Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Uspaskichas: Finišo tiesioji – naujos idėjos!

2018 m. vasario 23 d. vienas aukščiausių Darbo partijos valdymo organų – prezidiumas po įvairių pasisakymų viešojoje erdvėje konstatavo patenkinamą padėtį partijoje ir, jau būdamas finišo tiesiojoje, priėmė paskutinius sprendimus, būtinus sklandžiam suvažiavimo, kuris vyks greitai – balandžio 15 dieną, surengimui. Prezidiumas bendru sutarimu išreiškė palaikymą mano kandidatūrai į Darbo partijos pirmininko postą ir suteikė įgaliojimą ruošti Darbo partijos programą.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Asmeninio albumo nuotr.

Todėl nevarginsiu skaitytojų ir mūsų rinkėjų ilgais tekstais bei nesibaigiančiomis idėjomis, kurios dažniausiai lieka popieriuje ar stalčiuose, bet pristatysiu pagrindines mūsų programos nuostatas, su kuriomis turime supažindinti kiekvieną Lietuvos žmogų, argumentuotai įtikinti apie ruošiamų projektų efektyvumą, o gavę žmonių pasitikėjimo mandatą turėsime atlikti tikrą tarnystę, kaip ir priklauso, valdžia – žmogui, ir grąžinti žmonėms pasitikėjimą valstybe ir valdžia.

Tikiu, kad gavus žmonių pasitikėjimą ir įgyvendinus šias idėjas, Lietuva gaus rimtą impulsą dideliam postūmiui į priekį, pagerės žmonių gyvenimas ir didžioji dalis emigravusių Lietuvos žmonių grįš į tėvynę. Ir vėl prie stalo susirinks visa šeima.

Nenoriu per daug jūsų kvaršinti prisiminimais, bet kai ką verta priminti, nes darbai matosi palyginimuose. Būtent Darbo partija ir aš asmeniškai 2008 m. rinkiminėje programoje ir kituose rinkimuose pristatėm programą, kurią įgyvendinus prasidėtų ekonomikos kilimas, būtų pakelti minimalūs atlyginimai, užtikrintos socialinės garantijos, padidėtų pensijos. Ir to niekas negali nuginčyti, nes ir dabar tai galima pamatyti atvertus mūsų ankstesnes programas. Nors buvome kritikuojami, mušami, niekinami, bet stovėjome ir nepasidavėme. Šiandien galima pasidžiaugti, kad mūsų Darbo partijos programinės nuostatos dėl atlyginimų ir pensijų po truputį pradedamos įgyvendinti.

Nors buvome kritikuojami, mušami, niekinami, bet stovėjome ir nepasidavėme. Šiandien galima pasidžiaugti, kad mūsų Darbo partijos programinės nuostatos dėl atlyginimų ir pensijų po truputį pradedamos įgyvendinti.

Taip pat džiugu, kad pradedami nagrinėti mūsų projektai dėl PVM mažinimo maisto prekėms ir kitos panašios idėjos, kurios dar būnant Darbo partijai Seime, buvo kuriamos, teikiamos ir registruojamos.

Bet laikas eina į priekį, niekas vietoje nestovi ir šiandien mes siūlome dar efektyvesnius veiksmus, kurie sukurtų pagrindą sparčiam Lietuvos ekonomikos augimui. Juolab, kad šiuo metu valdžioje esantys politikai mūsų projektus priima ne visa apimtimi, o tai neduoda maksimalios naudos.

Taip, ir mes darėme nemažai klaidų, ir dėl to galima mus kalti prie sienos, bet efektas iš to menkas. Ačiū Dievui, skirtingai nuo kitų, mes sugebame mokytis iš savo klaidų ir šį kartą, įgijus žmonių pasitikėjimą, pritaikysime visą savo sukauptą patirtį. Esu užtikrintas, kad tiek valstybė, tiek kiekvienas Lietuvos žmogus turės didžiulę naudą.

Visų akcentų į vieną straipsnį nesutalpinsiu, todėl jų bus net keli. Čia paminėsiu tik pagrindines sritis, bet plačiau apie jas kalbėsiu kituose straipsniuose – tai yra ekonomika, socialinė politika, švietimas, užsienio politika, savivalda bei kaip atskirą sritį įtrauksiu emigracijos temą ir jos problematiką.

Mano manymu, reikės kurti specialų departamentą, komitetą ar net ministeriją, kuri koordinuotų visų institucijų ir tarnybų veiklą emigracijos klausimais, nes ko bus vertos visos kitos ministerijos, jei nebus kam jų aptarnauti. Emigracijos ir demografinės problemos mūsų šaliai šiandien sukėlė pagrindinę grėsmę ir jas reikia kuo skubiau spręsti. Todėl visos ministerijos be išimties turės dirbti ta pačia linkme, o ne kaip dabar – epizodiškai ir kiekviena sau, neturėdamos aiškios strategijos. Skaudu, bet kiekvienais metais mes prarandame po vieną vidutinišką Lietuvos rajoną ir tai jau ne juokas. Laiko eksperimentams nebėra ir šiandien reikalinga ta valdžia ir tie politikai, kurie galės prisiimti atsakomybę ir išspręsti šią opią problemą. Todėl, ruošiant Darbo partijos programą visose srityse, bus akcentuojama, kaip tai išspręsti.

Nenoriu kritikuoti valdžios, matyt jie tik taip supranta savo pareigas ir atsakomybę. Jie nesiima spręsti pagrindinių mūsų šalies problemų. Ar jie nesupranta, ar nenori, esmės nekeičia, problema tik gilėja, todėl nenoriu girtis, bet mes turime sprendimo būdą ir esame pasiruošę prisiimti šią atsakomybę. Žinoma, mes esame pasiruošę diskutuoti ir su dabartine valdžia, bet tikrai nenorime beprasmiškai gaišti laiko, nes matosi, kad dabartiniams vadovams tai nerūpi. Todėl mes eisime pas žmones ir diskutuosime su jais, pateikdami aiškius argumentus ir sprendimo būdus. Patikės – valio! Mes prisiimame atsakomybę spręsti šį uždavinį ir išspręsime jį!

Šiandien esu visiškai tikras mūsų projektų efektyvumu, todėl galiu dėti bet kokį užstatą ant stalo, nors ir viską, ką turiu, kad įgyvendinsiu užsibrėžtus tikslus ir žmonės pamatys apčiuopiamą naudą.

Iš tiesų gera idėja, kad politikai, ne šiaip kažką tuščiai žadėtų, o garantuotų savo neveiklumą, nesėkmę asmeniškai ir savo asmeniniu turtu.

Pirmiausia pradėsiu nuo savivaldos, o likusias nuostatas išsakysiu kituose straipsniuose.

Esame paruošę projektą, kuris įteisins sąlygas ir galimybes savivaldybėms kartu su verslininkais kurti verslo projektus savo teritorijose. Kad tai būtų naudinga ir verslininkams, bus sukurta diferencijuota mokestinė prievolė skirtingiems regionams, pagal poreikį, gyventojų skaičių ir jų koncentraciją. Savivaldybės prisiims infrastruktūros sukūrimo ir kredito aptarnavimo išlaidas. Taip pat verslininkai turės didžiulę naudą, nes investicinio laikotarpio metu nereikės ieškoti pinigų ir jų užšaldyti. Savivaldybės kartu su verslininkais turės iki galo šiuos verslo projektus užbaigti, išbandyti ir objektą išsimokėtinai perduoti verslininkams – jų nuosavybei. Ir jau nuo pirmos dienos, kai verslininkai perims įmonę, pradės dirbti, uždirbti pelną ir iš pelno išpirkinėti įmonę. Tai yra idealios sąlygos. Tokiai idėjai įgyvendinti yra du būdai: arba Vyriausybė suteikia valstybės garantijas, arba – dar geriau – savivaldybei padidina skolinimosi limitą tokiam projektui. Tada savivaldybė atsakingiau ir efektyviau naudos pinigus šiai programai.

Kokia tikimybė, kad į tokius projektus ateis verslas?

Atsakymas – didelė, nes mes atėjome ne su tuščiomis rankomis, o padarę verslo subjektų apklausą. Net patys nesitikėjom tokio susidomėjimo, kai 92 proc. verslininkų patvirtino, kad dalyvaus tokiose programose, jeigu bus iki galo įgyvendintos sąlygos, kurias siūlo Darbo partija.

Kokia nauda rajonui ir jo žmonėms?

Atsakymas – didžiulė! Nes bus sukurtos naujos darbo vietos regionuose, o ne tik dideliuose miestuose. Bus išsaugoti žmonės ir darbo jėga. Sumažės migracija tarp miestų, nes žmonėms nereikės ieškoti darbo dideliuose miestuose, ar emigruoti. Ten, kur pritrūks darbuotojų, pradės grįžti emigrantai, Lietuvos žmonės.

Šiose vietovėse atsiras didesnis aptarnavimo paslaugų poreikis ir kursis naujos įmonės aptarnavimo srityse. Sumažės socialiai remtinų žmonių. Atsiras didesnis švietimo įstaigų ir kultūros objektų poreikis. Padidės gyvenamųjų būstų paklausa. Gerės kriminogeninė situacija.

Toks įstatymo projektas smarkiai vėluoja ir turėjo būti įgyvendintas jau vakar, bet, matyt, šiai valdžiai iki kadencijos pabaigos taip nieko ir nepavyks padaryti.

Kitame straipsnyje pristatysiu kitų sričių programines nuostatas, su kuriomis aš, kaip Darbo partijos pirmininkas, eisiu pas žmones.

Viktoras Uspaskichas yra Europos Parlamento narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius