-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 30 /16:12

8 kartus teistas nepagydomas ligonis M.Mažeika-Asilas už grotų pasiųstas mėnesiui

Penktadienį į Kauno apylinkės teismą vėl atvesdintas išvakarėse galimai su narkotikais bute sulaikytas Mindaugas Mažeika-Asilas. Verdikto nužudymo byloje laisvėje laukiantis 43-ejų metų vyras niekaip nenustoja daryti teisės pažeidimų. Jis vis suimamas, bet dėl sveikatos būklės vėl paleidžiamas. Šįkart nepataisomo M.Mažeikos suėmimo siekta dėl to, kad jis galimai, kankindamas, sumušė sugyventinę.
Mindaugas Mažeika
Mindaugas Mažeika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl „agurkinių“ gaujos nario Igorio Laškevičiaus nužudymo šiuo metu Kaune teisiamas Mindaugas Mažeika-Asilas eilinį kartą policijos dėmesio centre atsidūrė ketvirtadienio rytą, kai viena moteris teisėsaugai pranešė, kad nebegali susisiekti su savo 1989 metais gimusia dukra, kuri galimai yra sumušta. Paieška atvedė iki M.Mažeikos nuomojamo buto Kauno Žemaičių gatvės 14-ajame name. Policijai į vidų antrajame aukšte teko brautis su ugniagesių gelbėtojų pagalba.

Bandant į vidų patekti pro langą, pradėjus laužti buto duris, jas atrakino pats M.Mažeika. Bute rasta galimai sumušta moteris, ji dėl sužalojimų pristatyta į gydymo įstaigą. Namuose taip pat rasta miltelių, panašių į narkotines medžiagas.

M.Mažeika buvo sulaikytas, jam pareikšti įtarimai dėl Baudžiamojo kodekso 138 str. 2 d. 3 ir 6 p. Už savo artimo giminaičio ar šeimos nario nesunkų sveikatos sutrikdymą, kai tai padaroma kankinant ar kitaip itin žiauriai, gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytas Mindaugas Mažeika-Asilas
Kauno apskrities VPK nuotr./Sulaikytas Mindaugas Mažeika-Asilas

Penktadienį kreiptasi į Kauno apylinkės teismą dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo, paskyrimo. Tokią priemonę jam bandoma pritaikyti ne pirmą kartą. Kaskart apskundęs suėmimą, jis vėl išeina į laisvę. Priežastis – nepagydoma liga, leidžianti jam daryti įvairius baudžiamuosius ar administracinius nusižengimus, bet neleidžianti laiko leisti už grotų.

M.Mažeika būti tame bute negalėjo

Po posėdžio prokuroras Marius Venskūnas teigė, kad M.Mažeiką prašoma suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui. Nužudymo bylos nagrinėjimo metu – nuo 2016 m. rudens, kai buvo pirmą paleistas iš suėmimo, jis administracine tvarka yra baustas jau 8 kartus. Vyras nuolat sulaikomas prie automobilio vairo, kurio teisės vairuoti neturi. Ir neturi jau seniai.

„Spalio 1 dieną Mindaugas Mažeika yra nuteistas už baudžiamojo nusižengimo, kuris susijęs su neteisėtu narkotinių priemonių disponavimu, padarymą. Be to, kitoje, nužudymo, byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme, jam paskirtos dvi kardomosios priemonės – intensyvi, elektroninių priemonių pagalba, priežiūra ir 20 tūkst. eurų užstatas. Šiandien yra pagrindo manyti, kad jis pažeidė šias kardomąsias priemones. Dar ir įtariamas apysunkio nusikaltimo padarymu, už kurį gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė“, – teigė prokuroras.

Anot jo, nuo 2016 m. M.Mažeikai suėmimas buvo taikomas tris kartus.

Mažeika savo kaltės dėl pareikštų įtarimų nepripažįsta, aiškina aplinkybes savaip.

„Vakar buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl to, kad Mažeika įtariamas sužalojęs merginą, kuri šiuo metu gydoma ligoninėje. Jos ir fizinė, ir psichologinė būklė yra sudėtinga. Dėl rastų narkotikų – tokių byloje duomenų šiuo metu nėra. Rasta lyg neaiškios kilmės medžiagų. Tiriama, aiškinamasi. Mažeika savo kaltės dėl pareikštų įtarimų nepripažįsta, aiškina aplinkybes savaip. Jo versija pateikta, bet komentuoti negalėčiau, nes susiję su nukentėjusiosios asmeniniais duomenimis“, – patikino M.Venskūnas, nepanoręs atskleisti daugiau ikiteisminio tyrimo detalių.

Būstas, kuriame galimai įvykdytas nusikaltimas, nepriklauso nei nukentėjusiajai, nei M.Mažeikai. Nuomos sutartis taip pat nesudaryta. Prokuroro teigimu, įtariamojo tame bute būti negalėjo – pagal taikomą intensyvią priežiūrą, jis privalėjo būti kitur – priežiūrą atliekančioje įstaigoje registruotas kitas adresas.

„M.Mažeika ir nukentėjusioji yra pažįstami ilgą laiką. Apie metus, pertraukiamai, ne nuolatos, gyveno kartu. Todėl šiuo metu nukentėjusioji yra traktuojama kaip šeimos narys“, – teigė M.Venskūnas.

Paklaustas, ar šiuo metu M.Mažeika kelia grėsmę aplinkiniams, prokuroras patikino, kad būtent dėl to, jog kelia, ir kreiptasi į teismą dėl suėmimo.

„Jo požiūris į visuomenėje nusistovėjusias normas yra ciniškas. Jis gali daryti ir, galų gale, daro naujus nusikaltimus“, – teigė prokuroras.

Paklaustas, kokia gi nepagydoma liga vis grąžina suimamą M.Mažeiką į laisvę, M.Venskūnas patikino, kad susirgimas medikų išties yra pripažintas ir konstatuotas.

Evaldo Šemioto nuotr./Marius Venskūnas
Evaldo Šemioto nuotr./Marius Venskūnas

Suėmė mėnesiui

Papildyta 16 val. Kauno apylinkės teismas penktadienį leido M.Mažeiką suimti vienam mėnesiui.

„Iš pateiktų duomenų matyti, kad įtariamojo galimai padarytas nusikaltimas nėra atsitiktinis. Jis linkęs brutaliai smurtauti, pažeidinėti įstatymus. Savo neprognozuojamu elgesiu įtariamasis kelia realų pavojų aplinkiniams, todėl kuriam laikui būtina jį izoliuoti nuo visuomenės ir užkirsti kelią naujų nusikaltimų padarymui“, – sakė prokuroro prašymą išnagrinėjusi teisėja Violeta Miceikienė.

Nors prokuroras prašė įtariamąjį suimti trijų mėnesių laikotarpiui, tačiau prašymą išnagrinėjusi teisėja nutartyje pažymėjo, kad šiuo metu yra atliekami tik pirminiai ikiteisminio tyrimo veiksmai ir dėl sudėtingos sveikatos būklės nėra apklausta galimai nuo M.Mažeikos nukentėjusi moteris, todėl įtariamajam paskirtas trumpesnis, nei prokuroras prašė, suėmimo terminas.

Įtarimai anksčiau, kaip patikslina teisėja, devynis kartus teistam M.Mažeikai pateikti dėl to, kad jis, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, lapkričio 29 d. Kaune, Žemaičių g., žiauriai besielgdamas su savo sugyventine, sužalojo ją.

Šią nutartį per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Kaltinamas nužudymu

M.Mažeikai yra pareikšti kaltinamai dėl to, kad jis 2016 m. kovo 29 d., būdamas apsvaigęs nuo psichotropinių, narkotinių medžiagų bei alkoholio, du kartus šaudamas iš tiksliai tyrimo metu nenustatyto savadarbio arba perdirbto šaunamojo ginklo į kito asmens galvos sritį, jį nužudė.

Taip pat jis kaltinamas svetimo turto sunaikinimu – automobilio padegimu ir bandymu papirkti pareigūnus.

2016 m. kovo 31 d. M.Mažeika buvo laikinai sulaikytas. 2016 m. balandžio 1 d. Kauno apylinkės teismo nutartimi jam paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 2 mėnesiams, kurios terminas vėliau buvo tęsiamas Kauno apylinkės teismo ir Kauno apygardos teismo nutartimis. Lietuvos apeliacinio teismo 2016 m. lapkričio 23 d. nutartimi M.Mažeikai suėmimas pakeistas 20 000 eurų užstatu ir dokumentų paėmimu.

Kauno apygardos prokuratūros prokuroro 2016 m. gruodžio 8 d. nutarimu M.Mažeikai paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kauno apylinkės teismo 2017 m. rugpjūčio 21 d. nutartimi M.Mažeikai paskirta kardomoji priemonė – suėmimas 20 dienų, kurios terminas vėliau buvo pratęstas 2 mėnesiams, tačiau 2017 m. rugsėjo 27 d. Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi kardomoji priemonė – suėmimas – panaikinta, o 2017 m. lapkričio 3 d. Kauno apygardos prokuratūros prokuroro nutarimu panaikinta kardomoji priemonė – dokumentų paėmimas.

Skundžiama Kauno apygardos teismo 2018 m. liepos 19 d. nutartimi kaltinamajam M.Mažeikai Kauno apygardos prokuratūros prokuroro 2016 m. gruodžio 8 d. nutarimu paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti – pakeista į suėmimą 3 mėnesiams.

Rugpjūčio 21 d. Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija atsižvelgė į M.Mažeikos-Asilo skundą dėl Kauno apygardos teismo nutarties ir sušvelnino bausmę – vietoj suėmimo trims mėnesiams skyrė intensyvią priežiūrą, t.y. stebėjimą elektroninių prietaisų pagalba (apykojė), taip pat kaltinamajam paskyrė įpareigojimus.

Priimdamas minėtą sprendimą, Lietuvos apeliacinis teismas tikino atsižvelgęs ir į tai, kad M.Mažeika serga liga, įtraukta į sunkių ir nepagydomų ligų sąrašą, ir jos gydymas, kaip rašoma ekspertų išvadoje, laisvės atėmimo vietų ligoninėje negali būti teikiamas, todėl taikant suėmimą jam nebūtų tinkamai užtikrinta sveikatos priežiūra.

„Baudžiamosios bylos duomenys apie naujus M.Mažeikos padarytus teisės pažeidimus administracinės teisės pažeidimus ir baudžiamąjį nusižengimą neigiamai charakterizuoja kaltinamąjį, tačiau, teisėjų kolegijos vertinimu, savo pavojingumu neprilygsta nusikaltimams“, – rugpjūtį teigė Lietuvos apeliacinis teismas.

Apykojė nesutrukdė M.Mažeikai daryti naujų nusikaltimų – šįkart jis kaltinamas smurtavęs prieš moterį. Ar užkietėjęs nusikaltėlis vėl bus paleistas į laisvę?

Jei sugebėjo nusikalsti, sugebės atlikti ir bausmę

Katės ir pelės žaidimą atitinkančią M.Mažeikos suėmimų ir paleidimų į laisvę statistiką sutiko pakomentuoti advokatas Valdemaras Bužinskas.

Jeigu asmens fizinė būklė ar liga nesutrukdė jam padaryti nusikalstamos veikos, tai jis gali atlikti ir bausmę.

„Teismų praktika yra tokia, kad nepagydoma liga, jei ji tikrai jam nustatyta, yra pagrindas atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės arba bausmės vykdymo. Jei asmuo suserga nepagydoma liga bylos nagrinėjimo metu, tai byla nagrinėjama ir jis atleidžiamas nuo bausmės atlikimo. Tačiau, remiantis teismų praktika, jeigu asmens fizinė būklė ar liga nesutrukdė jam padaryti nusikalstamos veikos, tai yra, nusikaltimo padarymo metu jis buvo tokios būsenos, kad galėjo būti pakaltinamas ir įvertinti savo veiksmus, tai jis gali atlikti ir bausmę“, – 15min patikino advokatas.

Kitaip tariant, anot jo, jei asmeniui pavogti kažką nesutrukdė jo liga, nėra kliūties jam tuomet dėl ligos ir bausmę atlikti.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatas Valdemaras Bužinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Advokatas Valdemaras Bužinskas

„Pavyzdžiui, nagrinėjant bylą paaiškėja, kad žmogus rankų neturi. Negalėjo paimti iš trečios lentynos vertingo daikto – neturi rankų. Tokiu atveju jis rankų ir neįgis. Net jei ir dalyvavo nusikalstamoje veikloje, pagal jo rolę ją atliekant, jis gali būti atleistas nuo bausmės. Bet jei jam jo fizinė negalia nesutrukdė atlikti nusikalstamus veiksmus... Pvz., žmogus kurčias. Tačiau kurtumas gali nekliudyti sumušti kitą žmogų, nužudyti“, – paaiškino V.Bužinskas, pabrėžęs, kad kalbėdamas į bausmę, jis kalba ir apie kardomąją priemonę.

Anot jo, įkalinimo įstaigos privalo užtikrinti atitinkamas sąlygas tokiems sergantiems suimtiesiems.

„Įkalinimo vietų ligoninės yra tokios pačios gydymo įstaigos tik su specifiniu kontingentu. Negali būti jokių atsikalbinėjimų. Įsivaizduokite, kad sirgdami gripu mes nueinama į Santaros ligoninę ir sužinome, kad neturi specialisto, negydys“, – stebisi advokatas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Mažeika į teismą atsinešė vaistų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Mažeika į teismą atsinešė vaistų

Paklaustas, ar normalu, kad pirmosios instancijos teismas M.Mažeikai vis paskiria suėmimą, o apeliacinės instancijos teismas vis jį paleidžia į laisvę, advokatas patikino, kad galiojo teismų nepriklausomumo principas.

„Nežinant konkrečių aplinkybių, sunku ką vertinti ir kritikuoti. Vienas teismas vienais argumentais vadovaujasi, kitas – kitais. Todėl jie ir nepriklausomi. Tendencijos gal jokios čia neįžiūrėčiau. Svarbiausia suprasti kardomosios priemonės paskirtį – užtikrinti, kad tas asmuo nebedarytų naujų nusikalstamų veikų.

Pats esu prieš jų perteklinį taikymą. Kai jos taikomos kaip spaudimo priemonė. Nepatinka, kai žmogų uždaro ir nieko su juo nedaro. O kam jį izoliuoti. Svarbu užkardyti, kad nebus padarytos naujos nusikalstamos veikos. Jei asmenį paleidi, turi įsitikinti, kad jis toliau nebekels grėsmės visuomenei, nėra linkęs daryti nusikalstamų veiksmų“, – patikino jis.

8 teistumai – ne rodiklis?

„Nusikaltimų darymas – kai kurių žmonių gyvenimo būdas. Jie net neįsivaizduoju, kaip gauti kitaip pajamų. Turėjom Romą Zamolskį. Buvo konstatuota liga, bet štai, sėdi sėkmingai. Visi turime jaustis apsaugoti nuo tokių asmenų nusikalstamo poveikio. Tai vienas iš kardomosios priemonės tikslų. Kitas – padėti atlikti ikiteisminį tyrimą“, – teigė advokatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius