Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 17 /13:29

Aleksote platintų alkoholinių nuodų byla: mirė 16 žmonių, mirtina dozė – vos 30 mililitrų

Per kelias dienas rugpjūčio pradžioje Kaune dėl apsinuodijimo Aleksoto mikrorajone įsigytu alkoholio surogatu mirė trys žmonės. Policija ir prokuratūra nedelsdama pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neatsargaus gyvybės atėmimo. Vėliau mirčių banga įsisiūbavo. Dabar pareigūnai skelbia apie bylos pažangą: atlikta daug kratų, konfiskuota nemažai surogatų, o svarbiausia – pareigūnai privertė prabilti įtariamuosius, kurių žinios padeda atrasti mirtinai pavojingo alkoholio išplitimo kelius.
Jonas Šurkus
Toksikologijos gydytojas Jonas Šurkus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, nuo rugpjūčio 6 dienos Kauno ligoninėse mirė 3 asmenys, įtariama, vartoję Kauno Aleksoto rajone įgyto alkoholio surogato. Tyrimo metu gauta informacijos, kad alkoholiu galėjo apsinuodyti ir daugiau žmonių.

Tyrimą atliekantys policijos pareigūnai šiuo metu intensyviai ieško metilo alkoholio mišinį gaminusių ir pardavinėjusių asmenų. Pirminiais duomenimis, jau yra rastos ir paimtos plastikinės 5 litrų talpos su neaiškios kilmės skysčiu.

Ketvirtadienio popietę Kauno prokuratūroje rengiama spaudos konferencija, kurioje žadama suteikti informaciją apie atliekamus ikiteisminius tyrimus dėl neteisėto naminių stiprių alkoholinių gėrimų realizavimo ir apie galimai dėl to susijusius neatsargaus gyvybės atėmimo atvejus.

Spaudos konferencijoje dalyvauja Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Auksė Lipkevičienė, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Pliavga ir Kauno klinikų Nefrologijos klinikos klinikinės toksikologijos gydytojas Jonas Šurkus, išmanantis apie apsinuodijimą alkoholio surogatais.

„Kauno apygardos prokuratūroje šiuo metu vadovaujama 17 ikiteisminių tyrimų: dėl 16 asmenų mirties priežasties nustatymo ir vienas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo“, – žurnalistams antradienį sakė Kauno apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Auksė Lipkevičienė.

Jos duomenimis, šiuo metu mirė 16 asmenų, dar du yra gydomi reanimacijoje.

Anot prokurorės, būtent medikai atkreipė teisėsaugos dėmesį, kad iš vienos Kauno teritorijos atvyksta asmenys su tais pačiais apsinuodijimo simptomais. Yra sulaikyti keli įtariamieji, vienam jų skirtas suėmimas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė

Teismas prieš savaitę leido suimti moterį, įtariamą Kaune prekiavusią surogatiniu alkoholiu, primena BNS.

Moteris, įtariama dėl neatsargaus gyvybės atėmimo, suimta iki rugpjūčio 30 dienos. Ji kaltės nepripažįsta.

Įtariamoji anksčiau teista dėl prekybos naminiu alkoholiu, tačiau tai buvo seniai, teistumas yra išnykęs.

„Visada atrodė, kad Lietuva yra saugi valstybė. Manome, kad apsinuodijimas įvyko metanoliu. Tai pats klastingiausias iš alkoholio surogatų“, – kalbėjo toksikologas J.Šurkus. Jis pridūrė, kad mirtina metanolio dozė gali būti vos 30 mililitrų. O vien nuo 10 mililitrų žmogus gali apakti.

„Susidarė įspūdis, kad jie gėrė gryną alkoholį. Jų kraujo tyrimo rezultatai buvo sunkiai suderinami su gyvybe“, – apie nukentėjusiuosius kalbėjo toksikologijos gydytojas.

„Atlikta daug kratų, identifikuoti taškai, išimta daug alkoholio. Kas pavyko – tai prašnekinti tuos asmenis“, – tyrimo pažanga pasidžiaugė komisaro pavaduotojas D.Pliavga, apgailestavęs dėl liūdnų nusikalstamo alkoholio platinimo padarinių.

Pranešė medikai

„Mano minimi ikiteisminiai tyrimai pradėti gavus informaciją iš Kauno gydymo įstaigų būtent, kad pastarąjį mėnesį viename Kauno mikrorajonų randami mirę arba miršta netrukus po atvežimo į gydymo įstaigą asmenys, vartoję stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų“, – sakė prokurorė A.Lipkevičienė.

Medikai atkreipė teisėsaugos dėmesį, kad iš vienos Kauno dalies atvyksta asmenys su panašiais apsinuodijimo alkoholiu simptomais.

„Teisėsauga, įvertinusi visą šią informaciją apie tokius dėsningumus, pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose nustatė ir rado kelias neteisėto naminio alkoholio ir jo surogatų platinimo vietas, nustatyti galimi įtariamieji“, – teigė prokurorė.

Policijos nuotr./Asociatyvi iliustracija: pareigūnai užkirto kelią surogato realizavimui.
Policijos nuotr./Asociatyvi iliustracija: pareigūnai užkirto kelią surogato realizavimui.

Pasak jos, viena įtariamoji suimta, įtariant neatsargiu gyvybės atėmimu, kai mirtinai apsinuodijo kaimynystėje gyvenęs asmuo.

Įtarimai dėl neteisėto alkoholinių gėrimų platinimo įteikti dar vienam žmogui, tačiau jis pirmadienį vakare mirė nuo apsinuodijimo.

Teisėsauga neturi duomenų, kad įtariamieji būtų buvę pažįstami, tačiau juos siejo viena gyvenamoji teritorija.

Itin pavojingas nuodas

Pasak Kauno klinikų Nefrologijos klinikos klinikinės toksikologijos gydytojo J.Šurkaus, įtariama, kad šie žmonės apsinuodijo metanoliu – itin pavojingu alkoholio pakaitalu.

„Visada atrodė, kad Lietuva yra saugi valstybė – mes esame girdėję apie metanolio apsinuodijimo protrūkius Čekijoje, Estijoje, net tokioje valstybėje kaip Iranas, bet Lietuvoje buvo pavieniai atvejai ir jie nebuvo dažni“, – kalbėjo medikas.

J.Šurkaus teigimu, metilo spiritas klastingas dėl to, kad pagal savo savybes yra praktiškai neatskiriamas nuo etanolio – normalaus alkoholio.

„Manome kliniškai, aišku, tai atsakys teismo ekspertai, kad apsinuodijimas įvyko metanoliu – metilo spiritu. Tai labai klastingas nuodas, turbūt pats nuodingiausias alkoholio surogatas“, – tvirtino jis.

J.Šurkaus teigimu, jis klastingas dėl to, kad pagal savo savybes yra praktiškai neatskiriamas nuo etanolio – normalaus alkoholio.

Pasak mediko, pats metanolis nėra smarkiai nuodingesnis už etanolį, tačiau jo skilimo produktai – itin toksiški.

„Pirma fazė – žmogus išgėrė, jis yra girtas. Jeigu jo sveikata stipresnė, jis turi didesnę toleranciją, jis pojūčių blogų neturi. Pastebėta, kad žmonėms pilvo skausmai yra žymiai dažniau, galvos skausmai, pykinimas, vėmimas“, – pasakojo jis.

Mirtina metanolio dozė yra 30 mililitrų: mažiau nei paprastai alkoholio išgeriama vienu gurkšniu. Nuo mažesnio kiekio žmogus gali apakti.

Vėliau metilo alkoholis skyla į itin toksiškas medžiagas ir tuomet prasideda antroji fazė, kai žmogaus būklė ūmiai pablogėja, dažnai be sąmonės.

Ragina negerti neaiškių gėrimų

Medikams susidaro įspūdis, kad buvo dvi apsinuodijimų bangos: pirmąja atvyko žmonės, gėrę gryną metanolį, o antrąja – gėrę metanolį, maišytą su normaliu alkoholiu, kuris yra priešnuodis tokiam apsinuodijimui.

Pirmieji, pasak J.Šurkaus, atvežti kritiškai sunkios būklės, jų kraujo tyrimai „buvo nelabai suderinami su gyvybe“.

„Šio savaitgalio pacientai – yra šansų, kad kažkas iš jų pasveiks, galbūt su liekamaisiais reiškiniais“, – sakė jis.

Toksikologas įspėjo žmones, ypač Kaune, negerti alkoholio, kuris gautas iš neaiškių šaltinių.

Kaip grybų nereikia rinkti nepažįstamų, taip nereikia gerti gėrimų, pirktų ne normaliose parduotuvėse.

„Pirmas dalykas – kaip grybų nereikia rinkti nepažįstamų, taip nereikia gerti gėrimų, pirktų ne normaliose parduotuvėse. Turi būti perkami normalūs gėrimai. Jeigu žmonės atsineša neaiškų butelį ar perpilta – irgi nereikia gerti“, – sakė jis.

Kaip priešnuodis apsinuodijus naudojama degtinė, tačiau tuomet, kai pasireiškia apsinuodijimo simptomai, vartoti etanolį jau būna per vėlu.

Todėl medikas ragina kilus įtarimų žmogų kuo greičiau gabenti į ligoninę ir surinkti vartotų gėrimų butelius, kol žmogus sąmoningas, paklausti jo, su kuo vartojo alkoholinius gėrimus.

Dauguma veiksmų – Aleksote

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Pliavga teigė, kad pareigūnai atlieka kratas ir identifikuoja alkoholio platinimo vietas, tačiau tikslaus jų skaičiaus nenurodė.

Pareigūnai taip pat per kratas konfiskavo didelį kiekį alkoholio – šiuo metu atliekami tyrimai, siekiant nustatyti, koks tai alkoholis.

„Ten ne tonomis, bet buteliais vienokios ar kitokios taros“, – sakė pareigūnas.

Kratos ir pareigūnų tyrimai koncentruoti Aleksoto rajone.

Pasak prokurorės, nėra kalbama apie tonas ar cisternas alkoholio, nes platinimas vyksta namų aplinkoje.

„Atsižvelgiant į tuos kiekius, susidaro įspūdis ir galima išvadą daryti, kad žmonės ne savo reikmėms alkoholį turėjo“, – sakė A.Lipkevičienė.

Ji akcentavo, kad svarbiausia yra ne kiekis, o tai, koks tai alkoholis bei iš kur jis buvo gautas.

Teismas prieš savaitę leido suimti moterį, įtariamą Kaune prekiavusią surogatiniu alkoholiu.

Ji suimta iki rugpjūčio 30 dienos. Moteris kaltės dėl žmonių mirčių nepripažino.

Suimtoji moteris kaltės dėl žmonių mirčių nepripažino.

Kitas įtariamasis taip pat teigė nesijaučiantis kaltas dėl to, kas buvo rasta jo namuose.

Įtariamoji anksčiau teista dėl prekybos naminiu alkoholiu, tačiau tai buvo seniai, teistumas yra išnykęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius