-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiškos malkos skleidė padidintą radiacijos foną

Medininkų punkte dirbantys pasieniečiai į Lietuvą neįleido baltarusio vairuojamo vilkiko, kuriuo iš iš kaimyninės šalies buvo gabenamas didesnį nei leistina radiacijos foną skleidžiantis malkų krovinys.
Malkos
Malkos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Sekmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai Medininkų punkte patikrino iš Baltarusijos atvykusį vilkiką „Volvo FH 4X2“ su puspriekabe. Vairuotojas – 57-erių Baltarusijos pilietis.

Transporto priemone su baltarusiškais numeriais buvo gabenamas skaldytų malkų krovinys. Siuntėjas – viena Baltarusijos įmonė, gavėjas – bendrovė Šveicarijoje.

Vilkikui su priekaba įvažiuojant į pasienio kontrolės punkto teritoriją, suveikė čia sumontuota VSAT stacionari jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo įranga. Ji parodė normą viršijantį radiacijos foną.
Vilkiką ir jo priekabą pasieniečiai pakartotinai patikrino nešiojamaisiais jonizuojančiosios spinduliuotės matavimo prietaisais. Nustatyta, kad malkų krovinys skleidžia 25 mikrorentgenų radiacinį foną. Leidžiama norma yra 20 mikrorentgenų.

Apie įtartiną krovinį pasieniečiai informavo Radiacinės saugos centro darbuotojus. Nuspręsta neleisti gabenti malkų per Lietuvos teritoriją. Tą pačią dieną vilkikas su priekaba grąžintas į Baltarusiją.
Iš viso 2011 m. pasieniečiai kontrolės punktuose nustatė 47 padidėjusios radiacijos atvejus. Dažniausiai leistiną normą viršijančią spinduliuotę skleidė gabenamos trąšos, pasitaikė ir radioaktyvių medienos krovinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius