Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 02 /11:55

Teisme liudijo nužudyto D.Bugavičiaus mylimoji V.Jakutienė: „Su tuo gyvenu kiekvieną dieną“

Pirmadienį Kauno apygardos teisme pratęstas prieš ketverius metus įvykusio „agurkinio“ Deimanto Bugavičiaus nužudymo bylos nagrinėjimas. Prieš teisėjų kolegiją vėl stojo kaltinamųjų trijulė: du estai Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi bei kaunietis Ričardas Baika. Byloje pradėtas įrodymų tyrimas – paviešintas kaltinamasis aktas. Pradėta nukentėjusiųjų apklausa. Parodymus davė tuometė nužudytojo mylimoji Vita Jakutienė.
Vita Jakutienė
Vita Jakutienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gruodžio 2 dieną paskelbta įrodymų tyrimo šioje byloje pradžia. Paviešinta kaltinamojo akto, kuris – itin didelės apimties, esmė.

Su „Agurkinių“ grupuote siejamo D.Bugavičiaus nužudymas įvykdytas 2015 metų vėlų lapkričio 7-osios vakarą.

Šiam nužudymui ruoštis pradėta dar 2015 metų rugsėjo mėnesį. Anksčiau neteistas, bet teisėsaugai puikiai žinomas ir su organizuotu nusikalstamumu siejamas Ričardas Baika sulaukė prašymo padėti iš Estijos atvykstantiems samdomiems žudikams. Nužudymą jis įgyvendino norėdamas praturtėti ir įgyti viršesnių už jį nusikaltėlių palankumą.

R.Baika pradėjo „darbą“. Įtariama, kad jis sumontavo sekimo įrangą D.Bugavičiaus „Mercedes“, parūpino telefonus ir ryšio priemones.

Atvykusiai įtariamų žudikų trijulei R.Baika esą parūpino gyvenamąją vietą Kaune, juos pasitiko ir padėjo pasiruošti.

Iš Ispanijos pasiekė ir siunta su specialiais drabužiais, chemikalais pėdsakams naikinti ir optinis taikiklis. Ginklai ir šaudmenys tiesiog kuprinėje atkeliavo autobusu iš Estijos.

Spruko vogtu automobiliu

Manoma, kad R.Baika žudikams parūpino ir automobilį – Prancūzijoje vogtą „Renault Megane“.

Juo H.E.Ehvertas ir A.Grabbi spruko iš nusikaltimo vietos, tačiau toli nevažiavo. Praėjus vos keliolikai minučių po nužudymo pranešta apie Šėtos gatvėje atvira liepsna degantį automobilį.

Teisėsauga netruko susieti nužudymą ir už 3 kilometrų sudegintą „Renault Megane“.

Už padegimą taip pat teks atsakyti, teisėsauga pateikė kaltinimus dėl turto sugadinimo visuotinai pavojingu būdu.

Manoma, kad tada abu estai sėdo į skirtingus automobilius ir nieko nedelsdami nurūko į Ispaniją.

Paviešinus kaltinamojo akto esmę, teisėjų kolegija paklausė kaltinamųjų, ar jie suprato, kuo yra kaltinami, ir ar pripažįsta savo kaltę.

„Visiškai neprisipažįstu. Parodymus duosiu, kai bus apklausti visi“, – atsakė R.Baika.

Su kaltinimais nesutiko ir H.E.Ehvertas bei A.Grabbi. Jie taip pat duos parodymus po visų bylos dalyvių apklausų.

Paaiškino, kodėl nepareiškė ieškinio

Pereita prie nukentėjusiųjų, kurių byloje yra keturi, apklausų.

Pirmasis apklaustas nužudyto D.Bugavičiaus tėvas R.Bugavičius. Jis liudijo, kad tą lemtingąją naktį jam paskambino antrasis sūnus ir pasakė, kad nužudytas brolis. Nužudymas įvykdytas apie vidurnaktį, o jis skambučio sulaukė apie 3 valandą nakties. Pastarąjį kartą jis Deimantą matė savaitę prieš nužudymą. Apie savo veiklą su tėvu nekalbėjo, buvo gana uždaras.

Nužudytojo tėvas: „Ieškinys neprikels mano sūnaus. Tai nėra mano pasipelnymo objektas.“

„Vadovaujuosi savo moraliniais įsitikinimais. Ieškinys neprikels mano sūnaus. Tai nėra mano pasipelnymo objektas. Tikiuosi, kad žudikai bus nubausti maksimaliai. Tikiuosi, kad ištirsite šią bylą“, – teisėjų paklaustas, kodėl vienintelis iš nukentėjusiųjų nepareiškė civilinio ieškinio, atsakė nukentėjusysis R.Bugavičius, patikinęs, kad nežinojo, kuo vertėsi jo sūnus.

Paklaustas, ar tėvas žinojo apie sūnaus santykius su V.Jakutiene, jis atsakė: „Buvau tik apie tai girdėjęs. Kad nieko rimto. Tačiau nė karto kartu jų nemačiau.“

Nuo 2010 m. D.Bugavičiaus tėvai gyveno atskirai.

Gynyba paklausė, ar jis žinojo, iš kur atkeliauja sūnaus pajamos, R.Bugavičius atšovė, kad nebuvo vaiko buhalteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno apygardos teisme

Pinigus skirtų sergantiems vaikams

Apklausiamas nužudytojo brolis D.Bugavičius tikino su broliu paskutinį kartą susitikęs dar nužudymo dieną – kartu vakarieniavo. Jis taip pat nežinojo, kuo vertėsi brolis, nežinojo ir apie buvusią „Olialia“ mergaitę, grupės „Naujos pupytės“ narę Vitą Jakutienę. Tad teismui kilo klausimų dėl to, ar broliai buvo artimi.

„Negali įvertinti žmogaus gyvybės. Nei milijonu. Taip, brolio priteisti pinigai neprikels, bet jei bus priteisti, padės sergantiems vaikams. Ar vaikų namams“, – paprašytas pagrįsti savo pateiktą civilinį ieškinį, atsakė nukentėjusysis D.Bugavičius

Nusikaltimo padarymo naktį jis buvo nuvykęs į įvykio vietą, matė sušaudytą brolio mašinos priekį. Apie tai, kad brolis nužudytas, jam pranešė draugas. Kaip šis sužinojo apie nusikaltimą, D.Bugavičius atsakyti negalėjo.

Gynyba paklausė, ar nukentėjusysis žinojo, už ką buvo nuteistas jo brolis (nužudytasis D.Bugavičius prieš užpuolimą neseniai buvo paleistas į laisvę – aut. past.) ir apie kalėjime kilusį konfliktą, aukos brolis atsakė neigiamai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vita Jakutienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vita Jakutienė

A.Grabbi uždavė nukentėjusiajam D.Bugavičiui klausimą, ar šis yra su broliu dalyvavęs nusikalstamoje veikloje. Nukentėjusysis atsakė, kad ne.

Nužudytojo mama prakalbo apie įtartinus asmenis

Teisme liudijusi nužudytojo motina A.Bugavičienė paaiškino, kad apie nužudymą irgi sužinojo iš savo sūnaus. Nuvykusi į įvykio vietą, D.Bugavičiaus kūno ji jau nepamatė – jis buvo išvežtas. Pasak nukentėjusiosios, sūnus iš įkalinimo įstaigos išėjo 2014 m. gruodį. Iš pradžių užsiregistravo Darbo biržoje, vėliau vertėsi pagal verslo liudijimą – prekiavo drabužiais. Apie santykius su V.Jakutiene ji tikina žinojusi.

Pasak nukentėjusiosios, sūnus iš įkalinimo įstaigos išėjo 2014 m. gruodį, vertėsi pagal verslo liudijimą – prekiavo drabužiais.

„Sūnaus neprižadinsite. Už suteiktą skausmą, toks, kokį suteikė, tai dar yra per maži pinigai. Nė vienas nesuteikė teisės žudyti mano sūnaus. Kas jiems suteikė teisę imti ir žudyti?“, – emocingai apie savo pareikštą civilinį ieškinį kalbėjo motina.

2015 metų rugsėjo mėnesį ji matė vaikštančius aplink namus įtartinus asmenis.

„Tuomet paskambinau Deimantui ir pasakiau apie juos. Stovėjo vienas viename kampe, kitas kitame. Neaišku, ką veikė. Deimantas man pasakė: „Mama, nusiramink, neprisigalvok“. Tie žmonės buvo su sportiniais treningais ir kepurėm su snapukais. Jie buvo jauni“, – teigė nukentėjusioji A.Bugavičienė, paaiškinusi, kad automobilį, kurį suvarpė žudikų kulkos, D.Bugavičiui nupirko šeima.

Kaltinamasis H.E.Ehvertas paklausė, kodėl ji apie tai anksčiau neužsiminė, ši atsakė, kad tik vėliau prisiminė.

V.Jakutienė: „Su tuo gyvenu kiekvieną dieną“

Parodymus davė ir įvykio vietoje šalia D.Bugavičiaus buvusi V.Jakutienė.

„Sunku prisiminti įvykius prieš ketverius metus. Su tuo gyvenu kiekvieną dieną. Parodymai duoti ne kartą.

Tą naktį įvažiavome į savo namų kiemą. Prieš tai žaidėme boulingą, užvažiavome pas draugą, bet jo nebuvo namuose. Kai grįžome, buvo likusius kelios minutės iki vidurnakčio. Prie užkardo matėme automobilį ne lietuviškais numeriais. Nemačiau, kiek yra asmenų. Iš keleivio pusės išlipo asmuo su ginklu, tad tikrai kažkas vairavo dar kitas. Išlipęs iš automobilio asmuo buvo maždaug 1,8 metro ūgio, sportiško sudėjimo, sportiškai apsirengęs. Kiek atsimenu, su gobtuvu, šaliku buvo prisidengęs apatinę veido dalį“, – liudijo V.Jakutienė.

Anot jos, šūviai buvo pavieniai, o ne visa serija iš karto. Šaudyta per priekinį stiklą.

„Buvau prisnūdusi ant Deimanto peties, nes buvau nuvargusi. Pakėliau galvą, – žudikas ištiesęs ranką ginklą laiko. Išgirdau šūvį. Priėjo, vėl šovė. Po antro šūvio gal pasilenkiau, bet tos vizualizacijos, ką mačiau iki tol, niekad neužmiršiu gyvenime“, – toliau pasakojo V.Jakutienė.

Paklausta, ar jau pirma kulka pataikė į D.Bugavičių, ji negalėjo atsakyti.

„Sakiau Deimantui: „Spausk gazą, varom iš čia“. Bet jis nebereagavo“, – teigė nukentėjusioji.

V.Jakutienė: „To įvykio gyvenime nepamiršiu. Kai man buvo parodytos nuotraukos, gal 16 jų, parodžiau į panašiausią asmenį.“

V.Jakutienės šauksmas šaulio neišgąsdino. Ji tvirtina įvykio metu buvusi sužalota. Kliudė ne kulka – sužalojo dužę stiklai. Kai ji atsilenkė, pamatė jau nuvažiuojantį automobilį.

„To įvykio gyvenime nepamiršiu. Kai man buvo parodytos nuotraukos, gal 16 jų, parodžiau į panašiausią asmenį. Kai man buvo atvesti parodymui gyvai asmenys, taip pat parodžiau į panašiausią. To vizualaus vaizdo tikrai nepamiršiu. Atpažinimo metu taip pat paprašiau asmens eiti link manęs. Jie visi, atvesti atpažinimui, buvo panašūs. Nepasakiau, kad tikrai tas, tik nurodžiau panašiausią“, – liudijo V.Jakutienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vita Jakutienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vita Jakutienė

Ji paliudijo, kad šiuo metu teismo salėje yra tas asmuo, kuri ji atpažino ikiteisminio tyrimo metu. Tai asmuo su akiniais – nurodytas A.Grabbi.

Su D.Bugavičiumi ji teigia susipažinusi prieš penkerius metus iki nužudymo, tačiau tuomet santykiai neužsimezgė, nes jis sėdo į įkalinimo įstaigą. Tuomet prasidėjo bendravimas feisbuku. Kaune, D.Bugavičiaus bute, ji nuolat negyveno – jos gyvenamoji vieta buvo Vilniuje. Kuo verčiasi D.Bugavičius, ji tikina nežinojusi, o ir nerūpėjo, nes pati turėjo daug darbų.

„Deimantas – žmogus, kuris niekada nieko nebijodavo. Jei kokia žinutė pareidavo, pasakydavo, kad viskas išsprendžiama“, – prisiminė liudytoja V.Jakutienė.

„Deimantas – žmogus, kuris niekada nieko neišsigąsdavo ir nieko nebijodavo. Jokių emocijų neperteikdavo. Jei kokia žinutė pareidavo, pasakydavo, kad viskas išsprendžiama“, – paklausta, ar nepastebėjo nieko įtartino iki nužudymo, atsakė V.Jakutienė, viena auginanti tris vaikus.

A.Grabbi advokatė pasakė turinti gal 20 klausimų V.Jakutienei, mato prieštaravimų, tačiau posėdis galėjo tęstis tik iki pietų, tad byloje, o ir V.Jakutienės parodymuose, padaryta pertrauka.

Siekia prisiteisti 1,854 mln. eurų

15min primena, kad nužudyto D.Bugavičiaus mama ir brolis pareiškė civilinius ieškinius ir prašo priteisti iš kaltinamųjų solidariai po 300 tūkst. eurų. V.Jakutienės civilinio ieškinio suma – 1 mln. 854 tūkst. eurų. Priteisti tokią sumą prašoma ir dukros, kuri praėjusiame posėdyje taip pat pripažinta nukentėjusiąja byloje, atžvilgiu.

Kaltinamieji kaltės nepripažįsta. A.Grabbi advokatė Galina Kardanovskaja anksčiau net užsiminė apie tai, kad jos ginamasis iš teisėsaugos sulaukė grasinimų – jei neprisipažins, nukentės jis ir jo šeima. Iš pat pradžių, neva buvo jaučiamas didžiulis policijos pareigūnų psichologinis spaudimas, tad ginamasis ikiteisminio tyrimo metu kalbėjo nedaug. Gynėja tikino, kad tyrimas atliktas netinkamai. Lapkritį vykusio posėdžio metu net bandyta nušalinta teismą, kvestionuotas ir pats kaltinamasis aktas.

Paaiškėjo, kad į D.Bugavičių šaudyta iš dviejų 9 kalibro pistoletų. Šauta ne mažiau kaip 12 kartų. Tad nukentėjusiųjų advokato nuomone, kaltinamųjų veiksmai turi būti kvalifikuojami ir kaip nužudymas itin žiauriai (Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 6 p.), prokuratūra to nepripažino.

Vadovaujantis kaltinamuoju aktu, kaltinamieji kaltinami nužudę D.Bugavičių kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu (Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 7 p.) bei dėl savanaudiškų paskatų (Baudžiamojo kodekso 129 str. 2 d. 9 p.). Kaltinamajame akte nužudymas nebuvo kvalifikuojamas kaip itin žiaurus. Tačiau teisėjų kolegija prijungė nukentėjusiųjų prašymą dėl papildomo veikos kvalifikavimo prie teismo medžiagos – jis bus svarstomas kartu su byla.

V.Jakutienė atpažino A.Grabbi

Estai kaltinamieji suimti praėjusių metų vasarį. Lietuvis – prieš metus. Iki šiol jiems buvo skiriama griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams. Pratęsdamas suėmimo terminą, teismas konstatuodavo, kad R.Baika, kuris ilgą laiką krimto emigranto duoną Ispanijoje bei Anglijoje, ir jo bendrininkai turi plačius ryšius užsienyje, byla yra susijusi su galimai tarptautiniu organizuotu nusikalstamumu, su užsakomaisiais nužudymais, galimi bendrininkai yra Lietuvos ir užsienio piliečiai.

Pagal teisėsaugos surinktus duomenis, mažiausiai 12 šūvių į automobilį „Mercedes-Benz S320“ vairavusį D.Bugavičių prie pat jo namų paleido A.Grabbi.

Šalia automobilyje sėdėjusi kauniečio mylimoji V.Jakutienė nenukentėjo, ji nebuvo žudikų taikinys. Byloje ji bus svarbus liudytojas. Nors žudikas nusikaltimo metu veidą slėpė šaliku, V.Jakutienė per atpažinimą pirštu bedė būtent į A.Grabbi. Teisme gynyba prašė skirti eksperimentą, kurio metu būtų išsiaiškinta, ar V.Jakutienė išties galėjo matyti smogiką, tačiau teisėjų kolegiją šį prašymą atmetė.

Užsakovų teismo teks palaukti

15min primena, kad šis nusikaltimas užminė daug mįslių, kurias įminti teisėsaugai prireikė beveik 4 metų. Bet viską vainikavo operacija, kurią Europolas įvardino kaip didžiausią nusikalstamos grupuotės sulaikymą Europos istorijoje.

D.Bugavičiaus nužudymo tyrimas apėmė organizuoto nusikalstamumo grupuočių (toliau – ONG) lyderių konfliktą dėl įtakos zonų Pravieniškių pataisos namuose, konfliktą tarp „Agurko“ ir „Kamuolio“ ONG narių, konfliktą tarp ONG dėl 400 kg hašišo pagrobimo Olandijoje, galiausiai konfliktą pačioje „Agurko“ ONG.

Tyrimo metu išsiaiškintas dar ne vienas pasikėsinimas nužudyti asmenis. Išsiaiškinta, kad Lietuvos ONG nariai aktyviai veikia Ispanijoje, iš kur vykdė tarptautinę narkotikų prekybą itin stambiu mastu. Lietuvos kriminalinės policijos biuro kriminalistų dėka buvo išskaidytas tarptautinis ginkluotas nusikalstamas susivienijimas, sulaikyta daugiau kaip 20 įtariamųjų, paskelbtos 8 tarptautinės paieškos.

Manoma, kad grupuotei vadovavo prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas Ispanijoje gyvenantis klaipėdietis Sergėjus Bėglikas. Viešai pranešta, kad jo organizacija per porą metų iš prekybos narkotikais galėjo uždirbti daugiau nei pusę milijardo eurų. Kompleksinių tyrimo veiksmų metu išimta daugiau nei 8 mln. eurų vertės grynųjų pinigų, juvelyrinių dirbinių, aukso luitų, deimantų, prabangių automobilių, rastos ir užfiksuotos narkotinių, psichotropinių medžiagų slėptuvės, kiti tyrimui reikšmingi objektai.

odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas
odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas

Įtariama, kad D.Bugavičius šiai organizacijai kliudė prekiauti kokainu, todėl buvo pašalintas. Nusikaltimo užsakovų teismo teks palaukti, tyrimas dar intensyviai vyksta, o pats S.Bėglikas ramiai dienas leidžia Ispanijoje, jis laisvę nusipirko už 15 tūkst. eurų užstatą.

Kitas grupuotės narys – Renaldas Kanys pasislėpė. Turima duomenų, kad jis pasitraukė į Pietų Ameriką.

„Mokytojas“ teisiamas Airijoje

Įtariama, kad S.Bėglikas bendradarbiavo su estu Jaaku Tuuksamu, būtent į jį kreipdavosi, kai prireikdavo ką nors pašalinti. Taip įvyko ir D.Bugavičiaus atveju.

J.Tuuksamas užsakymą esą perdavė trims savo tautiečiams: „mėsininku“ pravardžiuojamam Imre Arakui ir dviem jo mokiniams: H.E.Ehvertui ir A.Grabbi.

Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas
Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas

I.Arakas, apmokęs kitus du savo tautiečius, išvyko iš Lietuvos. Šiuo metu jis atlieka bausmę dėl pasikėsinimo nužudyti Airijoje, o tada turėtų būti išduotas Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius