-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Badaujantys kaliniai jau pradėjo žalotis, bet jie sulaukė palaikymo iš laisvės

Jau šešiose įkalinimo įstaigose dėl sugriežtintų vidaus tvarkos taisyklių paskelbta bado akcija. Joje oficialiai dalyvauja 671 nuteistasis, nors maisto atsisako daugiau kalinių. Pirmadienį badaujantys žmonės įkalinimo įstaigose sulaukė palaikymo iš laisvės, prie Teisingumo ministerijos Gedimino prospekte vidurdienį su plakatais susirinko apie 30 jų draugų ir artimųjų.
Robertas Krikštaponis ir Elvinas Jankevičius
Robertas Krikštaponis ir Elvinas Jankevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbia akcijos iniciatoriai „Kalinių sąjunga“, tikslas – moraliai palaikyti įkalinimo įstaigose esančius artimuosius.

„Ypač tuos, kurie šiuo metu badauja dėl nelogiško ministro įsakymo, kuriuo yra apribota nuteistiesiems galimybė įsigyti maisto produktų, daržovių, vaisių, dėl įsakymo, kuriuo sumažino maisto kiekius, nustatė, kad kamerinio tipo drausmės patalpose dienos metu yra išnešami čiužiniai, o socialinės reabilitacijos programos neveikia, jos tik formalios“ – tokie įvardinami akcijos tikslai.

Su susirinkusiais pakalbėti atėjo Teisingumo Ministras Elvinas Jankevičius, taip pat čia pasirodė ir Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis. Pastariesiems buvo įteiktas prašymas atšaukti nelogiškus įsakymus.

„Vitaminų nusipirkti negalima, maisto papildų nusipirkti negalima. Tai sadizmas. Kopūstą, sveriantį du kilogramus, nusiperki, viskas, nusipirkau, nieko daugiau negaliu nusipirkti“, – kalbėjo akcijoje dalyvavusi Ramutė Daktarienė, rankose laikydama plakatą „Europos žmogaus teisės antieuropietiškai Lietuvai negalioja“.

VIDEO: Akcija „Tylos minutė“ prieš nutarimą riboti nuteistųjų pirkinių kiekį

Šios akcijos metu reikalauta, kad ministras atšauktų savo, kaip aiškina dalyviai, nelogišką įsakymą, žalojantį jų artimųjų sveikatą, sudarantį sąlygas nuteistiesiems kreiptis į teismus dėl neturtinės žalos priteisimo, nes kitaip esą bus švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai.

„Iš svogūno padarytumėt naminę, gautumėt nobelio premiją, – ministrui į akis rėžė vienas akcijos dalyvis. – Manau, jus klaidina Kalėjimų departamentas, nes iš daržovių, dažniausiai tie, kas gyvena sveikuoliškai, jiems tai aktualu. Niekas nesako atšaukti viską, bet įneškit aiškumo.“

Neramumai įkalinimo įstaigose prasidėjo praėjusį antradienį, penktadienį bado streiką buvo paskelbę 200 nuteistųjų, pirmadienį jų skaičius išaugęs jau daugiau nei trigubai.

Daugiausia – 198 – protestuojančiųjų pirmadienį yra Pravieniškių pataisos namuose, Alytaus pataisos namuose bado akciją paskelbė 127, Marijampolės – 167, Vilniaus – 17, Kauno tardymo izoliatoriuje oficialiai bado akciją paskelbė aštuoni, Lukiškių tardymo izoliatoriuje – vienas nuteistasis.

„Pirmiausia jiems aiškinamos taisyklės, administracija kalbasi su jais, dirba aiškinamąjį darbą. Įstaigose Pravieniškėse, Marijampolėje ir Alytuje įvestos Bausmių vykdymo kodekso 119 straipsnio nuostatos: badaujantieji negali apsipirkinėti parduotuvėlėje, ribojami pasimatymai, laiškų siuntimas ir gavimas, paketų gavimas“, – BNS sakė KD atstovė Simona Banėnienė.

Prieš bado akciją paskelbusius nuteistuosius imtasi ir kitų represijų, jie negali naudotis telefonu, nutraukiamas renginių organizavimas.

Kalėjimų departamento atstovė taip pat informavo, kad pirmadienio rytą Alytaus pataisos namuose trys asmenys susižalojo dilbius – nuteistieji, suteikus medicininę pagalbą, grąžinti į įstaigą.

Nuteistųjų nepasitenkinimą sukėlę vidaus tvarkos taisyklių pakeitimai numato, kad kaliniams draudžiama turėti maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, taip pat tai, kad patalynė jiems išduodama tik „dienotvarkėje nustatytam miego laikui“, t. y. tik nakčiai.

Teisingumo ministro įsakymu pakeistose taisyklėse apribojami ir su savimi leidžiamų turėti vaisių ir daržovių (iki 2 kilogramų), sulčių ir kečupo pakuočių dydžiai (atitinkamai ne didesnės nei 0,5 l ir 0,2 l). Pareigūnai teigia, kad iš šių produktų nuteistieji gaminasi svaigalus.

Be kita ko, numatyta, kad iš nuteistojo paimti daiktai įstaigos sandėlyje saugomi ne ilgiau nei tris mėnesius ir tuomet perduodami nuteistojo artimiesiems (jei artimieji ar kiti asmenys nenurodyti, daiktai sunaikinami), daiktų svoris neturi viršyti 20 kilogramų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius