Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Vytautas Landsbergis: Sąvokamyšis

Tai prasidėjo nuo komunos, bet gal ir gerokai anksčiau. Nuo inkvizicijų ir net vieno įžymaus disidento nukryžiavimo Golgotoje, tautai pagrįstai reikalaujant.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bet komuna įformino tą kampą filosofiškai ir praktiškai, beje. „Mes nemėginam paaiškinti nesuvokiamo žmonių pasaulio, mes atėjom jo pakeisti“. Pasiaiškinam pasmerkimu. Pakeisim ir žmogų! – Aš jau žinau ir padarysiu.

Sumąsčiau (tai sąvokistas) prievartavimų sistemą „iš pačių pamatų“, ir fizinio, net masinio fizinio naikinimo bausmėmis tratinu milijonus „nusikaltėlių“ savo pasitenkinimui ir visų kitų laimei... (Baimė – irgi laimė).

Tų visų kitų gal susidarys daugiau (skaičiuosim paskui), tad gal ir „dauguma“, ir apsimetę, kad tai jos vardu, save įgalioję smaugti ir karti, patvarkysim bet kuriuos disidentus (manančius kitaip), pastatysim juos į vietą pragaro prieangy.

Proto varguoliai pasivadina protvargiais, steigia partiją ir įveda savo diktatūrą.

Tvarka bus!

Tik štai „tvarka“ šioje sistemoje yra „mano tvarka“. „Įstatymo valdžia“ yra Mano įstatymo, o su savimi aš nesiginčiju, nes man viskas aišku. Savęs netvarkau, tik visus kitus, kurie turės paklusti.

Jei dar nori kurie kalbėti apie kitokias „vertybes“ (kabutės - to sąvokisto), tiesiog užklijuosiu jų klystančias burnas lipnia juosta. Ramu. Išsirinksim Ramūną Pirmąjį.

Proto varguoliai pasivadina protvargiais, steigia partiją ir įveda savo diktatūrą. Ją laimina pati Istorija. Ligoniai (proto) pasiskelbia sveikuoliais (proto) ir įveda savo diktatūrą, taip. Buvę psichiatrai ir sanitarai uždaromi patalpose be rankenų, gali ten liguistai protestuoti. Psichinė sveikata paskelbiama klaida ir trukdymu, pilietiniu sabotažu. Latrai skelbia prolatrų diktatūrą. Jie už laisvę atimti kitų laisvę. Tačiau kol dar yra nelatrų, neišvengiama prievarta. Kitokie žmogeliai iš esmės nepageidaujami, likviduotini.

Bet kuri solidari tvarka yra „prievarta“, o anų prievartai dera amžiais priešintis vardan laisvės. Manančius, kad gal kas yra kitaip, įkodeksuojam kaip grėsmingą priešo diktatūrą - neteisingą, galimų ponų, nuo kurios privalu išsilaisvinti, ir statom juos prie sienos ištratinimui iki galo. Patys buvo kalti.

Toks tai žmogučių proto gadynės triumpas. Kad nors būtų trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius