Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Kisielius: Šiauliečiai pigiai moka už šilumą, nes anksčiau už ją – permokėjo

Ankstesniais metais šiauliečiai už šildymą permokėjo net 2 mln. eurų. Dabar šios permokos jiems yra grąžinamos, o šildymo kaina Šiauliuose – istorinėse žemumose. Įdomu tik, kad tokį pinigų pasiėmimo ir grąžinimo procesą „Šiaulių energija“ įvardina, kaip efektyvų savo darbą.
Vytautas Kisielius
Vytautas Kisielius / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Šiauliai Šildymas

Šiaulių energija nutyli nepalankią informaciją

Girdamasi mažiausiomis šilumos kainomis Lietuvoje „Šiaulių energija“ ne tik nepasako visos tiesos gyventojams, bet ir klaidina valdžios institucijas.

Štai net Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) savo viešuose pasisakymuose ar prezentacijose Šiaulių šilumos kainą pastaruoju metu pateikia kaip pavyzdinę.

Tai gana keista, nes būtent ši komisija ir nustatė, kad 2014-2016 metais „Šiaulių energija“, pardavinėdama šilumą brangiau nei kainavo ją pagaminti, iš gyventojų susirinko beveik 2 mln. eurų.

Šiaulių energija“, tam, kad grąžintų vartotojams tuos 2 mln. eurų, dabar kas mėnesį kiekvieną suvartotos šilumos kilovatvalandę turi tiekti 0,78 euro cento pigiau.

Tris metus už šilumą permokėję miestiečiai pagaliau gali atsidusti, kadangi „Šiaulių energijai“ buvo liepta nepagrįstai surinktus pinigus grąžinti. Tokį sau nepalankų faktą „Šiaulių energija“ nutyli ir gyventojams sumažėjusią kainą pristato, kaip savo efektyvaus darbo rezultatą.

O tiesa yra kiek kitokia – žemos „Šiaulių energijos“ kainos yra ankstesnio jos pelnymosi iš gyventojų pasekmė.

Kaune šiluma pigesnė nei Šiauliuose

Kaip grąžinamos permokos lemia mažesnes šildymo kainas – nesunku paskaičiuoti. „Šiaulių energija“, tam, kad grąžintų vartotojams tuos 2 mln. eurų, dabar kas mėnesį kiekvieną suvartotos šilumos kilovatvalandę turi tiekti 0,78 euro cento pigiau.

Šiaulių šilumos tiekėja giriasi, kad spalį jos šilumos kaina už kilovatvalandę siekė vos 3,63 euro centų be PVM ir buvo mažiausia Lietuvoje. Tačiau nutyli, kad iš galutinės kainos vartotojui jau yra atimta kompensacija už anksčiau buvusias permokas.

Tad iš tiesų, jei „Šiaulių energijai“ nereikėtų grąžinti pinigų gyventojams, jos šilumos kaina spalį būtų siekusi 4,41 euro centų už kilovatvalandę.

O tai yra daugiau, nei, pavyzdžiui, Kaune, kur „Kauno energija“ vartotojams šilumą spalį tiekė už 4,25 euro centų už kilovatvalandę. Taip lygindami lapkričio-gruodžio kainas Šiauliuose ir Kaune, aiškiai matytume, kad skirtumas tarp jų – vos kelios cento dalys.

Permokų grąžinimas sumažintų kainas ir Kaune

Svarbu paminėti tai, kad mūsų asociacijos nuomone, vartotojai „Kauno energijai“ už šilumą gali būti permokėję jau apie 10-15 mln. eurų. O VKEKK iki šiol nėra perskaičiavusi bazinės šilumos kainos. Tai leistų šias permokas grąžinti vartotojams ir dar labiau sumažinti šilumos kainą Kaune.

Nepriklausomų gamintojų atėjimas į rinką ir aktyvi konkurencija joje lėmė tai, kad nuo 2012 metų šilumos kainos Kaune sumažėjo net 40 proc. Jei Kaune, kaip ir Šiauliuose, po kainos perskaičiavimo permokos būtų grąžintos vartotojams, tai šilumos kaina galėtų siekti iki 4 euro centų už kilovatvalandę bei būti mažiausia šalyje.

Faktas, kad konkurencijos nauda Kaune yra akivaizdi. Spalį šiame mieste mūsų asociacijos narės šilumą gamino vos nuo 1 euro cento už kilovatvalandę. Tuo tarpu Šiauliuose, kur šilumą gamina savivaldybės įmonė, jos kaina buvo beveik tris kartus didesnė.

Tai akivaizdžiai paneigia viešai „Šiaulių energijos“ vadovybės išsakytus teiginius, kad pigiausia šilumos gamybos kaina yra pasiekiama ten, kur nėra privatininkų.

Be to, „Šiaulių energija“ iš atsinaujinančių išteklių gamina ir elektrą, kuri iš jos superkama pagal skatinamąjį tarifą, didesne nei rinkos kaina. Už brangiai „Šiaulių energijos“ pagamintą elektrą sumoka visa Lietuva, o tai leidžia įmonei pigiau tiekti šilumą Šiaulių gyventojams.

Sprendimas – nauja supirkimo tvarka

VKEKK jau ne vienerius metus atidėlioja bei vilkina naujos šilumos supirkimo iš nepriklausomų gamintojų tvarkos priėmimą. Taip yra proteguojami savivaldybių valdomi šilumos tiekėjai, o vartotojai verčiami permokėti už paslaugas.

Naujoji tvarka užtikrintų vienodas konkurencijos sąlygas ir skaidresnę bei aiškesnę kainodarą. Esame įsitikinę, kad gyventojai privalo būti skaidriai informuojami, kiek jie moka už šilumos gamybą ir perdavimą, kiek kainuoja klientų aptarnavimas ir kitos paslaugos.

Nauja šilumos supirkimo tvarka baugina šilumos tiekimo bendroves. Skaidresnės konkurencinės sąlygos labai aiškiai atskleistų kai kurių iš jų veiklos neefektyvumą ir užkardytų galimybes jį maskuoti gyventojų pinigais.

Vytautas Kisielius yra Lietuvos nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas