-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 16 /12:55

Baigėsi dar vienos nusikalstamos grupuotės karaliavimas – toliau triuškinami „kamuoliniai“

Pirmadienį Kauno apygardos prokurorai pranešė sudavę smūgį didelei nusikalstamo susivienijimo grupuotei – teismui jau perduota byla, susijusi su „kamuolinių“ gaujai priklausiusiu Klaidu Kanarsku. Grupuotė veikė ir Ispanijoje, kurioje rasta 100 kg kanapių. Kai kuriems gaujos dalyviams uždrausta atvykti į Ispaniją dešimtmečiui.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorė teismui su kaltinamuoju aktu perdavė nusikalstamo susivienijimo grupuotės bylą. Iš viso dėl labai sunkių nusikaltimų kaltinimai pareikšti septyniems asmenims.

Bylos duomenimis, 7 organizuotos grupės nariai, nuo 2019 metų pradžios iki 2021 metų lapkričio, veikdami nusikalstamo susivienijimo grupėje ir siekdami gauti neteisėtas pajamas, disponavo labai dideliais kiekiais narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis (kanapės, kokainas, ekstazi), šaunamaisiais ginklais bei labai dideliu kiekiu šaudmenų.

Įtariama, kad nusikalstamo susivienijimo nariai grupuotėje buvo pasiskirstę vaidmenimis, laikėsi labai aiškios hierarchijos ir ypatingų metodų, kad išlaikytų paslaptyje savo nelegalų veikimą ir grupuotės narius.

Taip veikdami sunkius ir labai sunkius nusikaltimus vykdė sistemingai ir pelningai apie trejus metus.

Tokių bylų reta

Kaip teigė konferencijoje dalyvavęs Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius, tokios bylos, susijusios su aukščiausio lygio nusikalstamu bendradarbiavimu, – itin retos, o ši dar susijusi ir su gerai žinoma „Kamuolinių“ gauja. Iš 3,5 tūkst. turimų ikiteisminių tyrimų, tokių – vos 3.

„Nusikalstamas susivienijimas – tai aukščio lygio bendrininkavimo forma. Džiugu, kad ši byla baigta dėl to, kad Marijampolės apskrities policija surinko pakankamai duomenų, jog byla būtų perduota teismui. Turėjome surinkti duomenis ir apie tai, kad bendrininkavę asmenys veikė vieninga tyčia – vystė narkotinių medžiagų neteisėtą apyvartą, buvo pasiskirstę vaidmenimis, turėjo tam tikrą hierarchinę struktūrą, turėjo vadovą, palaikė pastovų, tamprų ryšį.

Buvo šiame susivienijime ir specializacija, bendros lėšos, iš šių nusikalstamų veikų visi asmenys turėjo tam tikros naudos. Yra ir tarptautinis elementas – nusikalstamos veikos vykdytos ne tik Lietuvoje, bet ir Ispanijoje“, – pristatė D.Valkavičius.

Policijos departamento nuotr./Sulaikyti „kamuoliniai“
Policijos departamento nuotr./Sulaikyti „kamuoliniai“

Gresia iki gyvos galvos

Pasak Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės Nomedos Urbonavičienės, ikiteisminis tyrimas šioje byloje atliktas dėl nusikalstamo susivienijimo, vadovavimo jam, dėl neteisėto disponavimo labai dideliais kiekiais narkotinių bei psichotropinių medžiagų, dėl galimo neteisėto disponavimo labai dideliu šaudmenų kiekiu, valstybės tarnautojo sužalojimo – vieno iš įtariamųjų sulaikymo metu vienam policijos pareigūnui lūžo ranka (padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas).

Nusikaltėliams numatyta ir griežčiausia bausmė – laisvės atėmimas iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

Nusikalstamam susivienijimui, anot prokurorės, priklausė ne mažiau kaip 13 asmenų (tai Kauno ir Alytaus apskričių gyventojai). Jų amžius – nuo 22-ejų iki 48-erių metų.

Nusikalstama grupuotė veikė Alytaus, Marijampolės, Kauno apskrityse.

Visi įtariamieji anksčiau teisti ne kartą – ir dėl smurtinių nusikaltimų, ir dėl viešosios tvarkos pažeidimų ar disponavimo narkotikais.

6-iems iš 7-ių kaltinamųjų (šioje byloje jų figūruoja iš viso 7) skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimas. Likusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui suėmimas neskirtas, nes jis jau atlieka įkalinimo bausmę.

Dėl likusių sulaikytųjų ikiteisminiai tyrimai yra arba nutraukti, arba jie buvo atskirti – atliekami atskirai.

Susijęs su „kamuoliniais“

Vadovavo grupuotei du Kauno apskrities gyventojai.

Remiantis bylos duomenimis, nusikalstamą grupuotę įkūrė ir jai vadovavo teisėsaugai jau anksčiau žinomas K.K., kuriam padėjo A.K. (nurodymus kitiems nusikalstamo susivienijimo dalyviams duodavo iš Lietuvoje veikiančių įvairių įkalinimo įstaigų).

Kiti kaltinamieji – I.B., A.A., M.B., V.J., ir L.Š., buvo atsakingi už narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimą dideliais ir labai dideliais kiekiais, jų laikymą, perpakavimą į mažesnius kiekius (ne mažiau kaip pusę kilogramo ar kilogramą) bei jų pardavimą Kauno mieste bei apskrityje.

5 nariai narkotikus Kauno bei Marijampolės apskrityse platino mažais kiekiais.

Visi kaltinamieji dalyvaudavo grupuotės vadovo K.K. organizuotuose pasitarimuose, kurių metu buvo aptarinėjami bendri nusikalstamo susivienijimo planai ir konkretūs nusikaltimai, derinamos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pardavimo kainos.

Už nelegaliu būdu gautas pajamas buvo teikiama pagalba sulaikytiems, suimtiems ir nuteistiems nusikalstamo susivienijimo dalyviams, kitų asmenų, turinčių autoritetą kriminaliniame pasaulyje, parėmimui ir išlaikymui įkalinimo įstaigose, advokatų darbo apmokėjimui, taip pat nusikaltimams reikalingų įrankių ir priemonių, narkotinių ir psichotropinių medžiagų įgijimui.

Šiuose susirinkimuose buvo sprendžiami ir nesutarimai, nustatomos įtakos bei veiklos sferos su Kauno mieste, Lietuvoje bei užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis, sprendžiami kiti nusikalstamos veikos vykdymui svarbūs klausimai, taip užtikrinant nusikalstamos veikos tęstinumą.

Vienas iš nusikalstamo susivienijimo vadovų anksčiau priklausė „Aguoninių“ grupuotei, kuri vėliau transformavosi į „Kamuolinių“ grupuotę. Tai – Klaidas Kanarskas.

Prieš 20 metų jis buvo išteisintas rezonansinėje 18-metės kaunietės Vilmos Dadurkaitės išžaginimo ir nužudymo prie vieno V.Krėvės prospekto penkiaukščio – pakeliui iš darbo į netoliese esančius namus, byloje.

Jam pareikšti kaltinimai dėl dvylikos epizodų neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti (Baudžiamojo kodekso 260 str. 1 d. ir 2 d.), dėl dviejų epizodų neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu (BK 260 str. 3 d.) ir dėl vadovavimo nusikalstamam susivienijimui (BK 249 str. 3 d.).

A.K. pareikšti kaltinimai taip pat dėl 12 epizodų neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis bei dėl dviejų epizodų, susijusių su disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu.

Visiems kitiems bylos kaltinamiesiems pareikšti kaltinimai dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje bei dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Kaltinamajam I.B. pareikšti kaltinimai ir dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis bei dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui.

Ispanijoje rastas kanapių ūkis

Surinkta duomenų, jog dalį pinigų už surinktas narkotines medžiagas grupuotė skyrė kanapių laboratorijos Ispanijoje eksploatavimui, priežiūrai, fizinei apsaugai, pagalbininkų darbo apmokėjimui.

Surinkta duomenų, jog dalį pinigų už surinktas narkotines medžiagas grupuotė skyrė kanapių laboratorijos Ispanijoje eksploatavimui, priežiūrai, fizinei apsaugai, pagalbininkų darbo apmokėjimui. Su tuo buvo susiję ne mažiau kaip trys įtarimų sulaukę asmenys.

Paaiškėjo, kad kanapių ūkis buvo eksploatuojamas Alikantėje.

VIDEO: Kauno prokuratūra – apie su „kamuolinių“ gauja susijusios nusikalstamo susivienijimo grupuotės bylą

Dalis pinigų buvo skiriama ir socialiai pažeidžiamų žmonių gabenimui į Ispaniją, darbui kanapių plantacijose. Čia labai dideli užaugintų kanapių kiekiai buvo sveriami, pakuojami, presuojami, vakuumuojami ir pakuojami į dėžes po 10 kilogramų.

Vėliau buvo organizuojamas ir šių narkotinių medžiagų transportavimas – kvaišalai buvo vežami skirtingais automobiliais, pastaruosius lydėjo apsauga.

2021 metų kovo 30 dieną du grupuotės nariai buvo sulaikyti Ispanijoje (užklupti prižiūrintys kanapes), jie nuteisti dėl kanapių auginimo – skirti 3-eji metai nelaisvės.

Grupuotės nariai vėliau buvo deportuoti iš Ispanijos, uždraudžiant jiems į šalį atvykti ne mažiau 10 metų.

VIDEO: Suimta grupuotė, susijusi su „kamuoliniais“: įtariama, kad disponavo dideliu narkotikų ir šaudmenų kiekiu

Šios operacijos metu rasta 100 kg kanapių, kurių vertė – apie 1 mln. eurų. Laboratorija buvo įrengta privačioje valdoje.

Kanapių augintojai neturėjo Ispanijos elektros įmonės leidimo naudoti elektrą, tad įmonei buvo padaryta apie 50 tūkst. eurų žala – tiek buvo sunaudota elektros kanapių auginimui.

Dalis tyli

Kaip konferencijos metu teigė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Harimantas Poškevičius, šis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie narkotinių medžiagų tiekimą į Marijampolės apskritį ir jų platinimą joje.

„Vykdant tyrimą iš viso buvo sulaikyti 25 asmenys. Kai kuriems sulaikyti buvo pasitelkti „Aro“ pareigūnai. Atlikta daugiau nei 60 kratų Marijampolės ir Kauno apskrityse, Pravieniškių, Vilniaus pataisos kolonijoje bei Kauno tardymo izoliatoriuje. Kai kur kratos buvo atliktos po keletą kartų. Rasta narkotinių medžiagų – 9,5 kg kanapių, kurių vertė juodojoje rinkoje – apie 100 tūkst. eurų. Rasta ir apie 2,5 kg amfetamino, kurio vertė – apie 30 tūkst. eurų. Aptikta ir kokaino, ekstazi tablečių, kurių vertė – iki 10 tūkst. eurų“, – pristatė H.Poškevičius.

Sulaikymų ir kratų metu buvo rasti 3 koviniai ginklai bei 225 šaudmenys.

Kai kurie iš kaltinamųjų, anot Marijampolės apskrities policijos viršininko, turi didelę kriminalinę patirtį, naudojo konspiracinius metodus, todėl pareigūnams teko taikyti pačius naujausius ir inovatyviausius žvalgybinius tyrimo metodus. Kokius, H.Poškevičius neatskleidė.

Pasak teisėsaugos, dalis kaltinamųjų kaltės nepripažįsta, dalis – kaltės klausimo nekomentuoja: parodymų neduoda, nepasako, prisipažįsta kaltu ar ne.

Byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius