-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06 /17:38

Atvesdinimo neprireikė – E.Kručinskienė į teismo posėdį atėjo pati: „Kaltės nejaučiu“

Trečiadienį Kauno apylinkės teisme už uždarų durų pratęstas bylos, kurioje kaunietė Eglė Kručinskienė kaltinama smurtu prieš savo mažametį sūnų bei viešosios tvarkos sutrikdymu, nagrinėjimas. Pirmajame posėdyje nepasirodžiusią kaltinamąją buvo ruošiamasi atvesdinti, tačiau galiausiai ji nusprendė į teismą ateiti savo valia. „Jaudinuosi“, – prisipažino E.Kručinskienė.
Kauno apylinkės teisme
Eglė Kručinskienė ir jos advokatas Kauno apylinkės teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Papildyta 17.30 val. Posėdis truko daugiau nei 3 valandas. Kaltinamoji ir jos gynėjai informavo, kad parodymus duos apklausus visus liudytojus. Kitame posėdyje, kuris vyks kovo 5 d. 9.30 val., suplanuota apklausti kaltinamosios vyrą ir dar vieną neatvykusią liudytoją. Taip pat ir kaltinamąją.

„Duodami parodymus liudytojai prieštaravimo vieni kitiems. Įvykis vienas, o visi jį matė skirtingai. Labai įdomus procesas“, – pasibaigus posėdžiui, stebėjosi E.Kručinskienė.

Pasak jos, į kitą teismo posėdį žadama atvesdinti jos vyrą, kuris šįkart bylos nagrinėjime nepasirodė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teisme

„Nežinau, kaip darysim. Vaikus čia atsivesim, kad lauktų už durų“, – mąstė kaltinamoji.

Tačiau Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Vaida Bytautė paneigė informaciją, kad buvo priimta nutartis atvesdinti Gintarą Kručinską. Teismas neskyrė nei baudos, nei atvesdinimo. Kaltinamosios vyrui bus išsiųstas šaukimas.

Prokurorė bei galiausia teismo posėdžių salėje pasirodęs vaiko teisių tarnybos atstovas pateikti komentarą žiniasklaidai atsisakė.

Pirmajame posėdyje kaltinamoji nepasirodė

Šios bylos nagrinėjimas turėjo prasidėti sausio 8-ąją, tačiau E.Kručinskienė bei jos gynėjai teisme nepasirodė. Kaltinamoji pasiteisino, kad šaukimo negavo. Teismo atstovai tikino iš jos išgirdę konkrečią nedalyvavimo priežastį: negalėjo ateiti, nes tuo metu vedė vaikus į polikliniką.

Dėl šios priežasties bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, teismas nutarė į kitą posėdį – vyksiantį vasario 6-ąją, kaltinamąją atvesdinti.

Teisme pasirodęs iki tol visuomenės dėmesio vengęs liudininkas, kuris pernai rugsėjo 29 d. ir pranešė Bendrajam pagalbos centrui apie E.Kručinskienės nederamą elgesį su vaiku, atsisakė bendrauti su žiniasklaida, tačiau vėliau davė išsamų bei išskirtinį interviu 15min portalui.

Vyras teisme nepasirodė

Trečiadienį antrajame teismo posėdyje E.Kručinskienė pasirodė su abiem advokatais, bet be vyro – G.Kručinsko. Šiam šaukimas buvo įteiktas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eglė ir Gintaras Kručinskai
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Eglė ir Gintaras Kručinskai

„Mama po operacijos, neturėjome kam palikti vaikų pasaugoti. Liko vyras“, – paaiškino E.Kručinskienė.

Kaltinamoji prisipažino, kad jaudinasi, nes tai – nauja patirtis jos gyvenime.

„Kai pabūni kalėjime, sunkiems nusikaltėliams skirtame automobilyje su vilkiniu šunimi ir grotomis, įgyji kaip ir kokį skiepą, imunitetą. Kai vėl pasako, kad atvažiuos policija, nėra taip, kad labai to bijotum. Taip, kaip buvo pirmą kartą. Policija žadėjo dabar atvažiuoti mane paimti, bet gražiai pasitarėme, sulaukėme visos informacijos. Sužinojome laiką, datą. Pasakėme, kad nereikia jų pagalbos, sutarėme. Pati atėjau į teismą“, – paklausta, ar išsigando nutarties dėl atvesdinimo, 15min prieš posėdį atsakė E.Kručinskienė.

Kalbėdama apie 15min portale paskelbtą interviu su liudininku, kuris ir pranešė apie jos veiksmus prieš sūnų policijai, kaltinamoji tikino, kad tas asmuo labai perdeda.

VIDEO: Eglė Kručinskienė prieš teismo posėdį: „Nejaučiu jokios kaltės“

„Nuo pat pradžių, kai į areštinę mane nuvežė, skaičiau, kad sudaviau vaikui per užpakalį vieną, vėliau kelis, galiausiai – 18 kartų. Iškart policijos pareigūnui pasakiau, kad visa tai – melas. Ir vaikas nebuvo nukentėjęs, tą policija patvirtino. Nežinau, kodėl tas liudininkas perdėjo. Kokia mano pozicija bus teisme? Kaltės jaukios nejaučiu. Nenusikaltau prieš savo vaiką, nesužalojau jo. O jei kažkam kažkas pasirodė... Lai teisia teisėjai, – tikino E.Kručinskienė, pabrėžusi, kad jos veiksmus prieš vaiką policijai įskundęs vyras jai grasino, smurtavo prieš ją, žadėjo sumušti. – Pirmą kartą gyvenime su tokiu agresyviu tonu susidūriau. Jo tonas mane išgąsdino, nors esu drąsi moteris. Bet niekad gyvenime nebuvau susidūrusi su smurtu ar prievarta. Ypač iš vyro. Ne veltui tiek bėgau į mišką, norėjau nuo jo pasislėpti.“

Vis dėlto, ikiteisminį tyrimą prieš patį pranešėją (liudytoją šioje byloje) Kauno apskrities policija atsisakė pradėti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apylinkės teisme

Paskelbė pertrauką

Paklausta, kaip šiuo metu jaučiasi skandalo epicentre atsidūrę vaikai, E.Kručinskienė patikino, kad geriau. Situacija pagerėjo po to, kai šeima atsisakė vaiko teisių ir socialinių paslaugų centro pagalbos.

„Labai vargino ta pagalba, tie svetimi žmonės. Tas tikėjimas, kad esi smurtininkas, kad tave reikia sekti, stebėti. Namuose tvyrojo įtampa, kai jie ateidavo. Dabar vaikai pradeda atsipalaiduoti. Darosi ramesni, stengiasi išsikalbėti. Širdelės pradeda gyti. Nors jie viską prisimena iki šiol. Berniukas atsibudo šiąnakt ir sako: „Nenoriu su dėdėm būti.“ Mergaitė ir prisimena vyrą su telefonu, kuris filmavo mamą“, – atviravo kaltinamoji.

Paklausta, kaip šiuo metu vyksta bendradarbiavimas su tarnybomis, specialistais, E.Kručinskienė atsakė, kad niekaip.

„Jie nuo mūsų pasitraukė. Kartą per mėnesį nueiname pas juos. Nebeturi mums ką pasakyti. Pasižiūrėjo mūsų namus, pamatė, kad nėra jokios grėsmės juose vaikams. Aiškina, kad turi atlikti tą pareigą iki balandžio. Kas toliau? Nežinau. Vyrui sakė, kad taip lengvai mūsų nepaleis. Gal kokią kitą priežiūrą nustatys, apribojimus“, – teigė ji.

Iš viso šioje byloje numatyta apklausti 9 liudytojus. Trečiadienį posėdyje pasirodė 4 iš jų.

Tačiau į teismo salę neatvyko vaiko teisių tarnybos atstovai, kurie turi atstovauti vaiko, prieš kurį galimai smurtauta, interesams. Tarnyba atsiuntė advokatą, tačiau to nepakako. Todėl nuspręsta padaryti pusvalandžio pertrauką. Imtasi atstovo paieškos.

„Mūsų advokatai prašė leisti, kad vaiko interesus gintų jo tėvas – mano vyras Gintaras. Juk jam teisės neapribotas, jis berniuko teisėtas atstovas. Tačiau prokurorė tarė griežtą „ne“. Vaiko interesams teisme turi atstovauti vaiko teisių tarnybos specialistas“, – keblią situaciją 15min pertraukos metu paaiškino E.Kručinskienė.

Byla teismą pasiekė lapkritį

Kauno apylinkės prokuratūra teismui baudžiamąją bylą, kurioje E.Kručinskienė kaltinama pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius (fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo mažamečiui bei viešosios tvarkos pažeidimo), į teismą perdavė praėjusių metų lapkritį.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl šių metų rugsėjo 29 dieną Bendrajame pagalbos centre gauto pranešimo, kad Kauno Panemunės parke praeivis pastebėjo moterį, kuri sudavė mažamečiui vaikui.

Baudžiamas kodeksas numato, kad už viešosios tvarkos pažeidimą gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Už fizinio skausmo sukėlimą ar nežymų sveikatos sutrikdymą mažamečiui numatyta bauda, areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Įtarimus keitė ne kartą

15min primena, kad prokuratūra keitė įtarimus ne kartą. Iš pradžių E.Kručinskienei buvo inkriminuojamas tiek smurtas prieš sūnų, tiek viešosios tvarkos pažeidimas. Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje prokurorė Daiva Brudnienė patikino, kad paliekami tik įtarimai dėl visuomenės rimties sutrikdymo. Po dviejų dienų paskelbta, kad E.Kručinskienė vėl įtariama fizinio skausmo savo mažamečiui vaikui sukėlimu.

Šio didžiulio visuomenės dėmesio susilaukusio ikiteisminio tyrimo metu įtarimai mušus dukrą buvo pareikšti ir E.Kručinskienės sutuoktiniui Gintarui Kručinskui, tačiau galiausiai ikiteisminis tyrimas vyro atžvilgiu buvo nutrauktas.

E.Kručinskienė kreipėsi į prokuratūrą ir dėl praeivio, kuris iškvietė policiją, veiksmų prieš ją. Tikinama, kad šis asmuo persekiojo E.Kručinskienę su vaikais, grasino jai.

Istorijos pradžia

15min primena, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas rugsėjo 29 dieną, gavus duomenų iš praeivio, kuris pamatė moterį – E.Kručinskienę, galbūt smurtaujančią prieš vieną iš savo mažamečių vaikų. Dvejų metų berniukui galimai buvo suduota per rankas.

Moteriai buvo pateikti įtarimai ir paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Taip pat jai buvo apribota galimybė bendrauti su sūnumi.

Vaikų teisių specialistai tikino, kad mažamečiai iš šeimos paimti dėl jiems grėsusio pavojaus – namuose aptiktų rykštelių, šeimai nesutikus bendradarbiauti su policijos pareigūnais, vaiko teisių apsaugos darbuotojais, tačiau pripažįsta, kad reaguojant į situaciją padaryta klaidų.

Kilus skandalui, vaikai grąžinti tėvui, moteriai leista bendrauti su abiem atžalomis.

Tarnyboms nusprendus vaikus iš šeimos paimti, ši istorija sulaukė didelio visuomenės dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius