Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytautas Landsbergis: Nesiklaidink ir neklaidink

Kalbėtojai arba naratoriai apie istoriją turėtų pasikabinti prieš save tokį signalą. Pavyzdžių, kad jo reikia, itin gausu.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antai istorikas A.Nikžentaitis dėsto, neva nuo pat nepriklausomybės atkūrimo Lietuva (kažkas Lietuvoje) be perstojo reikalauja sovietų okupacijos pripažinimo – faktas yra faktas be jokio „pripažinimo“ – ir būtent kompensuoti už sovietų okupaciją. Galėtume pridėti – ir už vėlesnes agresijas, pavyzdžiui, Sausio. Iš tikrųjų to įkyrumo nėra, nors galėtų būti; turime net įstatymą, kuris nustatė šį imperatyvą visoms Lietuvos valdžioms. Tačiau noriu priminti, kad imperatyvas įstatymo pavidalu suformuotas dešimčia metų vėliau, kai persigimstanti pojelcininė Rusija (valdžia) ėmė tyčiotis iš paties okupacijos fakto: džiaugsmingai įstojot (po to, kai į Lietuvą įstojo Raudonoji Armija), patys išsišaudėt ir išsitrėmėt, o mes tik broliškai padėjom. Esate buvusi mūsų dalis, o jei norite eiti kitur, privalote atsiklausti. (Palygink Ukrainą). Tada subrendo nuostata, kad jeigu ginam tiesą, reikia ją ir sakyti. Nebūna okupacijų be nuostolių.

Pradėkim draugiškas derybas, kaimynai, nuo vieno dolerio. Pavyzdžiui, nuo kompensacijos pirmojo 1940 m. birželio 15 rytą SSRS nužudyto karininko A.Barausko šeimai. Sėskim ir pasikalbėkim. Tada ir paaiškėjo, kad nemirtingai imperijai arba deržavai būtent agresija – esminis klausimas. Per visą savo istoriją ji niekada nieko neskriaudusi (Mao: „Rusai užėmė viską, ką tik galėjo“), buvus tik gėrio šaltiniu visoms aplinkinėms tautoms. Net nepaklusnioms, nedėkingoms.

Toks atkaklus pasakyvas (naratyvas) nuo pat mažumės ugdo „visos šalies elektrifikaciją“ – zombizmą. Tad norėdami padėti rusų tautai, tiesiog privalome koreguoti, nesutikti, nelaikyti rusų zombiais. Jie dar pajėgūs suvokti tikrovę ir kalbėti apie ją. Šviesūs ir sąžiningi rusai pasisako teisingai. Žinoma, tą kalbu apie mąstančius žmones, ne apie jų šalies SMO (sredstva massovogo obolvanivanija). Tose samdinių struktūrose tiesiog nėra partnerio dialogui. Pabandęs išgirstum žvengimą. Jei naratuosim, kad Lietuva buvo santykių blogėjimo iniciatorė (siūlo A.Nikžentaitis), čia mums Kremlius pritars.

Kodėl kai kurie lietuviakalbiai mūsų pramogistai, o štai ir minėtas autorius ima ir paslysta į kremliškųjų SMO erdves, būtų užduotis mokslui. „Razberis, nauka“. Tuo tarpu tiek. Sveikinu Laisvės dienos proga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius