Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam Šiaulių policininkui gali tekti atlyginti žalą dėl nepagrįstai kalėjusios šiaulietės

Teisingumo ministerija ir Generalinė prokuratūra mano, kad šiaulietis Tatjanos Malinauskienės byloje dėl nepagrįsto nuteisimo narkotikų byloje turi būti įtrauktas ir buvęs Šiaulių apskrities vyriausiojo Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo biuro 4-ojo skyriaus, kovojančio su narkotikų prekeiviais, viršininkas Tomas Ruchtinas.
Tomas Ruchtinas
Tomas Ruchtinas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip Vilniaus miesto apylinkės teisme ketvirtadienį teigė Generalinės prokuratūros atstovė, dėl T.Ruchtino galbūt neteisėtų veiksmų Policijos departamentas atlieka ikiteisminį tyrimą.

Už teisėsaugos pareigūnų padarytą žalą atsako valstybė, tačiau, jeigu paaiškėja, kad žala buvo padaryta tyčiniais pareigūnų veiksmais, žala vėliau gali būti išieškota iš nusikalstamai veikusių pareigūnų.

„Ši situacija prasidėjo nuo Tomo Ruchtino veiksmų, jam pareikšti įtarimai dėl eilės tyčinių pareiginių nusikaltimų, ateityje jis gali būti nuteistas, valstybė įgis atgręžtinio reikalavimo teisę, prašoma trečiuoju suinteresuotu asmeniu be savarankiškų reikalavimų įtraukti Tomą Ruchtiną“, – teismo posėdyje sakė Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Irma Zaikienė.

Teismas nutartimi nuspręs, ar tenkinti šį prašymą. Bylos nagrinėjimas kol kas atidėtas be datos.

T.Malinauskienė iš valstybės prašo jai priteisti 100 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo. Tiek moteris, tiek jos sutuoktinis 2013 metais buvo nuteisti pagal melagingus įslaptinto liudytojo parodymus. Vėliau buvo skelbiama, kad melagingai liudyti įslaptintą liudytoją įkalbėjo policija, o melagingai liudijęs vyras dar galėjo gauti atlygį.

Dėl prekybos narkotikais buvo nuteisti sutuoktiniai iš Šiaulių – T.Malinauskienė ir Ričardas Malinauskas. Jie anksčiau vartojo narkotikus, tačiau yra atsisakę šios priklausomybės. Abu ne kartą buvo teisti už narkotikų vartojimą, smulkias vagystes, teistumai išnykę daugiau kaip prieš dešimt metų.

Malinauskai dar kartą buvo nuteisti dėl prekybos narkotinėmis medžiagomis remiantis įslaptinto liudytojo parodymais. Moteriai skirta 3 metų ir 3 mėnesių, vyrui – 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Paaiškėjo, kad melagingai liudyti jo paprašė dabar jau buvęs Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus, kovojančio su narkotikų prekeiviais, viršininkas T.Ruchtinas.

Tuo metu laikinai generalinio prokuroro pareigas ėjęs Darius Raulušaitis kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį nuteistiems šiauliečiams. Teismas patenkino prašymą.

Buvęs Šiaulių apskrities Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos skyriaus viršininkas šiuo metu kartu su dar 17 asmenų dabar teisiamas Panevėžio apygardos teisme. Iš 18 kaltinamųjų – 14 yra buvę policininkai.

Pareigūnai kaltinamai veikę kaip nusikalstamas susivienijimas, tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje.

Pareigūnai kaltinamai veikę kaip nusikalstamas susivienijimas, tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje. Byloje jiems pareikšt įtarimai, kad jie pagrobė ir pasisavino svetimą turtą, kyšininkavo papirkdami valstybės tarnautojus, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir viršijo įgaliojimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavino įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavo, suklastojo dokumentus, davė melagingus parodymus, melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą ir suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.

Per ikiteisminį tyrimą surinktais duomenimis, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, policininkai piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

2012 metų pavasarį Šiaulių ir Kauno apskrities komisariatuose pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl kokaino, rasto Kaune, Šiauliuose ir kitose Lietuvos vietovėse esančiose parduotuvėse, kaltinamieji pasisavino 4 paketus kokaino, kuriuose buvo ne mažiau kaip 2,4 kilogramo narkotikų, ir jo dalį realizavo.

Nusikaltimus vykdę policijos pareigūnai už keliolikos tūkstančių litų kyšį kaltinami paleidę sulaikytą įtariamąjį.

T.Ruchtinas anksčiau yra pelnęs policijos Metų seklio apdovanojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius