-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anksčiau išteisinta nepilnametė pripažinta kalta dėl jaunuolio nužudymo: planavo ir kurstė

Lietuvos apeliacinis teismas (LApT) panaikino Kauno apygardos teismo 2022 m. sausio 14 d. nuosprendžio dalį, kuria nepilnametė buvo išteisinta dėl jaunuolio nužudymo veikiant organizuota grupe su kitu asmeniu, ir priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo ją pripažino kalta dėl nužudymo veikiant organizuota grupe ir paskyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę.
Teisėja
Asociatyvi iliustracija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pirmosios instancijos teismas pripažino, kad nusikalstamos veikos padarymo metu buvęs nepilnametis (17 metų amžiaus) K. V. jaunuolį nužudė dėl asmeninių nesutarimų, ir nuteistajam paskyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę bei priteisė atlyginti nukentėjusiajai 2 791,44 Eur turtinės ir 45 000 Eur neturtinės žalos.

Mergina tiesiogiai smurtinių veiksmų neatliko, tik suplanavo nusikaltimą ir padėjo jį įgyvendinti.

Kaltinimai šioje byloje buvo pareikšti ir tuomet 14 metų amžiaus buvusiai N. U., teigiant, kad ji sukurstė K. V. padaryti nusikalstamą veiką, ją suplanavo ir padėjo padaryti, tačiau N. U. pirmosios instancijos teismo buvo išteisinta neįrodžius, kad ji dalyvavo padarant nusikaltimą.

Apeliacinius skundus byloje pateikė tiek prokuroras, prašydamas panaikinti nuosprendžio dalį dėl išteisinimo, tiek ir nuteistojo gynėjas, prašydamas sumažinti K. V. paskirtą laisvės atėmimo bausmę ir priteistos neturtinės žalos dydį.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas įvertino ne visus teisingam bylos išnagrinėjimui reikšmingus duomenis, nepagrįstai didesnę įrodomąją reikšmę teikė pasirinktai bylos duomenų daliai, įrodymus vertino fragmentiškai ir dėl to padarė bylos aplinkybių neatitinkančias išvadas, jog surinkti duomenys nepatvirtina, kad buvo išankstinis N. U. ir K. V. susitarimas bendrininkauti nužudant jaunuolį ir kad jie kartu suplanavo ir įgyvendino sumanymą jį nužudyti.

Apeliacinis teismas padarė išvadą, kad byloje surinkta pakankamai patikimų įrodymų, kurių visuma leidžia daryti išvadą, kad N. U. ir K. V. jaunuolį nužudė veikdami organizuota grupe.

Nuteistajai N. U., atsižvelgus į jos jauną amžių nusikaltimo padarymo metu bei mažiau aktyvų vaidmenį padarant nusikaltimą (ji tiesiogiai smurtinių veiksmų neatliko, tik suplanavo nusikaltimą ir padėjo jį įgyvendinti), paskirta 6 metų laisvės atėmimo bausmė, o nuteistajam K. V. pirmosios instancijos teismo skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė sumažinta iki 8 metų, nustačius nuteistojo atsakomybę lengvinančią aplinkybę, kad jis savo išsamiais parodymais byloje ne tik prisipažino padaręs nusikalstamą veiką, bet ir padėjo išaiškinti nusikaltimą ir jame dalyvavusius asmenis.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso nuostatas už nužudymą nepilnamečiams gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė nuo 3 metų ir 6 mėnesių iki 10 metų.

Pripažinus abu asmenis kaltais dėl jaunuolio nužudymo, nuspręsta turtinę ir neturtinę žalą priteisti solidariai iš jų abiejų, pažymima Lietuvos apeliacinio teismo antradienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius