąją bylą ir kelti klausimus dėl vykstančio ikiteisminio tyrimo.

Dar noriu pasidalinti viena mane labai nemaloniai nustebinusia aplinkybe. Prokurorai tris kartus slapta sustabdė Sausio 13-osios ikiteisminį tyrimą ir „užmiršo“ pranešti apie tai keliems šimtams nukentėjusiųjų taip grubiai pažeisdami Baudžiamojo proceso kodeksą.

Kaip galima tris kartus „pamiršti“ pranešti proceso dalyviams sprendimą, kad yra sustabdomas ikiteisminis tyrimas? Aš gilinausi į šią bylą su advokato pagalba, ir nei advokatas, nei aš tuos tris kartus negavome jokios informacijos, kad Sausio 13-osios ikiteisminis tyrimas buvo sustabdytas. Prieš Jus dirbęs Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis atsisakė atlikti tarnybinį patikrinimą dėl šių aplinkybių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius