-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktorija Vanagė: kokie iššūkiai laukia NT investicijų rinkos kitąmet?

Naujausia Lietuvos banko atlikta apklausa rodo, kad patraukliausia investicija lietuviai laiko nekilnojamąjį turtą – į jį investuoti norėtų daugiau nei 50 proc. apklaustųjų. Ir ne veltui – investicijos į NT rinką laikomos vienomis saugiausių, jos nepaklūsta infliacijai ir generuoja stabilias pajamas. Vienas akivaizdžiausių pokyčių, kuris po truputį keis suvokimą apie NT rinką bei investavimą – proptech ir fintech startuolių siūlomos investavimo į NT galimybės ne tik įmonėms, bet ir fiziniams asmenims.
Viktorija Vanagė
Viktorija Vanagė / „Citus“ nuotr.

„Proptech“ sąvoka apima įvairias veiklas, kurių pagrindą sudaro nuosavybė (ang. Property) ir technologijos. Nuo būsto nuomos, pirkimo iki NT projektavimo, statybų ir galiausiai finansavimo – visa tai telpa po dideliu proptech skėčiu, ieškančiu deramos vietos Lietuvos NT rinkoje.

Šiandien skaičiuojama, kad pasaulinė proptech rinka per pastaruosius penkerius metus šoktelėjo maždaug 15 kartų, o Lietuvoje pirmieji startuoliai dar tik neseniai atnešė naujų vėjų NT rinkoje – jos žaidėjams neišvengiamai teks susitaikyti, kad NT vis labiau remiasi technologijomis, dirbtiniu intelektu, didžiaisiais duomenimis (ang. Big data). Tikslingas technologinių sprendimų panaudojimas taps vis didėjančiu kitų metų iššūkiu.

Technologijos atlieka reikšmingą vaidmenį – pavyzdžiui, sutelktinio finansavimo procese eliminuoja barjerą tarp NT vystytojų, siekiančių gauti finansavimą projektams, ir fizinių asmenų bei įmonių, turinčių laisvų pinigų ir norinčių juos investuoti į NT. Kaip tai keičia pačią sistemą? Finansavimo procesas sutrumpėja, tampa aiškesnis, vartotojui nereikia analizuoti sudėtingų duomenų, nes tai, ką būtina žinoti, paskaičiuojama ir pateikiama sistemoje/platformoje.

Kalbant paprasčiau, NT vystytojas, kuriam trūksta 500 tūkst. eurų projektui, gali pateikti paraišką bankui dėl paskolos arba pasinaudoti proptech paslaugomis – kreiptis į sutelktinio finansavimo platformą, kurie, įvertinę projektą, pateikia jį miniai finansuoti. Lietuvos ar užsienio piliečiai, pasinaudodami platforma, įneša norimą pinigų sumą, už kurią mokamos palūkanos, svyruojančios nuo 10 proc. iki maždaug 12 proc.

NT rinka Lietuvoje, palyginti su ES ar pasauliniu mastu, nedidelė, tačiau galime pasidžiaugti, kad nesame konservatyvūs ir naujas technologijas priimame palankiai. Proptech startuolis „Profitus“ per mažiau nei tris veiklos savaites pritraukė investuotojų, kurie per sutelktinio finansavimo platformą į kelis NT objektus investavo beveik 750 tūkst. eurų. O dar prieš keletą metų „proptech“ ir sutelktinio finansavimo sąvokos buvo žinomos tik siauram investuotojų ratui. Šiuo metu Lietuvoje veikia jau kelios įmonės, save pozicionuojančios kaip sutelktinio finansavimo į NT startuoliai. Ir, nors rinka nėra didelė, auganti investavimo galimybių paklausa gerokai viršija pasiūlą.

Kokios prognozės rinkoje numatomos ateinančiais metais?

Naivu tikėtis didelio šuolio, iš pagrindų sudrebinsiančio visą paskolų ir tarpusavio skolinimosi sistemą. Sutelktinis finansavimas, kaip alternatyva kitoms priemonėms, ir toliau užtikrintais žingsniais skinsis kelią, tačiau spartaus pokyčio dar teks palaukti.

Žinomi technologijų bei NT apžvalgininkai, tokie kaip prancūzas Vincent‘as Lacamus ar britas Simonas Creasey teigia (ir su jais galima sutikti), kad kitąmet vystant proptech startuolius dar labiau išryškės prisitaikymas prie individualių poreikių. Gebėjimas tikslingai pasinaudoti didžiaisiais duomenimis, išmaniais finansų skaičiavimo įrankiais ar virtualia realybe gali lemti konkurencinę persvarą ir pelnyti klientų palankumą. Kaip ir bet kuriame versle, taip ir NT, greitis ir asmens laiko taupymas tampa kertiniu pranašumu.

Atrodo, paprasta, tačiau kiek įmonių iš tiesų geba pasinaudoti kaupiamais duomenimis? Svarbu pažinti ne tik tikslinį, bet ir realųjį klientą, įvardyti priežastis, dėl kurių vartotojai naudojasi paslaugomis ir kaip komunikuoti su skirtingomis kartomis. „Millenium” karta nebenori laukti: kuo greičiau ir paprasčiau jie gali atlikti norimą veiksmą, tuo patrauklesnis jiems tampa prekės ženklas. Tokių startuolių kaip „Revolut“ ar „Uber“ sėkmės pavyzdžiai rodo, kad mes noriai įsileidžiame naujoves, galinčias palengvinti mūsų kasdienybę – leidžiančias kelių mygtukų paspaudimu čia ir dabar atsiskaityti už paslaugas ar pervesti lėšas. Todėl ir investavimo į NT startuoliams, supaprastinantiems investavimo procesą, Lietuvoje prognozuojamas tendencingas augimas.

Kol kas bankai neteikia daug reikšmės sutelktiniam finansavimui ir jį siūlančioms platformoms. Tačiau esu įsitikinusi, kad ateityje, kai finansavimas per platformas taps pigesnis, sutelktinis finansavimas taps alternatyva ir galvos skausmu bankams. Proptech startuoliai turi didelį potencialą ir galimybes siūlyti vis įvairesnes investavimo paslaugas, yra paprasti, lankstūs bei technologiškai inovatyvūs, todėl per ateinančius keletą metų jų įtaka NT rinkai bus dar didesnė.

Viktorija Vanagė yra NT ekspertė, proptech startuolio „Profitus“ įkūrėja ir valdybos pirmininkė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius