-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Balandžio 1-osios smūgiai kontrabandininkams: Medininkuose ir Šalčininkuose sulaikyti vilkikai

Iš viso rasta daugiau nei 300 tūkst. pakelių baltarusiškų rūkalų. Vieni jų buvo paslėpti po žuvies konservais, kiti – medžio pjuvenų plokštėse įrengtose slėptuvėse.
Šalčininkuose sulaikyta kontrabanda
Šalčininkuose sulaikytas vilkikas su kontrabanda / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Muitinės pareigūnai balandžio 1–osios rytą nepokštavo: Medininkuose ir Šalčininkuose vienas po kito buvo sulaikyti du krovininiai vilkikai, vežę beveik milijono eurų vertės cigarečių kontrabandą.

Apie 10 val. į Medininkų kelio postą vilkiku DAF atvažiavęs Rusijos pilietis N. S. muitininkams deklaravo į Rusijos Kaliningrado sritį vežantis žuvies konservų, šaldytos žuvies, taip pat džiovintų vaisių krovinį – iš viso beveik 8 tonas. Tačiau pareigūnams krovinys pasirodė įtartinas, mat tas pat pilietis vos prieš keletą dienų iš Rusijos Kaliningrado srities per Lietuvą į Rusiją išvežė kone identišką – žuvies konservų krovinį. Nuspręsta patikrinti, ar tie patys konservai nėra tiesiog vežiojami pirmyn ir atgal, kaip priedangos krovinys kontrabandai gabenti.

Patikrinus DAF mobiliąja rentgeno kontrolės sistema, paaiškėjo, kad puspriekabės šaldytuvo grindyse yra įrengta slėptuvė. Iš kurios muitininkai ištraukė 26 700 pakelių baltarusiškų cigarečių „Minsk“, „NZ Gold Compact“ ir „Credo“. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – daugiau nei 80 tūkst. eurų, pažymima Muitinės kriminalinės tarnybos atstovo ryšiams su visuomene Gedimino Kulikausko trečiadienį paviešintame pranešime.

Antrasis vilkikas, „Iveco“, kuriuo Baltarusijos pilietis Y. B. vežė į Lenkiją medžio drožlių plokščių krovinį, mobiliąja rentgeno kontrolės sistema buvo patikrintas Šalčininkų kelio poste. Muitininkams ne paslaptis, kad būtent medienos kroviniai būna vieni iš dažniausiai kontrabandininkų naudojami kaip priedanga nelegalių rūkalų gabenimui.

Patikrinus, paaiškėjo, kad nuojauta pareigūnų neapvylė ir šįsyk: plokščių vidurys buvo išpjautas ir jose įrengtos didžiulės slėptuvės. Tai vadinamieji „karstai“, su kuriais mūsų muitininkai susiduria nebe pirmą kartą. Pvz., 2018 m. gegužę kone identiškas krovinys buvo sulaikytas Vilniaus geležinkelio stotyje – medžio drožlių plokštėse įrengtose slaptavietėse tuomet gabenta 300 tūkst. pakelių cigarečių.

Šįkart Šalčininkų kelio posto muitininkai plokštėse aptiko apie 270 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių „NZ Gold“, kurių vertė – apie 800 tūkst. eurų.

Abu vairuotojai – tiek Medininkuose sulaikyto DAF vairuotojas, Rusijos pilietis N. S., tiek Šalčininkuose – baltarusis Y. B. buvo sulaikyti dviem paroms. Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) Vilniaus skyriuje abiem atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl kontrabandos. Tyrimus kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius