Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių pirkimo „iš prancūzo“ schema nelegalų pelną nešė trejus metus

Panevėžio teisėsaugos akiratyje atsidūrė naudotais automobiliais prekiaujanti įmonė bei keli su ja susiję asmenys. Ikiteisminio tyrimo metu atliekant kratas, bankų saugyklose rasta daugiau nei 700 000 eurų grynųjų pinigų bei brangiųjų metalų.
Įtariamasis M.N.
Įtariamasis M.N. / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, neteisėto vertimosi ūkine-komercine veikla bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo atlieka Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai.

Jiems vadovauja Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras.

Panevėžio apskrities VPK nuotr./Kratos metu rasti pinigai
Panevėžio apskrities VPK nuotr./Kratos metu rasti pinigai

Įtarimų pareigūnams sukėlė Kauno apskrityje registruotos įmonės, besiverčiančios prekyba naudotais automobiliais bei penkių fizinių asmenų veikla.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Julius Gelumbauskas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Julius Gelumbauskas

Įtariama, kad dalies iš Prancūzijos į Lietuvą atgabentų automobilių pirkimo-pardavimo sutartys galimai buvo suklastojamos.

Kita dalis automobilių buvo parduodami jau minėtos lietuvių įmonės vardu, tačiau pirkimo-pardavimo sutartyje buvo nurodoma neteisinga kaina.

Skelbimai apie parduodamas transporto priemones buvo dedami internete, automobiliais prekiaujama turguose Panevėžyje ir Kaune.

Automobiliai buvo gabenami į Lietuvą, bet apskaitomi neteisingai

„Automobiliai buvo gabenami į Lietuvą, bet apskaitomi neteisingai. Dalis automobilių buvo parduodama asmenims, nurodant, kad jie neva tiesiogiai pirko automobilius iš Prancūzijos.

Ne per Lietuvos įmonę. Taip išvengiant mokesčių. Buvo klastojamos pirkimo pardavimo sutartys ir automobiliai buvo parduodami už žymiai mažesnę kainą, nei buvo parduodami iš tikrųjų, realiai“, – kalbėjo Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyr. prokuroras Julius Gelumbauskas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamasis H.B.
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įtariamasis H.B.

Atliekant kratas bankų saugyklose, išnuomotose privačių asmenų vardais, buvo rasta daugiau nei 700 000 eurų grynaisiais pinigais, brangiųjų metalų. Įtariama, kad valstybės biudžetui padaryta žala gali siekti 200 000 eurų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vilma Ramanauskienė.
Tomo Markelevičiaus nuotr./Vilma Ramanauskienė.

„Tikėtina, kad šitie 700 000 eurų yra pajamos iš šios neteisėtos veiklos. Įmonė veiklą vykdė ir Panevėžyje, ir Kaune. Tyrimo metu bus skaičiuojami parduoti automobiliai.

Veikla buvo vykdoma nuo 2015-ųjų metų. Turima informacija leidžia pagrįstai manyti, kad nuo to laiko prasidėjo neteisėta veikla. Pareigūnai dabar renka visą informaciją, analizuoja“, – sakė Panevėžio apskrities VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė Vilma Ramanauskienė.

Įtarimai iš viso pareikšti penkiems asmenims. Du iš jų – panevėžietį H.B. ir Kauno apskrities gyventoją M.N. teismas leido suimti. Jie suimti atitinkamai dvidešimčiai ir dešimčiai parų.

Kitiems trims įtariamiesiems, Kauno apskrities gyventojams paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Taip pat ruošiamasi pareikšti įtarimus ir juridiniam asmeniui.

VIDEO: Teisėsaugos akiratyje – automobilių perpardavinėtojai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius