-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiai Vilniaus apygardos teismo finansininkei pareikšti įtarimai, teisme atliekamas auditas

Dėl galimo pinigų pasisavinimo Vilniaus apygardos prokuratūra pareiškė įtarimus buvusiai Vilniaus apygardos teismo finansininkei.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

„Ikiteisminis tyrimas vyksta, atliekami procesiniai veiksmai, prokuroras jų nedetalizuoja. Įtarimas pareikštas pagal Baudžiamojo kodekso 183 straipsnio 1 dalį – dėl galimo turto pasisavinimo“, – BNS penktadienį sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiojo specialistė Rita Stundienė.

Įtariamajai paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Buvusi finansininkė yra kol kas vienintelė įtariamoji byloje.

Vasario viduryje Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, kai po ataskaitų sudarymo Vilniaus apygardos teismo sąskaitoje buvo pasigesta per 20 tūkst. litų. Šie pinigai buvo skirti darbuotojų algoms, o jų pasisavinimu teismo vadovybė iš karto įtarė buvusią finansininkę.

Dėl teismo buhalterinėje apskaitoje rastų neatitikimų į prokuratūrą kreipėsi Vilniaus apygardos teismo pirmininkas Vytautas Zelianka, kai jo vadovaujamo teismo Finansų skyriaus darbuotojai, rengdami eilines ataskaitas metines už 2012 metus, aptiko duomenų, kurie preliminariai leido teigti, kad anksčiau dirbusi Finansų skyriaus darbuotoja yra pasisavinusi pinigų.

Pasak jo, pasisavinta suma nuo 2012 metų pradžios iki spalio – daugiau nei 20 tūkst. litų. Pirminiais duomenimis, darbuotoja pinigus pervesdavo į savo sąskaitą.

V.Zelianka penktadienį BNS patvirtino, kad prokuratūroje liudytoja buvo apklausta dabartinė teismo finansininkė, kuri ir aptiko pinigų trūkumą.

„Pas mus auditas atliekamas, Nacionalinė teismų administracija atsiuntė auditorių, jis prieš keletą dienų pradėjo darbą. Planuoja dirbti, jeigu teisingai supratau, iki gegužės 9 dienos“, – BNS sakė Vilniaus apygardos teismo vadovas.

Dabar tiriamas trejų metų – 2010, 2011 ir 2012 metų laikotarpis. Ankstenių metų laikotarpius yra tikrinusi Valstybės kontrolė ir Nacionalinės teismų administracijos Audito skyrius – jie vyko 2008 ir 2009 metais. Tų tikrinimų metu jokių finansinių trūkumų neaptikta.

„Audito žvilgsnis yra truputį kitoks – čia ne kokia finansinė revizija, auditas, kuris apskritai žiūri į organizavimo klausimus, veiklos efektyvumą, kontrolės efektyvumą. Čia yra auditas, pabrėžiu, bet ne finansinis patikrinimas. (..) Mes patys ir paprašėme, kad auditas būtų atliktas “, – BNS sakė V.Zelianka.

V.Zelianka sakė, kad kalbėjosi su buvusia teismo finansininke.

„Ką aš jus galiu pasakyti apie tai – nežinau, kaip bus. Vyksta ikiteisminis tyrimas, teoriškai įmanoma, kad čia kokia nors klaida. Tam ir tyrimas“, – sakė apygardos teismo pirmininkas.

Pasak V.Zeliankos, pinigų pasisavinimu įtariama moteris iš darbo išėjo savo noru, kai vyko Finansų skyriaus reorganizavimas. Dabar teisme dirba visiškai naujai suformuotas Finansų skyrius.

Vilniaus apygardos teismo metinis biudžetas siekia apie 10 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius