-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vytautas Tamošiūnas: Vakcina nuo korupcijos sveikatos sistemoje – įteisinti „kyšiai“

Situacija Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje unikali ir įdomi. Viena vertus, sveikatos paslaugų teikimo lygis aukštas, specialistų gebėjimai aukšti, sveikatos rodikliai pozityvūs. Kita vertus, tai – labiausiai korumpuota sistema Lietuvoje. Kaip gali atsitikti, kad korumpuota sistema teikia galutinį pozityvų rezultatą? Atsakymas – senos ir nusistovėjusios tradicijos.
Vytautas Tamošiūnas
Vytautas Tamošiūnas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ką daryti, kad gydytojas nenorėtų imti kyšio, o pacientas nenorėtų jo duoti?

Atsakymas – pacientui suteikti tinkamą ir kokybišką paslaugą. Kad darbuotojas (medikas) teiktų tinkamą ir kokybišką paslaugą pacientui, būtinas atitinkamas atlygis. Šiandien sveikatos sistema veikia panašiai kaip pigios avialinijos. Keleivis saugiai nuskrenda iš oro uosto A į oro uostą B, bet džiaugtis aptarnavimu negali. Kodėl? Nes visur taupoma. Sveikatos apsaugoj panašiai – liga išgydoma, bet pacientas dažnai lieka nepatenkintas.

Sveikatos biudžeto skiriamų lėšų dalis, skaičiuojant ir pagal BVP, ir pagal sumą, tenkančią vienam gyventojui, maža. Asmens sveikatos priežiūrai išleidžiama suma apie 4 kartus atsilieka nuo išsivysčiusių šalių, o BVP dalis, tenkanti sveikatos apsaugai, apytikriai dvigubai mažesnė.

Esant nepakankamam finansavimui, pacientui, norinčiam gauti kokybiškas ir lengviau prieinamas paslaugas, tenka pasirinkti vieną iš dviejų variantų:

a) Kreiptis į privačią įstaigą ir dažniausiai sumokėti už medicinines paslaugas visą kainą.

b) Bendrauti su valstybinėje įstaigoje dirbančiu gydytoju ir tam tikrais atvejais tiesiogiai atsiskaityti, t. y. duoti kyšį.

Paciento teisė kreiptis į privačią medicinos įstaigą ir gauti ten norimas paslaugas neturėtų būti kvestionuojama. Tik, deja, tai sau leisti gali nedaugelis.

Kaip garantuoti visuotiną ir prieinamą sveikatos sistemą be kyšių? Ar įmanoma tai padaryti nedidinant mokesčių ir nedidinant biudžeto išlaidų? Įmanoma.

Daugeliu atveju lieka antras pasirinkimas – duoti kyšį. Kaip garantuoti visuotiną ir prieinamą sveikatos sistemą be kyšių? Ar įmanoma tai padaryti nedidinant mokesčių ir nedidinant biudžeto išlaidų? Įmanoma.

Kokie žingsniai?

Įteisinti plačiai paplitusią pacientų priemoką (kyšį). Tokių sveikatos sistemos pavyzdžių matome Švedijoje, Prancūzijoje. Šių šalių sveikatos sistemos aukštai vertinamos ir pacientų, ir tarptautinių organizacijų. Pacientas Lietuvoje gali primokėti už gydymo paslaugas iš savo kišenės arba gali įsigyti papildomą sveikatos draudimą ir ligos atveju visiškai nemokėti iš savo kišenės.

Vienas pagrindinių reikalavimų: kad papildomos įmokos būtų naudojamos tik darbuotojų atlyginimams didinti.

Kodėl taip nėra?

Reikalingas Konstitucijos pakeitimas ir politinė valia.

Vytautas Tamošiūnas yra Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius