TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seksualinė prievarta reikalauja griežto ir ryžtingo atsako

Raginame visas Europos Sąjungos vyriausybes užtikrinti, kad išžaginimas būtų įtrauktas į naujosios ES direktyvos dėl kovos su smurtu prieš moteris ir smurtu šeimoje nusikaltimų sąrašą. Šio šiurpaus nusikaltimo išbraukimas prilygtų įžeidimui tiek moterims, tiek vyrams.
Frances Fitzgerald (kairėje) ir Evin Incir
Frances Fitzgerald (kairėje) ir Evin Incir / Europos Parlamento nuotr.

Europa smerkia bet kokį seksualinės prievartos naudojimą ginkluotuose konfliktuose ir nuolat reikalauja, kad trečiosios šalys užkirstų kelią šiam smurtiniam nusikaltimui. Tačiau dabartinėse Europos Parlamento ir Tarybos derybose dėl šio teisės akto dauguma valstybių narių vyriausybių, įskaitant Lietuvą, nepritaria išžaginimo įtraukimui į direktyvą, nors pagrindinis šio teisės akto tikslas ir buvo apsaugoti moteris nuo smurto. Tai šokiruojantis, nepriimtinas ir nepažangus sprendimas.

Ši direktyva – tai pirmasis Europos teisės aktas, apimantis kovą su smurtu elektroninėje erdvėje, moterų lytinių organų žalojimą, smurto prevenciją ir aukų apsaugą. Moterys Europoje turi būti tikros, kad su smurtu prieš jas bus ryžtingai kovojama visose ES šalyse.

Dauguma valstybių narių vyriausybių, įskaitant Lietuvą, nepritaria išžaginimo įtraukimui į direktyvą, nors pagrindinis šio teisės akto tikslas ir buvo apsaugoti moteris nuo smurto. Tai šokiruojantis, nepriimtinas ir nepažangus sprendimas.

Mums reikia saugesnės Europos, kuri užtikrintų šių nusikaltimų prevenciją, nukentėjusiųjų apsaugą ir baudžiamąjį persekiojimą.

Smurto prieš moteris ir smurto šeimoje atvejų daugėja visoje Europoje – statistika yra šokiruojanti.

Mums reikia vieningo ES valstybių požiūrio į kovą su seksualinio smurto apraiškomis.

Laisvas žmonių judėjimas yra viena iš keturių pagrindinių mūsų Sąjungos teisių, todėl turime užtikrinti, kad visoje Sąjungoje moterys ir vyrai būtų vienodai apsaugoti nuo bet kokių smurto formų.

Raginame visus ES piliečius ir vyriausybes užtikrinti, kad į šį istorinį ir novatorišką teisės aktą būtų įtrauktas ir seksualinės prievartos nusikaltimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius