Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saulius Skvernelis: Atsiprašau Seimo už papildomą darbo dieną ir neišpildytus lūkesčius

Didysis Penktadienis šiemet man buvo ypatingas. Tądien dar kaip vidaus reikalų ministras stojau prieš susierzinusių ir piktų Seimo narių teismą.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Juos galima suprasti. Dėl manęs – iš tikrųjų tai netiesa, bet jie taip sakė, jie tuo tikėjo – Seimas turėjo susirinkti į neeilinį posėdį. Viena neplanuota, netikėta, nelaukta papildoma darbo diena. Ir dar Didįjį Penktadienį, įsivaizduojate?

Man dėl to iki šiol nesmagu ir nepatogu. Už tai Seimo narių labai nuoširdžiai atsiprašau.

Tiesa, teisybės dėlei reiktų priminti, kad neeilinio posėdžio išvakarėse, ketvirtadienį, tradicinę Seimo posėdžių dieną, salėje nebuvo daugiau kaip pusės parlamentarų. Toks ganėtinai įprastas, nuotraukose ir TV ekrane dažnai matomas vaizdelis. Įsivaizduojate bet kokią kitą įstaigą, įmonę, organizaciją, kurios darbuotojai galėtų sau tai leisti?

Teisybės dėlei reiktų pasakyti ir tai, kad susierzinę ir pikti tądien buvo būtent valdantieji. Ne visi, bet dalis. Opozicija reagavo ir elgėsi ramiau. Kultūringiau.

Neeilinio posėdžio priežastis – Vidaus reikalų ministerijos parengtas naujasis Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK). Tiksliau – jo įsigaliojimas. Seimas buvo nurodęs, kad jis turi įsigalioti nuo šių metų balandžio 1 dienos. Mes gi ilgą laiką iki tol bandėme įrodyti ir įtikinti, kad ši data – nereali. Dėl laiku neskirto finansavimo, kas sąlygojo viešųjų pirkimų procedūrų nukėlimą, dėl kitų priežasčių.

Pirmoji ir pagrindinė to Didžiojo Penktadienio pykčio priežastis, esu tikras, buvo labai paprasta: blogas tas Skvernelis, kuris į rinkimus ne su valdančiaisiais eina.

Iki Didžiojo Penktadienio valdantieji Seimo nariai to girdėti nenorėjo. O susirinkę į posėdį puolė visu frontu: tai kodėl, ministre, iki šiol tylėjote ir nesakėte, kad dėl ANK įsigaliojimo yra problemų?!

Netylėjome. Sakėme. Ne kartą ir ne du. Raštus rašėme. Teikėme argumentus, visa kita. Matyt, tuomet Seime buvo svarbesnių darbų.

Dar tame posėdyje manęs buvo reikalaujama prisiimti atsakomybę, pripažinti klaidas ir t.t. Tačiau antrą pagal svarbą Seimo narių pykčio priežastį, tyčia ar ne, išdavė viena valdančiųjų atstovė, neišlaikiusi ir pareiškusi: „Tiesą sakant, Seimo nariai yra labai pasipiktinę. Mes turėjome kitų įsipareigojimų savo apygardose, o dabar jausdami atsakomybę dėl šito paketo sėdime čia“.

Gerbiama Birute, už tai aš Jūsų asmeniškai dar kartą atsiprašau. Už tą sugadintą dieną.

Na, o pirmoji ir pagrindinė to Didžiojo Penktadienio pykčio priežastis, esu tikras, buvo labai paprasta: blogas tas Skvernelis, kuris į rinkimus ne su valdančiaisiais eina. Mat kaip tik prieš kelias dienas buvau viešai paskelbęs, jog Seimo rinkimuose dalyvausiu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Kitas valdantysis, nepamiršęs prikišti tokio sprendimo, pasiūlė Seimo nariams kreiptis į Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetą. Tegul anas atlieka tyrimą ir išsiaiškina, ko nepadarė Skvernelis ir VRM, kad laiku įsigaliotų ANK.

Gerbiamas Petrai, Jūsų aš taip pat dar kartą ir asmeniškai atsiprašau už sukeltas neigiamas emocijas. O labiausiai – už neišpildytus lūkesčius rinkimuose matyti mane „Tvarkos ir teisingumo“ gretose.

Praėjo trys mėnesiai – ir štai jums istorijos pabaiga. Tas pats Seimas, kurį „blogas blogas blogas“ Skvernelis privertė papildomai vieną dieną padirbėti, pritarė tyrimą atlikusio Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komiteto nutarimui.

Jame konstatuojama, kad „laiku neskyrus tam biudžeto lėšų ir numačius per trumpus ANK įsigaliojimo terminus nuo jo priėmimo, nebuvo objektyvių galimybių“ jo įsigaliojimui nuo šių metų balandžio 1 dienos.

Dar sakoma, kad „vidaus reikalų ministras ir jo vadovaujama Vidaus reikalų ministerija dėjo pastangas tam, kad dar 2015 metais iš valstybės biudžeto būtų skirti asignavimai (490 tūkst. eurų) Administracinių teisės pažeidimų valstybės registrui modifikuoti, pritaikant jo funkcionalumus pagal Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas; per įmanomai trumpiausią laiką būtų parengtas ir su Informacinės visuomenės plėtros komitetu prie Susisiekimo ministerijos suderintas investicijų projektas, parengta techninė užduotis (specifikacija) ATPR programinėms priemonėms sukurti, pritaikant ATPR funkcionalumus pagal ANK nuostatas.

Vis dėlto, Finansų ministerijai nesutikus 2015 metais skirti prašomų asignavimų, o Vidaus reikalų ministerijai atsisakius perskirstyti vidaus reikalų sistemai 2015 metais skirtus asignavimus investicijų projektams, dalį reikalingo finansavimo 2015 metais nukreipiant Administracinių teisės pažeidimų valstybės registrui modifikuoti, jau 2015 metų IV ketvirtį tapo aišku, kad viešieji pirkimai bus vykdomi tik 2016 metų pradžioje ir iki 2016 m. balandžio 1 d. nebus spėta atlikti visų darbų, reikalingų tam, kad įsigaliotų ANK“.

Ir dar teigiama, jog „vidaus reikalų ministras ir jo vadovaujama Vidaus reikalų ministerija dėjo pastangas tam, kad pateikto Seimui svarstyti Administracinių nusižengimų kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo tvarkos įstatymo įsigaliojimo data būtų nustatyta ne anksčiau negu po vienų metų nuo šio įstatymo priėmimo (t. y. ne anksčiau kaip 2016 m. liepos 1 d. Vis dėlto Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto 2015 m. balandžio 8 d. ir 2015 m. gegužės 8 d. posėdžių metu teikiami motyvai dėl būtino laiko tinkamai atlikti registrų modifikavimo, nutarimų ir protokolų blankų gamybos ir kt. darbus nebuvo išgirsti“.

Ačiū Seimo nariams už galutinį ir neskundžiamą išteisinimą. Ir dar kartą valdančiųjų atsiprašau už tą neplanuotą darbo dieną. Bei neišpildytus lūkesčius.

Saulius Skvernelis yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius