Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

29 teisiami muitininkai mėgins įtikinti, kad nė vienas jų neimdavo kyšių

Teismas sostinėje pagaliau pradėjo nagrinėti korupcija įtariamų Medininkų muitininkų bylą. Visi 29 teisiami muitininkai trečiadienį pareiškė, kad kaltinimus supranta, tačiau nepripažįsta. Tiesa, parodymus teismui pareigūnai sutinka duoti tik pačioje proceso pabaigoje.
Medininkų posto muitininkų byla.
Medininkų posto muitininkų byla. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teisnas trečiadienį po pietų pradėjo nagrinėti didžiausią korupcinio pobūdžio bylą Lietuvos muitinės istorijoje – prieš teismą stojo 29 Medininkų kelio posto muitininkai. Nė vienas jų kaltės nepripažino ir žadėjo vėliau duoti parodymus.

Iki tol teismui du kartus teismui nepavyko pradėti bylos dėl advokatų neatvykimo. Teismas pirmajame bylos posėdyje paskelbė kaltinamąjį aktą. Jį sudaro maždaug 300 puslapių. Prokuroras paskelbė sutrumpintą kaltinamojo akto variantą.

Maždaug pusantros valandos valstybės kaltintojas prokuroras Nėrijus Puškorius vardijo, kiek, kada, kokių pinigų, iš kokių vairuotojų įtariami gavę muitininkai. Prokuroro kalba muitinės inspektorius nelabai domina – sėdėdami salėje būreliais, jie kalbėjosi tarpusavyje, skaitė knygas, laikraščius, sprendė kryžiažodžius.

Prokuroras paskelbė, kad į kaltinamųjų suolą sėdę Medininkų posto muitininkai susitarė rinkti neteisėtas rinkliavas iš per Lietuvos ir Baltarusijos sieną vykstančių krovinių automobilių vairuotojų. Pinigai buvo imami už tariamai greitą muitinės procedūrų įforminimą. Suma siekdavo ne mažiau 10 litų įvairia valiuta.

2012 rugsėjo-spalio mėnesiais muitininkai rinkliavas rinko iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Turkijos piliečių. Pinigai muitininkams buvo dedami į vykstančiųjų pasus. Pinigus muitininkai gaudavo eurais, litais, JAV doleriais, Rusijos rubliais.

„Visi vairuotojai, kurie buvo apklausti liudytojais, parodė, kad, jeigu nori be kliūčių kirsti sieną, tai tiesiog reikia į pasą įdėti eurų, dolerių, Rusijos rublių“, – žurnalistams sakė prokuroras N.Puškorius.

Iš vairuotoją surinkti pinigai buvo dedami į sutartą vietą ir laikomi šiukšliadėžėje. Vėliau, pasibaigus pamanai, lygiomis dalimis muitininkai pinigus pasidalindavo – kiekvienam tekdavo ne mažiau 50-250 litų.

Prieš teismą stoję muitininkai teismui sakė įgiję aukštąjį arba aukštesnįjį išsilavinimą, anksčiau teisti nebuvo, bausti tik už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Kaltinimai pasienyje su Baltarusija esančiame Medininkų kelio poste dirbantiems muitininkams pateikti dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Per tyrimą nustatyta, kad kai kurie Medininkų kelio poste dirbę pareigūnai, tikrinę į Lietuvą atvykstančius krovininius automobilius, iš vairuotojų rinkdavo teisės aktų nenumatytas rinkliavas už muitinės procedūrų įforminimą, t.y. už tiesioginių savo pareigų atlikimą.

„Buvo iškraipytos Vilniaus teritorinės muitinės funkcijos, diskredituotas valstybės tarnautojo vardas“, – skelbdamas kaltinamąjį aktą sakė Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras N.Puškorius. Jis žurnalistams yra sakęs, kad pareigūnai turi duomenų, jog neteisėta veikla muitininkai užsiėmė nuo 2000-ųjų.

Kaltinimai pateikti Ninai Novičkovai, Sauliui Kuksai, Valerijui Pavlovskiui, Sigitui Bukėnui, Arvydui Pranskui, Raimundui Šidlauskui, Arvydui Kadzevičiui, Aleksandrui Jelizarovui, Jonui Dzikevičiui, Gediminui Sobolevui, Jūratei Čebatoriūnienei, Giedriui Gabrusėnui, Artūrui Derviniui, Ryčiui Linkevičiui, Gediminui Keriui, Adui Trakymui, Lilianai Usevičienei, Daivai Kriaučionienei, Danutei Gančierienei, Jurgitai Jakulevičiūtei, Eduardui Blinovui, Zigmui Jašinskiui, Miroslavui Jankovskiui, Algirdui Baronui, Andželai Rodzevičiūtei, Mariui Stračinskiui, Lidijai Blonskienei, Jurijui Beriozovui ir Vladui Korsakui.

Paskelbus kaltinamąjį aktą, muitininkų teismas klausė, ar jie pripažįsta savo kaltę. Nė vienas kaltinamųjų kaltės nepripažino.

„Kaltės nepripažįstu, kaltinimus supratau, parodymus duosiu tik po liudytojų apklausos“, – iš esmės tą patį pareiškė visi kaltinamieji.

„Kaltės nepripažįstu, kaltinimus supratau, parodymus duosiu tik po liudytojų apklausos“, – pareiškė visi kaltinamieji. Kai kurie pridūrė, kad parodymus duos tik po vaizdo medžiagos peržiūros.

„Dauguma liudytojų yra ne Lietuvos piliečiai – Rusija, Ukraina. Artimiausias posėdis penktadienį. Bandysim kuo daugiau liudytojų pakviesti“, – vartydamas bylą posėdyje sakė teisėjas Algimantas Valantinas.

Iš viso įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba buvo pateikti 33 muitinės pareigūnams. Trys muitininkai pripažino kaltę, dėl jų jau priimti ir įsiteisėję baudžiamieji įsakymai, jiems skirtos baudos. Vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas. Baudžiamąją bylą sudaro 30 tomų dokumentų. Visi kaltinamieji yra eiliniai pareigūnai.

Korupcija įtariamus muitinės pareigūnus pernai gruodžio 5 dieną sulaikė Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnyba ir Muitinės kriminalinė tarnyba

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Teisėsauga yra skelbusi, kad per pirmąjį šių metų pusmetį užfiksuota daugiau kaip 500 atvejų, kai muitinei pateikiamuose dokumentuose rasta į vidų įdėtų pinigų. Pasiteiravus vairuotojų, iš kur dokumentuose atsirasdavo pinigų, pastarieji aiškindavo, kad juos dokumentuose palikdavo atsitiktinai.

Pareigūnai, dokumentuose aptikę „pamirštus“ pinigus, turi juos grąžinti vairuotojams ir įspėti apie gresiančią baudžiamąją atsakomybę už bandymą papirkti muitinės pareigūną, o jų gabenamus krovinius privalo detaliai patikrinti. Apie galimą bandymą papirkti pareigūnus visada informuojami transporto įmonių vadovai. Nustačius, kad pinigai pareigūnams duodami siekiant išvengti pažeidimų fiksavimo, pradedami ikiteisminiai tyrimai.

Nuo šių metų sausio pradėti šeši ikiteisminiai tyrimai dėl galimo muitinės pareigūnų papirkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius