Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apsimetęs JAV mirusio generolo S.Dirmanto giminaičiu palangiškis privatizavo 154 ha žemės

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą ir perdavė teismui 33 tomų bylą dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir kitų nusikalstamų veikų, kuriomis kitų naudai buvo įgyta svetima turtinė teisė į didelės vertės svetimą turtą ir taip padaryta ne mažiau kaip 250 tūkstančių eurų žala Lietuvos Respublikai. Byloje kaltinamaisiais pripažinti trys asmenys.
Šernų išknisti laukai
Asociatyvi iliustracija / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad palangiškis Aivaras Vaizgėla, galimai veikdamas per Klaipėdos rajono gyventoją A.Š., padedadamas Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus darbuotojos, sukūrė planą, kaip privatizuoti Amerikoje mirusio Lietuvos kariuomenės generolo, to meto krašto apsaugos ministro, Stasio Dirmanto žmonai Domicelei Olšauskaitei-Dirmantienei ir jos broliui kunigui Konstantinui Olšauskui priklausiusias žemes.

Remiantis istoriniais dokumentais, 1944 metais D.Olšauskaitė-Dirmantienė su vyru išvyko į Vokietiją, vėliau į Jungtines Amerikos Valstijas ir ten mirė, o dėl nacionalizuotų žemių atkūrimo niekas iš giminaičių niekada nesikreipė. Apie tai galimai žinojusi Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus darbuotoja Javita Anužytė informaciją perdavė A.Vaizgėlai ir tada kaltinamieji sugalvojo planą, kaip atkurti D.Olšauskaitei-Dirmantienei ir kunigui K.Olšauskui priklausiusias nuosavybės teises į kiek daugiau nei 154 hektarus žemės ir miško ploto.

Bylos duomenimis, kaltinamieji, suklastoję ne vieną dokumentą, tarp jų ir A.Š. tėvo 1991 metais esą rašytą prašymą atkurti nuosavybės teises, kreipėsi į Kretingos rajono apylinkės teismą su prašymu nustatyti juridinį faktą, kad A.Š. tėvas buvo D.Olšauskaitės-Dirmantienės įvaikis, o patį A.Š. pripažinti teisėtu žemių paveldėtoju. Kaltinamasis A.Vaizgėla galimai net sukurstė liudytojus teisme duoti melagingus parodymus, kad esą A.Š. tėvas tikrai buvo įvaikintas garsios kauniečių šeimos. Planas pavyko – teismą kaltinamieji įtikino ir juridinis faktas buvo nustatytas. Taip A.Š. gavo teisę paveldėti apie 154 hektarus žemės.

Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus darbuotoja, galimai viską suderinusi su A.Vaizgėla, parengė išvadas dėl žemės, miško ir vandens telkinio perdavimo neatlygintinai įvairiose Lietuvos vietovėse, tokiose kaip Plungė, Šilalė, Jurbarkas, Mažeikiai, Ignalinos rajonas, Švenčionėliai, Varėna ir Šiaulių apylinkės. Parengtas išvadų kopijas A.Vaizgėla galimai pardavė tretiesiems asmenims ir už jas, kaip įtariama, gavo ne mažiau kaip 396 tūkstančius eurų.

„Nors nusikaltimai buvo daromi 2011–2012 metais, džiugu, kad didžiuliu darbu drauge su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais šie nusikaltimai buvo išaiškinti, taip pat pavyko nustatyti ir asmenis, padariusius nusikalstamas veikas. Pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo sustabdytas A.Š. nuosavybės teisių atkūrimo procesas į kitus žemės sklypus, dalis žemės sklypų grąžinti į valstybinį žemės fondą. Taip buvo užkirstas kelias dar didesnei žalai, kuri galėjo būti padaryta Lietuvos Respublikai. Ši byla rodo, kokia didelė žala gali būti padaroma valstybei, kai valstybės tarnautojas piktnaudžiauja savo tarnybine padėtimi“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Dalia Stonienė, vadovavusi šiam ikiteisminiam tyrimui.

Kaltę dėl nusikalstamų veikų padarymo tiek Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus darbuotoja, tiek A.Vaizgėla ir A.Š pripažįsta tik iš dalies.

Už sukčiavimą kitų naudai įgyjant svetimą turtinę teisę į didelės vertės svetimą turtą kaltinamiems A.Vaizgėlai., A.Š. ir J.Anužytei gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų, o už kurstymą duoti melagingus parodymus kaltinamiems A.Vaizgėlai ir A.Š. gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Kretingos skyriaus darbuotoja dar kaltinama ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi. Už šį nusikaltimą moteriai gresia laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų, o už dokumentų klastojimą – laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius