-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tomas Pulikas: Ar egzistuoja universali taisyklė, kai skolintis vartojimui verta?

Atlyginimams Lietuvoje didėjant, šalies gyventojai turi daugiau galimybių skolintis automobilio įsigijimui, būsto remontui ar vartojimo reikmėms.
Tomas Pulikas
Tomas Pulikas
Temos: 1 Paskola

Kaip rodo „Swedbank“ duomenys, žmonės vartojimo reikmėms vidutiniškai skolinasi apie 2,2 tūkst. eurų sumą, kurią planuoja grąžinti per šiek tiek ilgesnį nei trejų metų laikotarpį. Tačiau nors gyventojų finansinės galimybės yra išaugusios, sprendimą skolintis reikėtų atsakingai apsvarstyti. Kaip žinoti, kada vartojimo paskola suteikia vertės?

Įvertinti ilgalaikę pirkinio naudą galime geriau, atsižvelgdami ne tik į paskolos dydį, bet ir jos išmokėjimo laikotarpį. Bet kokio daikto ar paslaugos vertę mes dažnai linkę suvokti subjektyviai, vadovaudamiesi emocijomis ir įtaka iš išorės, o neretai esame linkę impulsyviai sekti giminaičių, draugų ar net žinomų žmonių pavyzdžiu. Todėl žvilgsnis į ilgesnį laikotarpį gali padėti atsitraukti nuo vienadienio įspūdžio ir racionaliau įvertinti tikrą poreikį.

Yra vienas universalus patarimas, galintis padėti lengviau apsispręsti, kada skolintis vartojimui iš tiesų verta. Jis skamba taip − jeigu numatytas pirkinys jums neš naudą ilgiau negu išmokėsite jam įsigyti paimtą vartojimo paskolą, tada ši finansinė priemonė gali būti pravarti.

Pateiksiu kelis pavyzdžius, kai vartojimo paskola gali būti panaudota prasmingai. Tarkime, jūs norite įgyti naujų žinių savo profesinėje srityje ir manote, kad tai padės siekiant savo karjeros tikslų ir padidins galimybes gauti didesnį atlygį. Kvalifikacijos kėlimui, kuris po kelerių metų gali atnešti apčiuopiamą finansinę naudą ir suteikti daugiau galimybių karjeros kelyje, vartojimo paskola gali tapti viena iš finansavimo alternatyvų.

Kitas pavyzdys – prieš metus atradote, kad jums labai patinka važinėtis dviračiu, o iki šiol turėtu ekonomišku miesto dviračiu ėmėte įveikinėti vis didesnį atstumą. Todėl ėmėtės žvalgytis į modernius sportinius dviračius, kainuojančius didesnę sumą. Verta apsvarstyti skolinimąsi tokiam pirkiniui, jeigu manote, kad jis taps vienu pagrindinių jūsų laisvalaikio užsiėmimų, galbūt leis sutaupyti iki šiol sporto klubo abonementui leistus pinigus ir prisidės prie sveikesnio gyvenimo būdo. Skirti daugiau laiko sau ar šeimai jums gali padėti ir buities darbų palengvinimas – kol indus plaus indaplovė, rasite laiko paskaityti knygą vaikams ar išeiti kartu su jais pasivaikščioti.

Kartais, net turint santaupų brangesniam pirkiniui, galima apsvarstyti vartojimo paskolos alternatyvą. Pavyzdžiui, ketinate įsigyti didelės įstrižainės televizorių, per kurį drauge su kitais šeimos nariais patogiai galėtumėte žiūrėti mėgstamą serialą ar sekti sporto transliacijas. Nors už televizorių galėtumėte sumokėti iš savo santaupų, bet tokiu atveju gerokai sumažintumėte nenumatytoms situacijoms skirtą pinigų rezervą (jis turėtų sudaryti 4-6 jūsų mėnesinius atlygius). Todėl norint išsaugoti tinkamo dydžio šeimos finansinę „pagalvę“ ir įsigyti brangesnį daiktą, alternatyva gali tapti vartojimo paskola, kurios įmokos išdėstomos per ilgesnį laiką.

Beje, yra ir atvejų, kuomet sprendžiant dėl vartojimo paskolos minėtas universalus būdas netinka. Vartojimo paskolos nereikėtų imti, jeigu pasiskolinti pinigai bus panaudoti kitiems finansiniams įsipareigojimams padengti siekiant nutolinti jau turimos skolos grąžinimo terminą. Jei manote, kad pasiėmus vartojimo paskolą labiau „apsimoka“ padengti kitus įsipareigojimus ir manote, kad taip išvengsite gresiančių sunkumų, iš tiesų klystate. Toks žingsnis rodo nepamatuotus poreikius ir finansinės drausmės trūkumą bei gali reikšmingai apriboti jūsų galimybes pasiskolinti ateityje svarbesniems dalykams.

Pabaigai dar vienas patarimas. Anksčiau ar vėliau jūsų gyvenime ateina diena, kuri jums yra ypatinga – jubiliejus, vestuvės, vaiko krikštynos. Daugelis žmonių svajoja tokią dieną pažymėti gražia ir įsimintina švente, tačiau renginio, kuriame dalyvautų didelis žmonių skaičius, suorganizavimas yra brangus malonumas. Tad ar tam tikrai vertėtų panaudoti vartojimo paskolą? Svarbiausia, kad tą dieną šalia būtų artimiausi žmonės, kurie nuoširdžiai džiaugtųsi kartu su jumis. O brangiai kainuojančių išorinių šventės atributų po metų kitų jūs greičiausiai jau nebeprisiminsite.

Tomas Pulikas yra „SwedbankVartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius