-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amfetaminu Vilniuje prekiavęs Vokiečių sąjungos prezidentas: „Rašiau knygą apie narkomanus“

Vilniaus miesto apylinkės teisme antradienį atversta eilinė prekybos narkotikais byla, kurios epicentre – neeilinė asmenybė: Rusijoje gimęs vokietis, nuo Gorbačiovo perestroikos laikų Lietuvoje gyvenantis ir mūsų šalies pilietybę turintis 58-erių metų Ingvaras Heinrichas Lotcas. Jis – Lietuvos vokiečių sąjungos prezidentas ir dviejų, šiuo metu veiklos nevykdančių, įmonių vadovas.
Vokiečio teismas
Ingvaras Heinrichas Lotcas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

I.H.Lotcas iki praėjusių metų lapkričio 5 dienos niekada neturėjo reikalų su teisėsauga. Tačiau rudens vakarą prie Liepkalnyje esančios parduotuvės „Iki“ įkliuvo, kai 40-metei moteriai pardavė tris gramus amfetamino.

Jau vėliau ekspertai nustatė, kad išties jis savo klientams pardavinėjo metamfetaminą, o 3 paketėliuose buvo 0,43 g grynų narkotikų, visa kita – priemaišos.

Vėliau, per kratą namuose, pats vokietis pareigūnams parodė rūsyje slepiamus likusius narkotikus, iš viso beveik 2,5 g gryno metamfetamino. Taip pat rastos ir svarstyklės.

Kauno apskrities VPK nuotr./Kaune platinti narkotikai
Kauno apskrities VPK nuotr./Kaune platinti narkotikai

Kartu teisiama narkotikų iš I.H.Lotco įsigijusi Olga K., jai pateikti kaltinimai dėl disponavimo psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jų platinti.

„Neturime visiškai nieko bendro, – savo santykius su vokiečiu apibūdino Olga K. – Esame su juo susitikę gal 5 kartus. Užsisakinėjau pas jį amfetamino ir atvažiuodavau pasiimti. Tą vakarą susitikom, pasiėmiau 3 gramus amfetamino, iškart po to mane suėmė.“

Anot Olgos K., ji už 2 gramus amfetamino sumokėjo 24 eurus, o už dar 1 planavo atsiskaityti vėliau, bet planą sužlugdė policijos pareigūnai. Ji aiškino, kad pažįstamas, kurio nepamena, jai tiesiog davė I.H.Lotco numerį ir nurodė, kad iš jo galima įsigyti narkotikų.

Kaltinimai pareigūnams

Pats I.H.Lotcas savo liudijimą teismui pradėjo tirada prieš pareigūnus, šie jį neva mušė ir pažeidė jo teises.

„Esu labai nustebęs, kaip policija elgėsi sulaikymo metu, – rusiškai teismui dėstė kaltinamasis. – Ėmė daužyti mano galvą į geležinius vartus, šaukti, kur narkotikai, nepateikė pažymėjimo. Nemaniau, kad tai policija. Paklausiau, kas jie. Jie man sakė, nutilk, nes tavo galva bus kruvina. Toliau mane mušė, laužė rankas. Sakiau, jei jūs iš policijos, bendradarbiausiu su jumis. Jie man šaukė tylėk.“

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Antrankiai
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Antrankiai

Vokietis ilgai kalbėjo apie pareigūnų gąsdinimus, grasinimus ir kitokius galbūt nederamus veiksmus, kol galiausiai neapsikentęs teisėjas Ramūnas Keidūnas ėmė kamantinėti I.H.Lotcą apie jam pačiam inkriminuotas nusikalstamas veikas.

„Aš rašau knygą apie narkomanų socialines problemas, – pareiškė I.H.Lotcas. – Daug žinau apie tuos reikalus ir galėjau konsultuoti policiją šiais klausimais.“

Anot kaltinamojo, jis pažinojo 5 narkomanus, juos stebėjo ir duodavo narkotikų, taip tikėjosi susidraugauti.

„Siūliau policijai padėti sulaikyti asmenį, su kuriuo buvau užmezgęs ryšį, bet tyrėjai nesutiko su šituo planu“, – užsiminė I.H.Lotcas ir papasakojo, kad pats iš prekybos narkotikais nieko neuždirbdavo, už gramą tiekėjui, kurį neva bandė įduoti pareigūnams, mokėjo 10 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas

Nors vyras ir yra 2 įmonių savininkas, jos realios veiklos nevykdo, o pagal „Sodros“ duomenis pats be pajamų gyvena nuo krizės laikų. I.H.Lotcas prisipažino, kad jį išlaiko žmona ir motina.

Beje, pats kaltinamasis tvirtino esantis socialiai atsakingas pilietis.

„Nevartoju, negeriu, nerūkau, – tvirtino jis teisme ir pridūrė. – Padedu atsisakyti priklausomybės nuo narkotikų, ateityje elgsiuos atsakingai, bendradarbiausi su policininkais.“

Už prekybą narkotikais pagal Baudžiamojo kodekso 260 str. 1 d. baudžiama laisvės atėmimu nuo 2 iki 8 metų.

„Norėčiau, kad neatimtų laisvės, – paklaustas, kokios bausmės tikisi, sakė I.H.Lotcas. – Galiu būti naudingas visuomenei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius