TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baudžiamąja byla tapęs 15min tyrimas K.Brazauskienės sūnui baigėsi teistumu ir bauda

2017 metų pavasarį 15min paskelbė tyrimą apie Kristinos Brazauskienės sūnaus Ernesto Butrimo nekilnojamąjį turtą Floridoje. Šis tyrimas sudomino teisėsaugą, pareigūnai 15min surinktą medžiagą sudėjo į baudžiamąją bylą ir pateikė verslininkui kaltinimus dėl mokesčių slėpimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme priimtas E.Butrimui nepalankus nuosprendis: jis kaltas dėl visų jam inkriminuotų nusikaltimų.
Ernestas Butrimas
Ernestas Butrimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Istorija prasidėjo dar 2010 metais, kai E.Butrimo vadovaujama įmonė „Draugystės“ viešbutis už 220 tūkst. dolerių įsigijo prabangią rezidenciją Floridoje.

2016 metais šis turtas pelningai parduotas, už jį gauta 420 tūkst. dolerių.

15min išsiaiškino, kad pirkimo ir pardavimo sandoriai nebuvo įtraukti į įmonės buhalterinę apskaitą. Finansiniuose dokumentuose daugelį metų tvirtinta: „įmonė savo nekilnojamojo turto neturi“.

„Pirmąkart girdžiu“, – sakė E.Butrimas, kai 2017 metais išgirdo 15min žurnalisto klausimą apie Majamio rezidenciją.

Prispaustas įrodymų ir supažindintas su dokumentais, kur galima rasti paties E.Butrimo parašą, patvirtintą notaro, verslininkas laikėsi versijos: visa tai – klastotės ir jis nieko bendro su istorija neturi.

„Kažkoks falsifikatas, musėt. Vėl koksai nors... eilinė antis ar kažkoks noras sukurti kažkokią sensaciją. Eilinę“, – tvirtino E.Butrimas.

Teisme versija pasikeitė

Istorijai iš 15min portalo persikėlus į teismo salę, E.Butrimo versija pasikeitė: apie sandorį jis išties žinojo, tačiau niekas piktybiškai jo slėpti nenorėjo, esą buhalterijoje įsivėlė klaida.

Pripažinęs klaidą jis neva atlygino žalą valstybei: savo valia pervedė 10 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių. Visgi kaltinamajame akte nurodoma 4 kartus didesnė nesumokėtų mokesčių suma.

Teisme E.Butrimo įmonės buhalterė pateikė įdomią versiją: už nekilnojamąjį turtą Floridoje sumokėti pinigai esą net nepriklausė „Draugystės“ viešbučiui.

„Vadovas paaiškino, kad tai už jo parduotą turtą, gal nebuvo konkrečiai, kad už turtą parduotą, bet buvo sakyta, kad čia ne įmonės lėšos“, – teisme aiškino pavedimą įvykdžiusi įmonės buhalterė ir klausiama, kodėl nesigilino, atsakė: „Nebūtinai aš turiu gilintis į vadovo sprendimus. Stengiausi atsiriboti nuo vadovo asmeniškumų ir darbinių dalykų.“

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Valerijus Laušas nusprendė, kad E.Butrimas kaltas tiek dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo (BK 222 str.), tiek ir dėl neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo siekiant išvengti mokesčių (BK 220 str.).

Už šiuos nusikaltimus verslininkui skirta 250 MGL arba 9415 eurų bauda. Šis nuosprendis dar neįsigaliojo. E.Butrimas su juo kategoriškai nesutinka ir per artimiausias 20 dienų žada apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius