-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

800 eurų bauda: vynuogėms kibire ėmus rūgti klaipėdietis pagalvojo, kad artėja žmonos gimtadienis

Miške rasti šoviniai baudžiamosios atsakomybės neužtraukė. Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose paskelbtas nuosprendis byloje, kurioje Gintautas K. buvo kaltinamas stiprių naminių alkoholinių gėrimų gaminimu ir laikymu bei šaudmenų  neteisėtu laikymu.
Šios Gruzijos vynuogės tuoj virs puikiu vynu
Asociatyvi iliustracija / „Scanpix“ nuotr.

Byloje nustatyta, kad vyras savo bute pagaminęs laikė daugiau kaip 15 litrų naminių stiprių alkoholinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija nuo 34,8 iki 72,4 procento, kol kratos bute metu rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Bet to G.K. buvo kaltinamas, kad pažeisdamas Lietuvos Respublikos Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas, neturėdamas leidimo, įgijo šaudmenis, parsinešė į savo butą ir juos laikė iki kratos metu jo bute šaudmenis rado ir paėmė policijos pareigūnai.

Klaipėdos apylinkės teismo nuotr./Bylos įkalčiai
Klaipėdos apylinkės teismo nuotr./Bylos įkalčiai

G.K. dėl naminių stiprių alkoholinių gėrimų pagaminimo bei laikymo kaltu prisipažino visiškai.

Teisiamasis papasakojo, kad turėjo kibirą vynuogių, kurios pradėjo rūgti, bet internete jis pamatė, ką iš to galima pasidaryti. Juolab artėjo šventės.

Teisiamasis papasakojo, kad turėjo kibirą vynuogių, kurios pradėjo rūgti, pamatė internete, kad iš jų galima pasidaryti naminę vynuogių degtinę. Vyras smalsumo vedamas jos ir pasigamino, kadangi artėjo sutuoktinės gimtadienis, Naujieji metai. Jis teigė neturėjęs tikslo realizuoti alkoholinius gėrimus ir jų daugiau nebegamins.

Dėl šaudmenų įgijimo, gabenimo ir laikymo vyras kaltę taip pat pripažino ir parodė, kad vaikščiodamas miške su šeima tarp samanų rado iššautų šovinių tūtelių ir tarp jų buvo neiššautų mokomųjų šovinių.

Rastuose šoviniuose nebuvo kulkų, todėl nusprendė, kad jie nepavojingi, juolab, kad gal 15 metų jie pragulėjo žemėje, buvo surūdiję. Jis parsivežė rastus šovinius namo, juos nupoliravo ir pasidėjo lentynoje, atviroje vietoje, neketino jų realizuoti. Jis iš šovinių norėjo padaryti pakabukus raktams.

Byloje esanti specialisto išvada patvirtino, kad rasti šoviniai yra centrinio įskėlimo tipo, imitaciniai, 7,62x51 NATO kalibro, pagaminti pramoninės gamybos būdu, skirti 7,62 mm kalibro įvairių modelių šautuvams, automatiniams šautuvams, kulkosvaidžiams, „A“ ir „B“ kategorijų šaunamiesiems ginklams.

Pagal Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, imitacinis šaudmuo yra šaudmuo be sviedinio (susidedantis iš tūtos, kapsulės, parako užtaiso ir kamščio ar be kamščio) šūviui iš šaunamojo ginklo imituoti.

Teismas nusprendė, kad G. K. namuose rasti šaudmenys yra skirti mokymams, pratyboms, sukelia tik garsą imituojantį šūvį, tačiau neturi kulkos, šratų, strėlės ar kitokio sviedinio galinčio sužaloti, todėl nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių ir šioje dalyje vyrą išteisino.

Teismas priimdamas sprendimą taip pat vadovavosi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartimi, priimta dar 2012 m., kurioje buvo sprendžiama analogiška situacija.

Už naminių stiprių alkoholinių gėrimų gaminimą ir laikymą G.K. skirta 800 eurų bauda, rašoma Klaipėdos apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Olgos Sadovskajos trečiadienį paviešintame pranešime.

Teismo nuosprendį galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius