Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

2011 metais Lietuvoje įvyko ir šiurpių, ir keistų avarijų

Nors 2011-aisiais Lietuvos keliuose įvykusiose avarijose žmonių žuvo šiek tiek mažiau, nei užpernai, situacija tebėra grėsminga. Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, iki gruodžio 23 d. mūsų šalyje eismo įvykiuose žuvo 280 žmonių (tarp jų 19 nepilnamečių). 2011 metais žuvo 12 eismo dalyvių mažiau negu 2010 metais per tą patį laikotarpį.
Apvirtusi HONDA po avarijos Vilniuje, S.Neries gatvėje
Apvirtusi HONDA po avarijos Vilniuje, S.Neries gatvėje / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr./15min.lt

Pernai Lietuvą sukrėtė kelios šiurpios avarijos, į eismo nelaimę pateko net šalies generalinis prokuroras, o viena avarija nustebino savo absurdiškumu ir nuostolių suma.

Sigito Šostako avarija

Vasario 13 d. apie 0.30 val., Elektrėnų savivaldybės ribose, kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda 46-ame kilometre, automobilis „Audi A6“, vairuojamas ne tarnybos metu neuniformuoto neblaivaus Vilniaus apskrities VPK Trakų rajono komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio vyresniojo patrulio Sigito Šostako (gim. 1970 m.), atsitrenkė į ta pačia kryptimi važiuojantį automobilį „Opel Vectra“.

Taranuotas opelis nulėkė nuo kelio ir keletą kartų vertėsi.

Per avariją žuvo automobilio „Opel Vectra“ vairavęs žinomas Kauno medikas R.K.Žukas, metais jaunesnė jo sutuoktinė – Kauno centro Vaikų poliklinikos vyresnioji vaikų ligų gydytoja Vida Žukienė.

Per incidentą taip pat buvo sužaloti kartu su jais iš Molėtų važiavę sutuoktiniai, taip pat medikai kauniečiai – Andrejus Golubovas ir Vidos Žukienės sesuo – pulmonologė Audronė Golubovienė Pastaroji vėliau mirė ligoninėje.

Dėl šio įvykio iš pareigų atsistatydino generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas. Savo postą, o vėliau tarnybą policijoje paliko tiesioginis S.Šostako viršininkas Trakų policijos vadovas Nerijus Šiaulys.

Avarijos aplinkybes metų pabaigoje pradėjo narplioti Varėnos rajono apylinkės teismas.

Gruodžio 30 d. Varėnos r. apylinkės teismas S.Šostakui skyrė aštuonerių metų bausmę.

Ramūno Balkūno avarija

Gegužės 22 dieną sostinės Fabijoniškių mikrorajone esančią S.Nėries gatvę sudrebino avarija, kai Ramūno Balkūno vairuojamas automobilis „Honda Prelude“ vertėsi, čiuožė stogu per šaligatvį ir pražudė vaikiną ir kūdikį, dar 5 žmonės, įskaitant patį vairuotoją, buvo sužeisti (keli iš jų sunkiai).

Vėliau paaiškėjo, kad vaikino vairuojamas automobilis skriejo ne mažesniu nei 123 km/val. greičiu.

Byla jau išnagrinėta teisme, nuosprendį teisėjas Olegas Zaicevas žada skelbti sausio mėnesį. Prokuroras avariją sukėlusį jaunuolį prašo įkalinti 10 metų.

R.Balkūno atsakomybę sunkinanti aplinkybė – po avarijos ištyrus jo kraują rasta narkotikų pėdsakų.

Lengvinančia aplinkybe galėtų būti pripažinta tai, kad R.Balkūnas dėl nelaimės gailisi ir viešai atsiprašė nukentėjusiųjų.

Vaikinui pareikštų civiliniai ieškinių bendra suma siekia 1,7 milijono litų.

Dariaus Valio avarija

Spalio 19 d. apie 6.53 val. generalinio prokuroro Dariaus Valio vairuojamas automobilis „Volvo V70“ Vilniuje, Ateities g., pėsčiųjų perėjoje kliudė 58-erių metų moterį ir nesunkiai ją sužalojo.

Prie kilusio triukšmo stipriai prisidėjo ir pats 39-erių metų vairuotojas, jau nelaimės dieną nunešęs į Prezidentūrą atsistatydinimo pareiškimą. Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė nelaukė, kol D.Valio vairavimą įvertins teismas – prezidentė rėmėsi tik pirmine apie įvykį surinkta medžiaga ir generalinio prokuroro, kaip galinčio ir toliau eiti pareigas, neatleido.

Po kiek laiko Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas generaliniam prokurorui dėl šios avarijos skyrė minimalią 500 litų baudą.

Atrodė, kad ši istorija jau pasimirš. Tačiau ją netikėtai lapkričio 22 d. generaliniam prokurorui priminė Seimo nariai. D.Valiui atvykus į Seimą ir dėl avarijos, kurioje buvo sužalota dviratininkė, paprašius panaikinti teisinę neliečiamybę parlamentarui Rytui Kupčinskui, Seimo nariai nesutiko to daryti.

D.Valiui buvo priminta ir jo avarija, dėl kurios jis buvo nubaustas minimalia bauda.

„Generalinis prokuroras tik minimalia bauda nubaustas, taip pat ir Seimo narį galima nubausti be jokio imuniteto atėmimo“, – posėdyje aiškino konservatorė Vida Marija Čigrejienė.

Socialdemokratų frakcijoje dirbantis Valerijus Simulikas siūlė apskritai nesudaryti laikinosios komisijos ir pamiršti generalinio prokuroro prašymą, nes taip esą tik gaištamas laikas.

Spyker“ avarija

Balandžio 13 d. Vilniuje, „Tanagros“ autoservise įvyko avarija, sukėlusi ilgus ginčus su draudimo kompanija. Pataisyti menko kėbulo įbrėžimo į kėbulinių darbų cechą atvežtas beveik 900 tūkstančių litų kainuojantis itin retas ir brangus automobilis „Spyker C8 Laviolette“ buvo sudaužytas serviso kieme.

Vėliau buvo paskaičiuota, kad nuostoliai siekia 313 tūkst. litų.

Kas gi atsitiko iš tiesų?

Prie „Spyker C8 Laviolette“ vairo sėdęs kėbulinių darbų cecho viršininkas ketino mašiną nuvaryti į plovyklą, kad kitą dieną nuo pat ankstaus ryto būtų galima pradėti darbus.

Nuo dažymo cecho iki plovyklos – vos 70 metrų, tačiau per vidurį yra nedidelis kalnelis. Vyras spustelėjo akceleratorių, lengvas (vos 1 270 kg) ir labai galingas (400 AG) automobilis šoktelėjo per kalnelį. Meistro koja slystelėjo metaliniais pedalais ir vietoje stabdžio, jis vėl paspaudė akceleratorių.

Mašina priekiu trenkėsi į greta sandėlio sukrautus medinius padėklus ir, atšokusi nuo jų, galine kaire dalimi – į sieną. „Spyker C8 Laviolette“ priekis buvo apgadintas nežymiai, galas – gerokai rimčiau.

Tad vietoje nežymaus įbrėžimo ir nedidelio variklio grotelių įlinkimo sutvarkymo, „Spyker“ laukė gerokai rimtesnis remontas. Beje, šis 2008 metais pagamintas automobilis buvo nuvažiavęs vos 150 kilometrų.

Automobilis priklausė bankui „Snoras“. Metų pabaigoje, sustabdžius banko veiklą, automobilį perėmė valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius