Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 vaikų motina Lūžgaliuose užmušta ir dėl policininkų kaltės

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) praėjusią savaitę paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį buvusiesiems Klaipėdos rajono policijos komisariato pareigūnams Vygandui Vitkauskui ir Robertui Ražauskui, kurie buvo pripažinti kaltais dėl tarnybos pareigų neatlikimo.
 Vygandas Vitkauskas ir  Robertas Ražauskas
Vygandas Vitkauskas ir Robertas Ražauskas / L. Sėlenienės nuotr.

Pareigūnai neišsiuntė pajėgų į Lūžgalių kaimą, kur pagalbos dėl smurtaujančio vyro prašėsi keturių vaikų mama. Taip ir nesulaukusi pagalbos ji buvo vyro nužudyta.

Nuosprendžiu abiem policijos pareigūnams skirta sumokėti pinigines baudas po 1 130 eurų. V.Vitkauskas ir R.Ražauskas policijoje jau nebedirba.

Klaipėdos rajono policijos pareigūnai neatliko tarnybos pareigų.

2013 metų vasario 11 dieną Klaipėdos rajono policijos komisariate gautas pranešimas apie įvykį Lūžgalių kaime. Tačiau pareigūnai, suvokdami, kad prieš pranešėją ir jos mažamečius vaikus gali būti pavartotas fizinis, psichinis smurtas ar kitoks poveikis, į šį pranešimą skubiai nereagavo ir į įvykio vietą neišsiuntė policijos pajėgų.

Bylos duomenimis, dėl laiku ir tinkamai neužfiksuoto neblaivaus vyro daromo pažeidimo, kai, būdamas teismo įpareigotas gyventi skyrium nuo pranešėjos, jis atvyko į jos namus, moteris nebuvo apsaugota nuo kilusio pavojaus ir buvo nužudyta.

LAT savo nutartyje konstatavo, kad šioje baudžiamojoje byloje labai svarbios yra įvykio faktinės aplinkybės. Klaipėdos rajono policijos komisariato viešosios policijos Operatyvaus valdymo grupės vyresniajam postiniui R.Ražauskui buvo žinoma, kad pranešėjos vyras Povilas Valeika galbūt neblaivus atvyko į jos namus, moteris turi teismo sprendimą, kuris draudžia vyrui artintis prie pranešėjos, namie yra mažamečių vaikų, pranešėja laukė pareigūnų, pareigūnai žinojo, kur važiuoti, pareigūnams Valeikų šeima buvo žinoma.

LAT nurodė, kad Klaipėdos apygardos teismas teisingai konstatavo, kad turint tokio pobūdžio informaciją bei pranešimą apie paskirtos kardomosios priemonės pažeidimą, tai rodo, kad asmeniui, kuris kreipiasi pagalbos į policiją, jau vien dėl šios priemonės pažeidimo kyla reali galimos nusikalstamos veikos prieš jį grėsmė. Teismo teigimu, nepaisant to, kad pagal konkrečiai gautą informaciją dėl įvykio, kuris buvo priskirtas C kategorijai, nebuvo privalu reaguoti skubiai, siunčiant pareigūnus į įvykio vietą, tačiau nepavykus tris kartus telefonu susisiekti su nukentėjusiąja, tai turėjo sukelti pareigūnams įtarimų dėl galimos jai grėsmės.

„Vertinant anksčiau aptartų teisės aktų turinį ir nustatytų baudžiamojoje byloje aplinkybių visumą, darytina išvada apie netinkamą policijos pareigūno R.Ražausko operatyvų reagavimą į pagalbos besikreipiančią Laurą Valeikienę, tai sukėlė sunkius padarinius“, – rašoma teismo nutartyje.

Kasacinės instancijos teismo teisėjų kolegija pritaria žemesnės instancijos teismų išvadai dėl padarytos didelės žalos atsiradimo netinkamai vykdant savo pareigas.

LAT konstatavo, kad buvo padaryta didelė žala policijos autoritetui, nes šioje situacijoje policija nesugebėjo užtikrinti pagalbos besikreipiančio asmens saugumo, didelę neturtinę žalą dėl to patyrė ir nužudytosios L.Valeikienės vaikai bei artimieji.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žmoną mirtinai uždaužęs Povilas Valeika pripažintas pavojingu recidyvistu.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Žmoną mirtinai uždaužęs Povilas Valeika pripažintas pavojingu recidyvistu.

P.Valeika už savo sutuoktinės nužudymą yra nuteistas kalėti 15 metų.

Už itin žiaurų savo bejėgiškos būklės žmonos nužudymą anksčiau teistas 38 metų P.Valeika taip pat pripažintas pavojingu recidyvistu.

Bylos duomenimis, moteriai prievarta buvo sugirdytas didelis kiekis alkoholio, ji mušta – suduota apie 20 smūgių, o mirė uždususi.

Keturių vaikų motina ne kartą buvo sumušta vyro, už smurtą jis buvo teistas, tačiau moteris skriaudikui atleisdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius