-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vidmantas Martikonis: Šuns metų biudžetas – 02 bus gerai, 03 teks palaukti

Žmonės juokauja, kad tarp policininko, ekologo ir valstiečio bendra yra tik žalia spalva. Dar bendra yra tai, kad tokia neįprasta sąjunga per paskutinius rinkimus gavo milžinišką rinkėjų pasitikėjimą ir dabar valdo šalį.
Vidmantas Martikonis
Vidmantas Martikonis / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Kol kas geriausiai sekasi policininkams, ekologų iš vis negirdėti, o valstiečiai vis ką nors pralaimi. Paskutinį kartą pralaimėjo mūšį seime saugant Lietuvos žemę.

Baigiamas sudaryti 2018 metų valstybės biudžetas. Deja, jokių rimtesnių pokyčių mokesčių politikoje nėra. Vieningas pajamų mokestis, visuotinis pajamų deklaravimas, turto mokesčių atsisakymas, palankesnis verslo apmokestinimas ir toliau lieka deklaratyviomis konferencijų ir televizijų debatų temomis, bet ne virsta konkrečiais įstatymo projektais.

Surinktų mokesčių dalintojų energija ir kūryba kaip įprasta nukreipta į biudžeto išlaidas, kaip geriau padalinti.

Surinktų mokesčių dalintojų energija ir kūryba kaip įprasta nukreipta į biudžeto išlaidas, kaip geriau padalinti.

Čia didžiausios kovos ir aistros. Kaip daugiau surinkti ir mažiau išleisti - antraplanė tema.

Tai kaip tą iš svetimų miltų keptą pyragą nauja valdžia ruošiasi padalinti?

Kaip jau tapo įprasta, išlaidų augimo lyderė krašto gynyba. Laikai neramūs, taip reikia. Žvelgiant toliau, viskas pasimato. Valdžia dosniausia jėgos struktūroms. Valstybės saugumo departamento išlaidos didinamos 12,1 mln ir kitais metais sieks 38,2 mln. Policijai kitais metais numatoma 225,1 mln. Tai yra 3,8 mln daugiau negu šiais metais. STT irgi nepamiršta- 9,9 mln, jai išlaidos auga 1,1 mln. Teisėjų atlyginimams taip pat primetama 2,5 mln. Aišku Vyriausybės kanceliarija irgi savimi pasirūpino - 13,7 mln, bent pusę milijono daugiau negu šiemet. Prioritetai daugiau negu aiškūs.

Esant tokiai situacijai viešojo sektoriaus išlaidos nuolat augo ir augs.

Lyg to nebūtų maža, seime sparčiai kelią skinasi Prokuratūros įstatymo pataisos, kurias priėmus, jau nuo naujųjų metų prokurorų atlyginimai didėtų nuo 30 iki 70 proc. Tokiam atlyginimų šuoliui reikėtų 5,5 mln eurų per metus. Prokurorai ramina, kad jie tiek sutaupė ir papildomų pinigų jiems skirti nereikės. Jeigu sutaupei, kaip čia atiduosi kitiems, tai jau tapo įprasta žinybinė praktika. Esant tokiai situacijai viešojo sektoriaus išlaidos nuolat augo ir augs. Bet kokie bandymai sumažinti jas yra beprasmiai. Norint realiai sustabdyti valstybės valdymo išlaidų augimą reikėtų įteisinti personalinį valstybės tarnautojų, kurie pasiūlė ir įgyvendino išlaidų taupymo planus, skatinimą.

Kitų metų prioritetai aiškūs. Kaip valdžioje taip ir ant žemės. Jėgos struktūrų kieme šventė. Kas tie pralaimėtojai?

Ženkliai mažinamos lėšos susisiekimo sektoriui, mažesnį finansavimą gaus Universitetai. Kol prokurorams patyliukais drastiškai didinami ir taip ne patys mažiausi atlyginimai, sukilusiems medikams nerišliai žadama kažkada kelti atlyginimus 20 proc.

Mokslas, sveikata, investicijos į ekonomikos augimą lemsiančią infrastruktūrą palauks, svarbiausia savi. Ar tai modernios, veržlios ir kuriančios šalies prioritetai?

Policininkai laimi, ekologai tyli, valstiečiai blaškosi...

Vidmantas Martikonis - Vilniaus miesto tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius