-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automatą iš policininkų pagrobusio Igorio Molotkovo pabėgimas: kas taps atpirkimo ožiu?

Prokuratūra sparčiai tęsia ikiteisminį tyrimą, kurio metu bandoma išsiaiškinti visas prieš mėnesį neregėtą sujudimą ir paniką Vilniuje lėmusias aplinkybes. Vienintelis įtariamasis šioje baudžiamojoje byloje – 24 metų Igoris Molotkovas. Tuo tarpu policininkams jokie įtarimai šio ikiteisminio tyrimo metu bent kol kas nėra pareikšti.
Igoris Molotkovas
Igoris Molotkovas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriuje portalą 15min.lt antradienį informavo, kad jau baigiamas ikiteisminis tyrimas, susijęs su rezonansiniu lapkričio 19-osios įvykiu. Tą ketvirtadienio vakarą Vilniuje nuo policininkų pabėgo I.Molotkovas. 

Vyras, antrankiais surakintomis rankomis sugebėjo pagrobti „Kalašnikov“ automatą, peršoko poros metrų aukščio tvorą bei pabėgo nuo kelių šimtų policininkų ir buvo penkioms valandoms sukaustęs sostinę.

Atpirkimo ožiu liks tik bėglys?

Nors, atrodytų, I.Molotkovo išdaigos yra viena, o policijos aplaidumas, lėmęs sumaištį ir grėsmę sostinei – kas kita, teisėsauga atlieka vieną ikiteisminį tyrimą.

„Bendro tyrimo tikslas yra nustatyti, kaip susikūrė tokia situacija – aiškinamasi iškart dėl visų aplinkybių“, – teigė prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Jos teigimu, tyrėjai įvertins tiek policininkų, tiek paties bėglio vaidmenis šioje istorijoje.

Tačiau kalbant apie procesinį šio įvykio „herojų“ statusą, šiuo metu byloje yra vienintelis įtariamasis – I.Molotkovas. 

Pareigūnams jokie įtarimai, susiję su aplaidumu tarnybos metu (sulaikytojo pabėgimas, ginklo praradimas), nėra pareikšti.

15min.lt grafikas/Igorio Molotkovo gaudynės
15min.lt grafikas/Igorio Molotkovo gaudynės

Vis dėlto teigiama, kad ikiteisminio tyrimo medžiaga į teismą nebūtinai bus perduota kaip viena nedaloma byla – procesai I.Molotkovo ir pareigūnų atžvilgiu gali būti atskirti.

I.Molotkovą iš Švenčionių policijos komisariato areštinės į ligoninę Vilniuje, o po to į Vilniaus 6-ąjį komisariatą atsivežė du Švenčionių pareigūnai – pora dešimtmečių dirbantis patrulius ir vos metus dirbanti pareigūnė. Iš Laisvės prospekte esančio komisariato pareigūnai turėjo pasiimti dar vieną įtariamąjį.

Neatsakyti klausimai

Didžiausios tyrimo intrigos – kaip I.Molotkovas sugebėjo iš pareigūnų atimti automatą, ar jis buvo vienas paliktas automobilyje, kaip jis ginkluotas automatu ir surakintomis rankomis sugebėjo peršokti policijos komisariatą juosiančią tvorą, kaip ir kur atsikratė antrankių ir ar iš viso buvo surakintas. Taip pat neaišku, kodėl pareigūnai nebandė šūviais sustabdyti ginkluoto bėglio, nors, kaip teigta, automatas nebuvo užtaisytas. 

Anksčiau prokuratūra teigė, kad policijos komisariato vaizdo kameros užfiksavo I.Molotkovo pabėgimą, tačiau šiuos vaizdo įrašus buvo žadama paviešinti tuomet, kai tyrimas bus baigtas.

Nors pabėgusio I.Molotkovo ieškoti buvo pakelti keli šimtai pareigūnų, virš Vilniaus skraidė pasieniečių sraigtasparnis, bėglys namo ramiai parvažiavo viešuoju transportu ir buvo sulaikytas tik tuomet, kai jį įskundė kažkas iš kaimynų. Pasaloje palikti pareigūnai nepastebėjo, kaip I.Molotkovas grįžo namo.

15min.lt primena, kad I.Molotkovo poelgis atsirūgo ne tik jam pačiam. Kitą dieną po šio incidento apie atsistatydinimą paskelbė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Tai jis padarė po to, kai iš prezidentės Dalios Grybauskaitės sulaukė kritikos tiek dėl pabėgimo, tiek dėl netinkamo valstybės vadovų informavimo apie bėglio paieškos operaciją. Tiesa, ministras paliktas dirbti Vyriausybėje.

Pabaiga – iki Kalėdų

„Prokurorė dirba pakankamai sėkmingai, šis tyrimas tikrai intensyviai vyksta. Kai kurie veiksmai dar atliekami, bet tikimės, kad šiemet galėsime paskelbti apie ikiteisminio tyrimo pabaigą. Galbūt jau kitą savaitę“, – vylėsi E.Martinonienė.

Ji pridūrė, kad baigus darbą tyrėjams ir prokurorams, bus paskelbta stadija, kuomet su ikiteisminio tyrimo medžiaga galės susipažinti jame figūruojantys asmenys – tik po to byla bus perduota nagrinėti į teismą.

Vilniaus apygardos prokuratūros atliekamo ikiteisminio tyrimo metu I.Molotkovui teismo valia yra skirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas 3 mėnesiams.

VIDEO: Igoris Molotkovas palieka teismo salę

Suėmimo metu I.Molotkovas buvo įtariamas tik dėl šaunamojo ginklo ir šaudmenų pagrobimo pareigūnų akivaizdoje. Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kas panaudojęs fizinį ar psichinį smurtą pagrobė šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas, baudžiamas laisvės atėmimu nuo 6 iki 10 metų.

Policija savo ruožtu irgi atlieka tarnybinį patikrinimą dėl dviejų pareigūnų, kurie lemtingą vakarą vežiojo sulaikytą, o vienas jų dar ir disponavo „Kalašnikov“ automatiniu ginklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius