Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrą kartą neatverta penkiasdešimties tomų baudžiamoji byla dėl sukčiavimo 

​Gruodžio 6-ąją Šiaulių apylinkės teismui antrą kartą nepavyko pradėti nagrinėti didelės apimties baudžiamosios bylos, kurioje 38 kaltinamieji ir 34-ios nukentėjusios moterys. Priežastis – kaltinamiesiems pritrūko laiko perskaityti kaltinamąjį aktą.
Šiauliuose išnarpliota kraupi prievartavimo byla
Šiauliuose išnarpliota kraupi prievartavimo byla / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Byloje yra labai daug proceso dalyvių, todėl vyko nuotolinis teismo posėdis – per interneto ryšį bendravo Šiaulių apylinkės ir Alytaus rajono apylinkės teismai bei Vilniaus pataisos namai.

38 asmenys (32 vyrai, 6 moterys) kaltinami sukčiavimu organizuotoje grupėje, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis, neteisėtu mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimu bei valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens vardo pasisavinimu.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 m. birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus.

Kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais.

Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus.

Kadangi daug proceso dalyvių, teismo posėdis vyko keliose vietose: septyni kaltinamieji buvo Alytaus rajono apylinkės teisme, vienas – Vilniaus pataisos namuose ir trylika suimtųjų – Šiaulių apylinės teisme.

Aštuoni kaltinamieji į teismo posėdį neatvyko, nes du išvyko į Jungtinę Karalystę, keturi susirgo, vienas pranešė, kad mirė mama, vienas kaltinamasis nenurodė neatvykimo priežasties. Nukentėjusiosios į teismo posėdį neatvyko. Teismui prašymus nedalyvauti posėdyje buvo pateikusios 26-ios moterys.

Kaltinamieji nurodė, kad pritrūko laiko susipažinti su kaltinamuoju aktu. Byla didelės apimties, kaltinamasis aktas yra beveik 1100 puslapių.

Tik prasidėjus teismo posėdžiui dėl garso trukdžių teko daryti kelias pertraukas. Proceso dalyviai, buvę Alytaus rajono apylinkės teisme ir Vilniaus pataisos namuose, negalėjo suprasti, ką sako teisėjas.

Tačiau ir pašalinus technines problemas, teismas nepradėjo nagrinėti baudžiamosios bylos.

Bylą nagrinėjęs Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Mantas Liesis sakė, kad kaltinamiesiems susipažinus su kaltinamuoju aktu prokuroras pagarsins sutrupintą kaltinamojo akto variantą. Tai turėtų trukti tris dienas. Anot teisėjo, norint garsiai perskaityti visą kaltinamąjį aktą, prireiktų tris kartus daugiau laiko.

Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad kaltinamieji nuo 2012 m. birželio iki tų pačių metų lapkričio mėnesio skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus.

Kaltinamieji prisistatydavo banko, policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros ar ligoninės darbuotojais.

Dažniausiai skambinusieji bandydavo įtikinti aukas, kad per jų sąskaitas „plaunami“ pinigai, todėl norint užkirsti kelią minėtiems nusikaltimams būtina padiktuoti prisijungimo prie elektroninės bankininkystės slaptažodžius ir kodus. Baudžiamoji byla atidėta iki 2017 m. kovo 21-23 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius