Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Batsiuviu netapęs šiaulietis prekiavo rūkalų blokais: pelnas 3 Eur, bauda – 13 tūkst.

Šiaulių apygardos teismas (ŠAT) paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje 61 m. Henrikas Karpičius buvo kaltinamas neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis – kontrabandinėmis cigaretėmis. Teismo kaltu pripažintas vyras valstybei turės sumokėti piniginę baudą, pažymima ŠAT pranešime.
Lavoriškėse sulaikyta kontrabanda
Asociatyvi iliustracija / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.

Kaip nustatė bylą išnagrinėjęs teismas, anksčiau neteistas H.Karpičius laikotarpiu nuo 2021 m. pavasario iki 2021 m. gruodžio mėnesio, ikiteisminio tyrimo metu tiksliai nenustatytu laiku, prie garažų, esančių Šiauliuose, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje, iš ikiteisminio tyrimo metu nenustatyto asmens, vardu Algis, periodiškai neteisėtai įgijo akcizais apmokestinamų prekių – mažiausiai 5026 pakelius cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos specialiais ženklais – banderolėmis.

Bendra šių kontrabandinių prekių vertė, įskaitant sumokėti privalomus mokesčius – beveik 18 000 eurų.

Įvairių pavadinimų –„Fest“, „Winston Blue“, „Minsk Capital“, „Prince Rich“ ir kitokių cigarečių – kaltinamasis laikė įvairiuose garažuose, savo ir sugyventinės, kuri apie akcizines prekes nieko nežinojusi, butuose.

Šiaulietis su 100 pakelių cigarečių „Winston Blue“, kurias nešėsi kuprinėje, policijos pareigūnų buvo sulaikytas šių metų sausio 12-ąją, apie vidurdienį. Policijos darbuotojų paklaustas ką neša kuprinėje, iš karto pasakė, kad neša cigaretes. Vyras pats pareigūnams nurodė garažą, butus, kuriuose ir slėpė kontrabandą.

Teisiamajame posėdyje H.Karpičius prisipažino kaltu visiškai. Šiaulietis papasakojo, kad buvo įgijęs avalynės užtraukėjo (batsiuvio) specialybę, tačiau, jo teigimu, pagal įgytą specialybę darbo neturėjo, todėl dirbo įvairius darbus. Paskutiniu metu dirbo kiemsargiu Šiaulių geležinkelio stotyje. Ten, kaltinamojo žodžiais, matė, kad žmonės prekiauja cigaretėmis, todėl ir jis nutarė jų įsigyti.

Cigaretes pirkdavo blokais, mokėdavo po 15 eurų už cigarečių bloką. Kaltinamojo teigimu, kontrabandinės cigaretės buvo su baltarusiškomis banderolėmis. Jas vyras pardavinėdavęs blokais ir gaudavo iki 3 eurų pelno nuo parduoto cigarečių bloko.

Anot kaltinamojo Henriko, pažįstamas Jonas jį supažindino su Algiu. Ši pažintis šiauliečiui atsirūgo teisme.

H.Karpičius sakė, kad cigaretes iš pradžių pardavinėdavo pažįstamiems asmenims, o vėliau ir nepažįstamiems. 2021 m. pavasarį, dėl sveikatos būklės, H.Karpičius turėjęs išeiti iš darbo. Dirbant garaže, anot kaltinamojo, pažįstamas Jonas jį supažindino su kitu vyru – Algiu, kuris prekiavo cigaretėmis.

H.Karpičius teigė, kad kontrabandines cigaretes pirkdavęs iš santaupų, pasiskolintų pinigų, o taip pat iš gauto pelno už jau realizuotas cigaretes. Iki sulaikymo buvo realizavęs kelis šimtus cigarečių blokų. Cigaretes H.Karpičius pardavinėjo neilgai, nes nutarė jas kaupti, tikėdamasis, kad vėliau galės parduoti brangiau.
Byla išnagrinėta sutrumpinta įrodymų tyrimo tvarka.

H.Karpičiaus prisipažinimą, nuoširdų gailėjimąsi, teismas pripažino jo atsakomybę lengvinančia aplinkybe. Už padarytą nusikaltimą teismas vyriškį pripažino kaltu ir paskyrė jam vienu trečdaliu sumažintą galutinę bausmę – 13 200 eurų dydžio baudą, kuri turės būti sumokėta per penkerius metus nuo šio teismo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Nuosprendžiui įsiteisėjus, cigaretės turės būti sunaikintos.
Šis nuosprendis yra neįsiteisėjęs ir gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius