Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 13 /16:45

Dzūkas teisme neigė padaręs žalos per riaušes prie Seimo: „Spyriau į skydus. Galiu juos restauruoti!“

Riaušių prie Seimo byloje – popietės posėdžio iššūkiai bei sunkumai.
Mitinguotojai būruojasi šalia Seimo
Asociatyvi iliustracija: skydais ginkluotos pajėgos šalia Seimo. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„14.30 val. man reikia pas daktarą, galit mane paleisti?“, – dėmesio pareikalavo kaltinamasis Antanas Kandrotas-Celofanas.

„Galima tai daryti ne posėdžio dieną?“, – aiškintis bandė teisėjas.

„Man paskyrė tą laiką daktaras“, – kontrargumentavo Celofanas.
Teisėjai paprašė jo sėsti į vietą, nes dar ne pusė trijų.

Taip klampiai ir nervingai trečiadienio popietę vyksta darbas Vilniaus miesto apylinkės teisme, bandančiame nagrinėti 87 asmenims pareikštus kaltinimus dėl garsiųjų riaušių prie Seimo rūmų.

Teismas vieno kaltinamojo paprašė pasiaiškinti, kodėl savavališkai išėjo iš praėjusio posėdžio: po pietų nebegrįžo į salę.

„Kad čia vyksta visokios nesąmonės, ko man čia sėdėti?“ – atšovė kaltinamasis.

„Nereikėjo eiti ten, dėl ko dabar vyksta ši byla, nereikėtų ir dabar čia sėdėti“, – replikavo teisėjas.

Savo ruožtu kaltinamasis pridūrė, jog nemato problemos sumokėti už pasišalinimą iš teismo jam paskirtą piniginę baudą.

Teismas atsakė ir A.Kandrotui: jo prašymas netenkinamas, kartu su siūlymu ateityje derinti vizitus pas gydytojus pagal iš anksto numatytą posėdžių grafiką.

Vis dėlto po maždaug 20 minučių „procesinio chaoso“ teismui rugsėjo 13-ąją pagaliau pavyko pradėti konstruktyvų darbą. Kolegija paprašė perskaityti kaltinamąjį aktą tų trijų kaltinamųjų atžvilgiu, kurie iki šiol šiame teisme nedalyvavo.

Kaltinimai kovotojui A.Misiūnui

Tarp jų buvo ir žinomas sportininkas, kovotojas Arnoldas Misiūnas.

„Būdamas šalia Lietuvos Respublikos Seimo rūmų, išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti ir niokoti turtą, smurtavo ir niokojo turtą. Ne mažiau kaip tris kartus metė akmenis į pareigūnus, jų automobilius ir Seimo rūmus, tuo šiurkščiai pažeisdamas viešąją tvarką,“ – taip prokuratūra formuluoja kovotojui skirtus kaltinimus.

„Iš dalies“, – į klausimą, ar pripažįsta kaltę, atsakė A.Misiūnas.

Argumentų apie darbą ir 4 vaikus neišgirdo

Tuo metu kaltinamoji Erika A. išreiškė kitokią poziciją: „Nepripažįstu, visiškai.“

Pasinaudodama proga, ši kaltinamoji pateikė prašymą leisti jai dalyvauti procese nuotoliniu būdu. Motyvavo tuo, kad viena augina keturis vaikus ir dar dirba. Tačiau teisėjai atsakė, kad darbas ir vaikų auginimas būtų priežastis nesilankyti teismo salėje daugeliui asmenų – tai nėra išskirtinė aplinkybė, galinti lemti privilegijas.

„Aš neseniai dirbti pradėjau. Jei nevaikščiosiu į darbą, mane atleis“, – argumentavo daugiavaikė mama.

„Teismo šaukimas atleidžia nuo visų darbų“, – atsakė teisėjas ir jos prašymą atmetė.

„Bet aš prašau jūsų nuotolinio. Aš neturiu tiek pinigų, kad kaskart galėčiau važinėti“, – dar vieno argumento griebėsi kaltinamoji. Tačiau teismo požiūrio tai nepakeitė.

„Mano ginamasis A.Misiūnas prašo jį išleisti trečią valandą, nes turi paimti vaikus iš darželio. Klaipėdoje“, – į teismą kreipėsi dar vienas advokatas.

Parodymus teismui sutiko duoti kaltinamasis Rolandas Strež. „Nesusilaikiau, spyriau 4 kartus į pareigūnų skydus. Viskas, baigta“, – pareiškė kaltinamasis, pripažinęs jam pareikštus kaltinimus.

Jo apklausos metu sumaištis kilo paaiškėjus, kad vyras turi du gynėjus. Kaltinamajam paskirta valdiška advokatė lanko posėdžius, o šiandieną teisme pasirodė ir teisininkas, kurį R.Strež pasisamdė privačiai. Tad valstybės garantuojamos pagalbos gynėjai teko padėkoti už darbą.

Vienas advokatų staiga pastebėjo, kad termometras salėje šiuo metu rodo 29 laipsnius šilumos pagal Celsijų. Teismas paskelbė pusvalandžio pertrauką.

„Galėčiau restauruoti aš tuos skydus“

Po pertraukos buvo tęsiama kaltinamojo R.Strež apklausa.

„Nuo dujų nieko nemačiau gal dvi valandas“, – minėjo kaltinamasis. Jis dar pridūrė, kaip pasijautė: „Prarandi regėjimą ir lauki smūgių.“

Jo paties advokatas uždavė klausimą, ar vyras mano padaręs savo veiksmais prie Seimo kokią nors žalą.

„Aš nemanau. Nebent skydui. Bet galėčiau restauruoti aš tuos skydus“, – pasisiūlė teisiamuoju tapęs dzūkas.

Metė bent 7 skaldos gabalus

„Manau, kad emociškai palūžau. Kai visa minia tą darė, aš irgi padariau tą patį. Dėl to gailiuosi“, – teisme atgailavo vienas kaltinamųjų.

Dainius Sobčukas sutiko, kad padarė žalos savo veiksmais: anot kaltinamojo akto, šis kaltinamasis metė į pareigūnus mažiausiai 7 skaldos gabalus.

Su pareikštu ieškiniu jis teigė sutinkantis: vyras netgi prasitarė jau padaręs kelis pavedimus, kad bent iš dalies atlygintų žalą. Tiesa, kaltinamasis negalėjo patikslinti, į tokias tiksliai sąskaitas pervedė savo pinigus. Galimai tai įstaigos, pareiškusios byloje civilinius ieškinius.

Pavakarę teismas paskelbė dar vieną pertrauką: buvo vėdinama salė, proceso dalyviai turėjo progą atsikvėpti. Po atokvėpio buvo tęsiamos kaltinamųjų apklausos, kolegija nusprendė dirbti iki pat formalios teismo darbo dienos pabaigos.

„Pasidaviau provokacijai ir mečiau tuos kelis akmenis. Čia labiau kvailystė nei kaltė“, – pareiškė dar vienas apklaustas kaltinamasis.

Provokatoriais jis vadino valdžios atstovus, kurie „davė įsakymą“ ir pasirūpino paversti taikų mitingą baudžiamąja riaušininkų byla.

Jis pripažino, kad dalyvavo ne tik vakariniame Seimo šturme, bet ir dienos renginyje, kurį vadino taikiu mitingu. Prokuroras kaltinamojo teiravosi, ar dienos metu prie Seimo jis matė kartuves, juodus dūmus: ką šie atributai simbolizavo ir ar tikrai tai „taikaus mitingo“ dvasia?

„Neatsimenu“, – nedaugžodžiavo kaltinamasis, tuo pačiu šmaikštavęs: esą gaila, kad iš tiesų kartuvės liko nepanaudotos. Šį pašmaikštavimą teismo salėje kaltinamieji įvertino juoku.

Prieš pat 17 val. teismas bandė skelbti posėdžio pertrauką iki rugsėjo 20 d.

Tačiau vienas kaltinamųjų pareiškė norintis nušalinti savąjį advokatą.

Motyvas: gynėjas esą neatstovauja jo interesams, konkrečiai, neapskundė jam skirtos teismo nuobaudos (o kitų kaltinamųjų advokatai tai padarė ir nuobaudos buvo atšauktos).

Jau po 17.00 val. prasidėjo šio nušalinimo svarstymas, teismas teiravosi visų proceso dalyvių nuomonės.

Jas išklausę, kolegos nariai paskelbė trumpą pertrauką, kad surengtų pasitarimą čia pat, teismo salėje.

Verdiktas toks: nutarta kaltinamojo žodinio pareiškimo dėl gynėjo nušalinimo netenkinti. Taip pat kaltinamajam priminta teisė susirasti asmeninį advokatą, samdytis jį privačiai.

„Šios dienos posėdį baigiame, viso geriausio visiems“, – pagaliau darbą baigė teisėjų kolegijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius